Google s-a gândit să reducă o parte din fragmentarea existentă în universul Android prin și mai multă fragmentare. Așa a apărut Android Go Edition, un Android Oreo pentru telefoanele mobile cu specificații modeste.
Când spun modeste cred că le judec mult prea tolerant, un cuvânt potrivit – mediocre.
Android Go Edition este util doar pentru cei ce folosesc telefonul cu software-ul ce vine la pachet, cu acele aplicații optimizate. În rest, aș face pariu că nu sunt capabile să ruleze jocurile cu pretenții grafice, aplicații în genul Facebook etc vor rula în reluare.
Să structurez motivele pentru care Android Go Edition este un pas în direcția greșită.
- Hardware ce ar trebui de fapt să dispară de pe telefoanele Android. Nokia 1 la 412 lei aduce un ecran de 4.5 inch cu rezoluție 480 x 854 pixeli, procesor MediaTek MT6737M de tip quad-core la 1.1 GHz, 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare, filmează la 720p, baterie de 2150 mAh. În 2018 nu ar trebui să fie lansate telefoane mobile cu Android și doar 1 GB RAM și 8 GB stocare – undeva în jur de 4 – 5 GB în mod real.
- Alternative mai bune în același preț – Exemplu: Meizu M6 la 419 lei aduce un ecran de 5.2 inch cu rezoluție 1280 x 720 pixeli, procesor MediaTek MT6750 de tip octa-core cu 2 GB RAM și 16 GB stocare, Flyme UI 6.0 bazat pe Android 7.0 Nougat, cameră de 13 Megapixeli ce filmează la 1080p, baterie de 3070 mAh, cititor de amprentă.
- Prea puține aplicații optimizate – lista este formată din Gmail Go, Maps Go, Assistant Go, Gboard Go, YouTube Go, Files Go, Google Go. Dezvoltatori de aplicații nu au de ce să-și bată capul cu dezvoltarea de aplicații pentru Go Edition, un client de astfel de smartphone nu va cumpăra aplicații, nu este un user care să cheltuie bani în jocurile freemium etc.
Înțeleg că Android Go Edition a fost conceput pentru piețele emergente, sunt de acord cu ideea Google și a partenerilor săi, dar costul nu l-aș vedea dincolo de granița a 200 – 250 lei. Așa ar fi fost cu adevărat atractive în piețe precum cea din India, țările africane etc.
Mai degrabă aș vedea o limitare din partea Google pe telefoane mobile entry-level, un hardware recomandat sub care să nu se coboare spre a avea o experiență Android la cote decente.