De ce Google nu are niciun interes să impună producătorilor hardware să ofere update rapid la versiunile noi de Android

06/03/2013

De dimineață vorbeam de statistica versiunilor Android. 2.3 Gingerbread se menține majoritar cu o cotă de piață neverosimilă – 44.2% pe când Android Jelly Bean a ajuns la 16.5% fiind anunțat de ceva timp.

Google oferă libertate producătorilor hardware de telefoane și tablete cu Android să customizeze interfața / UI astfel încât fiecare să pună amprenta asupra smartphone-ului pe care-l scoate pe linia de fabricație. Sunt multe interfețe grafice ciudate: UniHome de la Huawei, defunctul MOTOBLUR de la Motorola, etc. Ar fi și cazuri fericite: Sense UI de la HTC, simplitatea ASUS Waveshare, etc.

Ar mai fi și seria Nexus ce aduce Android în stare nativă. Sunt o sumă de telefoane și tablete: Samsung Galaxy Nexus, LG Nexus 4, Google Nexus 7, Google Nexus 10. Cred că Samsung Nexus S nu se mai produce, la fel și Google Nexus One.

Google nu are de ce să impună producătorilor hardware să facă update rapid. Le poate oferi un PDK cu noua versiune de Android înainte de lansarea oficială și cred că deja face asta. Google deține Motorola și se tot discută de ceva timp ca seria Nexus să intre în portofoliul Moto. Ar fi o mișcare logică și îndelung așteptată. Se vorbește de un super-smartphone – Google X Phone produs de către Motorola.

Care ar fi motivele pentru care Google nu se stresează de fragmentarea Android și nu dorește a impune un update din partea partenerilor hardware?

1. Oferă libertate maximă. Fiecare companie folosește experiența acumulată. Problema este la LG, HTC, Sony, etc. Acolo se pune presiunea pentru un update rapid și nu la Google. Ei trebuie să găsească o soluție.

2. Versiunile Android stock se bucură de un succes sporit. Vei avea mereu o alternativă. Îți iei un Nexus phone sau o tabletă Nexus. Acolo ai update constant, Android-ul din fabrică. Există alternativa.

3. Posibilitatea ca seria Nexus să fie mutată în portofoliul Motorola și brandul american să devină un fel de furnizor oficial al telefoanelor cu Android stock. Google trebuie să decidă ce face cu Motorola. Ori renunță și lasă de înțeles că au cheltuit strategic o sumă consistentă sau vor relansa portofoliul companiei cu telefoane interesante în genul Google X Phone + software-ul mult apreciat de la compania cu sediul în Mountain View.

Mi se pare tare aiurea să iei un smartphone de top și să primească update cu luni bune de întârziere, iar la puțin peste un an să primești vestea că rămâne blocat la o anumită versiune de Android.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.