În urmă cu aproape 1 lună, Darius a notat câteva informații într-un articol legat de punctajul EcoRating introdus de către Orange pentru unele smartphone-uri din ofertă.

Grija pentru mediul înconjurător și protecția sa trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi, iar un pas în această direcție este făcut din ce în ce mai puternic și de către companiile cu impact la nivel regional sau global. Orange face parte dintre brandurile ce încearcă prin diferite metode să aibă un impact pozitiv.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este una dintre ambițiile strategiei Engage 2025 anunțate de Orange în 2020. Planul este ca până în 2025, emisiile directe și indirecte de CO2 să fie reduse cu 30% (comparativ cu 2015). Astfel, creșterea eficienței energetice, utilizarea energiei regenerabile în proporție ridicată și economia circulară sunt elemente tot mai mult prezente în acțiunile companiei.

EcoRating este una dintre inițiativele prin care Orange contribuie la impactul general al industriei asupra mediului. Smartphone-urile se vând în sute de milioane unități, iar pentru un operator de telefonie mobilă discutăm despre un segment important din business. Inițiativa EcoRating mi se pare un pas în direcția bună, în sensul în care producători de telefoane mobile vor trebui să-și ajusteze lanțul de producție spre a avea un coeficient cât mai bun. Iar asta se transpune în responsabilitate socială și de mediu, prin folosirea unor produse durabile.

Apropo, Orange a fost primul operator de telefonie mobilă ce a inclus telefoanele recondiționate în portofoliul său și primul care au lansat programul de buy-back. Au fost cumva consecvenți și de multe ori, prin secțiunea de comentarii, ne atrăgeați atenția ce ofertă excelentă ați prins la un smartphone recondiționat adus în shop-ul online oficial.

De ce cred că punctajul EcoRating ar trebui luat în considerare de către un client interesat de achiziția unui smartphone?

Intervalul de timp la care este schimbat un telefon crește continuu, iar în decizia de achiziție contează din ce în ce mai mult durabilitatea telefonului și cât de actual rămâne la 2 – 3 ani din momentul în care a fost cumpărat, sau chiar mai mult de atât. Aici intervin criteriile de eficiență aflate în spatele EcoRating și puse la dispoziția noastră în magazinele Orange și în shop-ul online: te asigură, cumva suplimentar, că alegi un telefon de calitate, durabil, cu potențial de reciclare și reparare etc.

De fapt, ce este EcoRating de la Orange?

Este un scor care indică performanța de mediu a telefoanelor mobile. El este obținut de către telefoanele mobile în urma unei analize bazate pe 13 indicatori ecologici. Sunt evaluate toate procesele necesare productiei telefonului, pornind de la extragerea materiilor prime, până la momentul în care este scos din uz de către utilizator.

Scorul obținut poate fi de la 1 la 100 și este stabilit în funcție 5 criterii mari de eficiență: durabilitate, potențialul de reciclare, potențialul de reparare, impactul asupra climei și eficiența în folosirea resurselor. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât performanța de mediu a telefonului este mai bună.

Discutăm despre o metodologie dezvoltată alături de furnizori de dispozitive + suport tehnic aduse de către IHOBE (agenție publică specializată în Dezvoltare Economică, Sustenabilitate și Mediu). Metodologia tine cont de cele mai noi standarde ale Uniunii Europene, asadar analiza pentru acordarea scorului EcoRating este extrem de riguroasa.

La nivel global, peste este 80 de modele de telefoane au fost evaluate pentru acordarea punctajului EcoRating, iar numărul continuă să crească pe măsură ce producătorii de telefoane mobile lansează noi modele. Poți citi aici mai multe detalii despre EcoRating și modul în care este evaluată performanța de mediu a telefoanelor.

Unde puteți afla punctajul EcoRating?

Îl găsiți prezentat în magazinul online, dar și în Orange Shops. Mă uitam spre exemplu la Samsung Galaxy A03s ce are un punctaj destul de bun – 79 / 100 (punctaj mai bun pentru potențialul de reciclare, dar și pentru eficiența în folosirea resurselor). Z Fold3 a prins un punctaj de 74 / 100 și mai găsiți alte modele evaluate pe Orange.ro / shop.

Mi se pare că afișarea acestui scor provoacă producătorii de telefoane mobile să vină cu produse durabile, cu dispozitive care să beneficieze de suport software pe o perioadă mai lungă de timp, telefoane care să se bucure de o a doua viață când ajung recondiționate etc.

Cred că perisabilitatea unui smartphone trebuie să fie de domeniul trecutului, iar resursele planetei să fie folosite într-un mod eficient spre a prezerva ceea ce avem în momentul de față și a reduce din presiunea aplicată. EcoRating este un pas în direcția bună, iar criteriile de evaluare trebuie să fie din ce în ce mai ridicate.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.