Opinie

Alături de vânzarea Motorola către Lenovo a circulat și zvonul că Google se pregătește de închiderea gamei Nexus în 2015. Ultimul smartphone, Google Nexus 6, ar urma să fie fabricat de către Lenovo. Proiectul respectiv fiind vândut la pachet cu Motorola.

Am structurat câteva motive pentru care nu cred că Google va renunța la linia Nexus:

1. Categoria Alte venituri Google a crescut în Q4 2013 la 1.65 miliarde dolari față de 829 milioane dolari în Q4 2012. Ar fi vorba de 10% din veniturile companiei americane, venituri făcute în afara business-ului principal de afișare a reclamelor pe site-urile sale. Aceste sume nu sunt calculate și pentru Motorola ci pentru partea de hardware și Play Store.

Motorola aducea pierderi către Google, peste 300 milioane dolari doar în ultimul trimestru financiar din 2013. Dinamica Play Store este dată de gadgets în genul LG Nexus 5 și Google Nexus 7 2013. Nu ar fi logic să vândă o divizie care înregistrează profit operațional.

2. Telefoanele și tabletele din linia Nexus au ajuns a aduna o întreagă bază de utilizatori. Sunt multe piețe în care aceste produse sunt comercializate fără ca Google să subvenționeze prețul final. LG Nexus 5 în România costă peste 1700 – 1800 lei, Google Nexus 7 2013 trece de pragul a 1000 de lei. Dorința multora de a avea un device Nexus, cu Android nativ și update-urile de software livrate la timp.

3. Necesitatea unor produse gândite special pentru dezvoltatori de aplicații. Da. Sunt și telefoanele în ediția GPE / Google Play Edition, dar update-urile de software nu sunt adoptate la fel de rapid ca și pe un Nexus. Sunt echipe dedicate care trebuiesc să adapteze software-ul și firmware-ul. Ați remarcat că a fost o întârziere de câteva săptămâni până când HTC One GPE, Samsung GALAXY S4 GPE au primit Android 4.4 KitKat față de LG Nexus 5 care a sosit cu acest software preinstalat.

Una este să faci un smartphone în ograda proprie și să-i pui software nativ, iar alta problemă se pune când trebuie să updatezi din mers alte telefoane. Pe de altă parte, Google produce software și o mică divizie de hardware este necesară pentru calibrarea diferitelor cerințe, firmware etc.

4. Achiziția Nest de către Google îmbogățește echipa companiei americane cu persoane capabile să gândească gadgeturi interesante, să livreze hardware într-un design bine conceput. Știți că Nest producea termostate și alarme pentru fum. Google a plătit 3.2 miliarde dolari pe Nest. Echipa Nest urmează a fi nucleul de bază al echipei de hardware Google.

Tony Fadell a lucrat la Apple în crearea iPod-ului și a fost încadrat în echipa de development a iPhone. El conducea Nest și rămâne în continuare alături de echipa pe care fondat-o. Este clar că Google va dori să beneficieze de experiența sa. Nu se știe clar dacă va fi implicat și în dezvoltarea de telefoane și tablete cu Android.

Vom vedea care sunt planurile Google în 2014 – 2015. Este clar că în anul curent urmează să vedem Google Nexus 7 III, Google Nexus 6 și presupun o altă tabletă Nexus pe 8.3 sau 10.1 inch. În 2015 nimic nu este clar.

Categorii: opinie
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.