De ce cred că Orange are cea mai bună rețea din România?

18/08/2023

Folosesc serviciile Orange pe telefonie mobilă de aproape 7 ani. Am făcut pasul după ce am testat mai multe smartphone-uri de la Orange prin programul Smartphone Tester. Dispozitivele de test soseau însoțite de un SIM cu date mobile.

Mi s-a părut că datele mobile și acoperirea erau mai bune față de ceea ce aveam la momentul respectiv și m-am portat la operatorul portocaliu. Am avut și am în continuare tangență și cu serviciile oferite de concurență, dar mi se pare că Orange a pus puțină distanță față de ei și asta în sensul bun.

Îmi amintesc că acum câțiva ani de zile nu aveam un internet prea bun la școala unde lucram din mediul rural, de fapt nu aveam semnal mai deloc în afara sălii de clasă situată fix lângă cancelarie. Și până și conexiunea la internet nu era cine știe, chiar dacă aș fi avut semnal. În rețeaua Orange puteam să fac hotspot de pe smartphone către laptop, iar clipurile de pe YouTube se încărcau până la rezoluția maximă, iar asta mă ajuta să-mi fac lecțiile mai atractive, iar proiectorul îi făcea pe elevii mei să aștepte cu nerăbdare orele de istorie și geografie.

De-a lungul timpului, Orange și-a dovedit angajamentul pentru piața românească. Aș face referire la sumele alocate la ultima licitație de spectru:

  • Orange a plătit 264.607.669 euro pentru 2 blocuri de câte 2×10 MHz în banda de 700 MHz FDD, toate cele 8 blocuri de câte 5 MHz disponibile în banda de 1500 MHz şi 16 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz;
  • Locul 2 a plătit 122.503.374 euro pentru 1 bloc de 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD şi 10 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz;
  • Locul 3 a plătit 45.500.000 euro pentru 4 blocuri de câte 2×5 MHz disponibile în banda de 2600 MHz FDD și 5 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz.

Orange investește peste 200 de milioane de euro pe an în rețelele sale în fiecare an, iar pe plan local au făcut un pas în față și pe internetul fix alături de Orange Romania Communications. Plus că au unele dintre cele mai performante oferte  de internet fix în rețeaua dezvoltată intern și aici mă refer la viteze de tipul multi-gigabit.

Este clar că au focus pe țara noastră. Locuiesc în București de câțiva ani și am acoperire 5G în întreg orașul, iar asta se întâmplă din…, 2020. Am făcut teste de-a lungul anilor și le-am inclus în mod constant în review-urile făcute la smartphone-uri, le descoperiți la capitolul Conectivitate. Valorile au fost mereu de ordinul a sute de Mbps pe download și upload, iar de curând cu 5G+ mă aștept la rezultate din ce în ce mai bune.

Rețeaua 5G a Orange nu o găsiți doar în capitală, de curând au ajuns și în Baia Mare. Este al 34-lea oraș în care serviciile 5G / 5G+ sunt disponibile. Niciun alt concurent nu are o acoperire atât de mare în momentul de față.

Puteți consulta harta de acoperire pe aici.

Sunt curios ce viteze ați obținut voi în rețeaua Orange și le putem include în secțiunea de comentarii. 5G-ul Orange oferă viteze de 5 – 600 Mbps, iar 5G+ urcă până la 1500 Mbps / 1.5 Gbps, viteze ce uneori sunt și de 4 ori mai mari față de 4G+ ce atinge 0.35 Gbps.

5G+ a debutat din 15 iunie și extinderea spre această tehnologie se face treptat. Nu trebuie făcute setări suplimentare pe smartphone sau să fie schimbat ceva anume. Veți simți doar un plus de viteză.

Cât de bună este rețeaua Orange?

Sunt mai multe studii ce poziționează Orange pe primul loc în țara noastră. Cel mai recent este studiul nPerf pe care îl puteți consulta integral aici.

1. nPerf

Am extras o captură de ecran din comunicatul trimis pe adresa noastră de mail.

Testele nPerf poziționează Orange pe primul loc în țara noastră

Vedeți ce viteze atinge Orange pe download – 176.09 Mbps vs 58.65 Mbps și 51.89 Mbps la locurile 2 și 3. Stau mai bine și la upload, dar și la latență. În scorul combinat s-au situat peste concurență și la o distanță apreciabilă.

Rezultate bune la download sunt date și de faptul că au cea mai mare rețea națională 5G.

Cea mai mare rețea 5G din România

nPerf ne spune câte dintre testele realizate au fost în 5G la fiecare operator în parte. Orange are o frecvență de accesare pe 5G de 41.61% vs 17.56% la următorul concurent.

2. Netograf, powered by ANCOM

Evoluția vitezelor pe internet fix în perioada 2017 – 2022 – Netograf

Pe lângă nPerf avem și ANCOM cu Netograf. În ultimii 6 ani, Orange România a oferit cele mai mari viteze medii din România pe internetul mobil și pe internetul fix (cu o mențiune la internetul fix pentru că discutăm rețeaua proprie ce are o acoperire ceva mai mică).

Evoluția vitezelor pe internet mobil între 2017 – 2022 – Netograf

Viteza medie conform Netograf la Orange a fost de 57 Mbps la sfârșit de 2022, 78% peste următorul clasat.

