Opinie

Recunosc că standardizarea impusă în Uniunea Europeană este de bun augur și portul microUSB adoptat unilateral de majoritatea producătorilor te scutește de durerile de cap generate de zecile de încărcătoare pe diferite formate.

Pe de altă parte, microUSB-ul începe să-și arate limitele și ar fi cazul ca un nou standard să-și facă loc. Apple folosește conectorul lightning care fie vorba între noi are câteva puncte PRO față de bătrânul microUSB. Am structurat câteva idei legate de așteptările legate de noul port, la modul ipotetic.

1. Rezistență

iphone-5-lightning-2012-09-12610x350

Sunt multe persoane care au reușit performanța negativă în a rupe un microUSB sau cel puțin în a-l face inutilizabil, iar telefonul sau tableta nu au mai putut fi încărcate cu energie electrică. Dacă ar fi cazuri izolate aș trece cu vederea, dar a devenit un fel de obișnuință ca microUSB-ul să pice destul de rapid.

Mai sunt situații în care conectezi device-ul, te aștepți să se încarce și după câteva minute bune remarci că nu mai face această operație, că s-a oprit pentru că la un moment dat cineva a trecut prin apropierea gadgetului și s-a mișcat cablul din portul respectiv. De aceea nu ar strica ca un standard viitor să impresioneze la capitol rezistență și să nu te facă să mergi în service la doar câteva luni de la achiziție.

2. Conector magnetic

20140520-MagSafe_in_Original_MacBook_Air

Am folosit un MacBook Air pentru un an de zile și îmi amintesc cu plăcere de conectorul său. Avea un element magnetic ce permite atașarea sa rapidă. Îl duceai în zona respectivă și se conecta singur, fără a fi nevoie să-l poziționezi într-un anumit unghi etc. Mă aștept să regăsesc așa ceva la un port adoptat universal. Nu cred că ar fi cine știe ce costuri și s-ar evidenția la partea de ergonomie.

3. Încărcare acumulatorilor într-un ritm mai rapid

Încărcătoarele sunt gândite special pentru fiecare device în parte, se permite și interoperabilitatea, cu unele riscuri inerente. Plus că de multe ori îți încarci telefonul mai încet cu un anumit tip de încărcător. Am văzut portul microUSB 3.0 de la Samsung GALAXY Note 3 și cuvântul de ordine este unul singur, odios.

Cât de greu să faci un încărcător și un cablu special care să permită încărcarea unei baterii de 2 – 3 – 4000 mAh în 15 – 20 – 30 de minute până la 100%?

4. Fir lat pentru cablurile de tip microUSB – USB 2.0

OnePlus-One-unboxing-16

OnePlus One adoptă un cablu lat, un artificiu pe care te-ai aștepta să-l regăsești la un telefon de top și nu la unul cu specificații high-end oferit la jumătate de preț față de cele mai puternice smartphone-uri cu Android.

Un astfel de cablu nu se încurcă la fel de ușor ca unul clasic.

Mai sunt alte elemente pe care le-ai dori pe portul microUSB al viitorului?

Tag-uri: microUSB
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.