Opinie

Sunt băutor de cafea, minim o ceaşcă pe zi, dar sunt zile în care ajung şi la trei (aceasta este limita pe care mi-am impus-o şi nu o depăşesc niciodată).

Am început cu cafeau la ibric a mamei mele, cred că de când o ştiu eu pe maică-mea bea aceeaşi cafea – Doncafe Selected măcinată (punga verde). Ulterior când m-am mutat şi eu la casa mea am trecut la un espressor cu capsule de la Tassimo. Limitat de buget, am crezut că dau lovitura când am prins aparatul + 12 cutii cu capsule pe la 200 şi ceva de lei, nu mai ţin minte exact.

Cât au fost capsulele acelea chiar am fost mulţumit, însă după mi-am dat seama cât de scump este un astfel de aparat. Principiul de funcţionare este la fel ca la aparatele de bărbierit Gillette, producătorul nu face bani din aparatul în sine, ci din rezerve (capsule în cazul cafelei).

Deci, de ce nu îmi place cafeau la capsule ?

  • mi se pare cea mai scumpă alternativă din piaţă – eşti atras cu diverse promoţii să cumperi aparatul, însă capsulele sunt foarte scumpe (dacă vrei specialităţi precum Cappuccino sau Latte Macchiato, ajungi să plăteşti undeva la 3-4 lei /ceaşca de cafea);
  • mult, dar foarte mult plastic irosit aiurea (ai punga din plastic, capsulele de cafea din plastic, capsulele de lapte din plastic etc.) – adică poluăm enorm pentru câteva guri de cafea;
  • lipsa diversităţii în ceea ce priveşte tipul de cafea – majoritatea producătorii şi-au făcut aparatele compatibile doar cu capsulele lor, astfel că eşti limitat doar la cafeaua acelui producător (în cazul meu era Jacobs).

De ceva timp mi-am luat un espressor automat Philips ce funcţionează cu cafea boabe, iar viaţa pentru un băutor de cafea este mult mai ieftină şi mai simplă. Bine, nu chiar foarte ieftină dacă respecţi mentenanţa recomandată de producător, pe care la rândul meu o recomand a fi respectată, dar nu cu produsele producătorului (sunt păţit, la Philips sunt foarte scumpe şi deloc eficiente, mai ales când vine vorba de decalcifiere).

Nu sunt pasionat sau entuziast, ci doar îmi place să beau cafeaua care este pe gustul meu (nu am pretenţii că ştiu prea multe), iar din experienţa mea, cafeaua la capsule este cea mai scumpă variantă posibilă.

Sursa foto