Puteți să consultați Netograf pe website-ul dedicat. Am tras repede o privire pe internetul mobil și am dat de următoarele rezultate pentru semestrul al II-lea din 2022.

  1. Orange – 50.34 Mbps la download și 15.34 Mbps la upload din 4194 teste;
  2. Locul 2 – 32.23 Mbps la download și 11.42 Mbps la upload in 4203 teste;
  3. Locul 3 – 22.67 Mbps la download și 11.85 Mbps la upload din 1341 teste;
  4. Locul 4 – 17.33 Mbps la download și 4.85 Mbps la upload din 2448 teste.

Sunt curios să descopăr cum vor evolua lucrurile și pe primul semestru din 2023, dar nu mă aștept la o schimbare pentru prima poziție, mai degrabă pe la ultimele locuri.

3. SpeedTest by Ookla

Informații preluate din raportul Ookla – SpeedTest

Nu cred că este pasionat de tehnologie care să nu fi rulat un SpeedTest, pe PC sau pe smartphone. Cred că SpeedTest și-a acontat titlul de cea mai folosită aplicație de testare a vitezei de acces la internet.

Orange a obținut locul 1 cu rețeaua fixă în prima parte a lui 2023 și asta este o confirmare a ceea ce au reușit de-a lungul anilor. Vitezele de download au fost în jurul a 782.21 Mbps la download și 468.18 Mbps la upload.

Scorul a fost de 260.96 vs 222.46 și 157.74 la locul al operatorul situat pe locul al 2-lea. Mai multe detalii aveți în pagina dedicată de pe website-ul SpeedTest.

La fel de bine stau și cu rețeaua mobilă. În 2022 au obținut titlul de cea mai rapidă rețea mobilă, dar și cea mai bună acoperire din țara noastră. Orange are o secțiune dedicată  și acolo găsiți detalii despre testele și certificările obținute în ultima perioadă.

La ce te ajută sporul de viteză din rețeaua 5G / 5G+?

Test făcut în rețeaua 5G a Orange în cadrul Summer Well 2023

Smartphone-ul a devenit o unealtă de tip all-in-one, de la cameră foto și video și până la task-uri ce de obicei le făceam pe laptop acum le lucrăm direct pe telefon. Sunt din ce în ce mai multe smartphone-uri, mai multe dispozitive cu acces la internet, iar o porțiune mai mare de date disponibilă nu are decât cum să ajute.

5G-ul este și cea mai eficientă soluție de transmisie a datelor. Vorbim despre un plus de eficiență energetică ce pe termen lung va ajuta în obținerea unor costuri mai bune.

Orice accesezi în 5G / 5G+ se va derula mai rapid, de la descărcare de jocuri și până la streamingul de conținut. Mai ales că mai toți avem internet nelimitat. Am ajuns ca uneori nici să nu mai activez Wi-Fi-ul când sunt acasă și cred că în situația asta sunt multe persoane.

Până la sfârșit de august puteți să testați rețeaua 5G / 5G+ fără niciun cost suplimentar. Toate abonamentele, cu excepția unuia singur aduc 5G+, acolo unde există acoperire în acest sens. Și acel abonament ce nu oferă 5G+ aduce 5G-ul normal, dacă-mi permiteți forțarea unui astfel de termen.

Cum poți beneficia de rețeaua 5G la Orange?

  • smartphone compatibil din oferta Orange. Orange nu garantează, dar puteți avea 5G și pe smartphone-urile cumpărate din alte surse;
  • abonament cu acces 5G (până la sfârșit de august îți aduc în mod gratuit, indiferent de planul tarifar ales);
  • cartelă SIM compatibilă cu 5G / 5G+. Dacă ai deja o cartelă 4G, o poți folosi pe aceasta și nu este nevoie de schimbare de SIM;
  • să te afli în aria de acoperire pe care o puteți consulta pe un link de mai sus.

Cum descoperi dacă te afli în aria de acoperire 5G+?

Nu vei avea o iconiță dedicată pentru 5G+. Există o singură iconiță generală de 5G. Poți să descoperi printr-un test de viteză, iar când rezultatele trec de granița a 5 – 600 Mbps la download aș spune că sunteți în aria 5G+. Maximul teoretic este de 1.5 Gbps în momentul de față, dar de la Orange mă aștept la surprize plăcute în viitorul apropiat, mai ales când vor avea acces la spectrul achiziționat la sfârșit de 2022.

Bineînțeles, puteți verifica acoperirea în 5G sau 5G+ pe website-ul Orange într-o secțiune unde puteți parcurge harta de acoperire.

Pe baza informațiilor prezentate mai sus cred că Orange este reteaua#1 din țara noastră.

Au și o ofertă bună pe partea de portare și o descoperiți în rândurile următoare:

  • Fără device – 50% reducere pentru 12 luni la abonamentele Fun 9 și Fun 11, ofertă valabilă până la 31 august pe aici – https://www.orange.ro/abonamente/oferta-portare/
  • Cu device – iPhone 14 de la 225 euro și Samsung Galaxy S23 5G de la 179 euro cu abonamentul Smart 25. Este o ofertă activă în București până pe 7 noiembrie 2023;

Portare Prepay (de la Prepay spre abonament) – reducere de 2 euro la abonamentul Fun 11 cu date și vice nelimitat și acces 5G+, valabil până la 7 noiembrie 2023.

Acest articol este susținut de către Orange. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.