De ce Huawei îl aduce pe Mate 30 Pro în România și ce soluție pregătește pentru aplicații?

02/11/2019

Huawei Mate 30 Pro urmează a fi adus cât de curând și în România. Este primul smartphone al companiei fără aplicațiile Google preinstalate.

În China a fost lansat de câteva săptămâni, iar unele state din Europa urmează a debuta în viitorul apropiat. Am avut ocazia să-i fac un hands-on în București, iar pentru câteva zile îl avem și la review.

Să răspund la prima întrebare din titlu. Simplu.

Sunt solicitări din parte partenerilor din retail și implicit trag concluzia că sunt persoane interesate de Mate 30 Pro.

În etapa inițială îl vom găsi în oferta a câteva magazine, într-un stoc limitat. Presupun că se adună feedback pentru viitor. Nu cred că sistemul de operare proprietar al Huawei este într-o etapă de dezvoltare foarte avansată, iar Android va rămâne software-ul de bază și pentru 2020, cel mai probabil.

Răspunsul pentru a 2-a întrebare:

AppGallery;

Este magazinul de aplicații ce-l găsiți pe orice smartphone Huawei. Se depun eforturi consistente spre a-i face pe dezvoltatori de aplicații și jocuri să-și porteze apk-urile și aici. S-a precizat că filiala locală a contactat developeri din România și presupun că așa se procedează la nivel global. Normele de securitate vor fi similare cu ceea ce oferă Google în Play Store (cel puțin așa afirmă compania chineză).

Printre aplicațiile locale aduse în AppGallery:

  • Bitdefender Mobile Security & Antivirus;
  • Cinemagia;
  • Biziday;
  • Știrile ProTV.

Bineînțeles, lipsesc multe aplicații și jocuri. WhatsApp a fost la un moment dat și a fost retrasă. Ar fi de impact dacă ar reuși să facă Google & Facebook să-și porteze aplicațiile spre AppGallery.

Alt element ce trebuie luat în calcul:

Huawei nu recomandă niciuna dintre metodele de accesare a serviciilor și aplicațiilor Google apărute online pentru Mate 30 Pro. Bineînțeles, fiecare poate să instaleze ce consideră de cuviință.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.