Tablete

Mi-am dorit să redactez un top cu cele mai ieftine tablete ce rulează Android 5.0 Lollipop și nu mică mi-a fost supriză când am descoperit că nu am despre ce să scriu. 

Majoritatea tabletelor mizează pe Android 4.4 KiKat și mă refer la toate categoriile: low-cost, mid-range sau de top.

Asta arată cam cât de evoluat și matur este ecosistemul Android, la mijlocul lui 2015. Sunt sarcastic și asta pentru că mi-aș dori să văd o trecere mai rapidă spre software-ul nou și nu un blocaj pe versiunile vechi. Multe tablete cu preț de sub 200 – 250 euro rulează Android 4.2 Jelly Bean, fără vreo șansă ca la un moment dat să vadă 5.0 sau 5.1 Lollipop, de Android M nici nu are rost să amintesc. Blasfemie.

În oferta eMAG am găsit doar Samsung GALAXY Tab A cu 5.0 Lollipop oferit din fabrică. Singura tabletă cu Android Lollipop din oferta celui mai mare magazin online românesc. Situația nu este mai roză nici în magazinele online chinezești.

Mă rog, în oferta altor magazine românești mai găsiți unele tablete din programul Nexus, tablete ce au primit update OTA la 5.1 Lollipop, dar prețurile sunt umflate serios.

În oferta unui magazin online chinezesc destul de cunoscut am găsit trei tablete cu 5.0 Lollipop, din care una aflată la precomandă.

Chuwi Wi7 – precomandă la 59.95 dolari – display de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, procesor Intel Atom quad-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD, 3G + Wi-Fi, baterie de 2500 mAh;

Cube T6 – – 94.10 dolari – display de 6.98 inch, procesor MediaTek quad-core cu Mali-T720 GPU, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, sot pentru microSD, 3G + Wi-Fi, cameră de 2 Megapixeli, baterie de 2600 mAh;

Sosoon X700 – 111.79 dolari – display de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, MediaTek quad-core cu Mali-T720, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, 4G + Wi-Fi, baterie de 2800 mAh.

O astfel de tabletă nu merită a fi făcut cadou nici măcar unui dușman.

Mai degrabă găsești un phablet cu Android Lollipop. Una peste alta, tabletele nu mai beneficiază de cine știe ce mare căutare, de aici și dezinteresul producătorilor. Altă explicație nu găsesc.

Update: Mi-a scăpat HTC Nexus 9, dar cum am scris într-un comentariu de mai jos. Cu o floare nu se face primăvară. Plus că nu vine în țara noastră pe canal oficial. 

Categorii: tablete

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.