Opinie

Am văzut tot felul de reacții în social media (twitter, facebook, bloguri, comentarii) stârnite de tabletele sub brand românesc. Am avut ocazia să le testez de-a lungul timpului după cum urmează:

a. Evolio – tot ce au lansat după Evotab 2 până la zi;

b. Allview – cel puțin vreo 4 – 5 modele și zilele acestea mă joc cu vârful lor de gamă / AllDro 3 Speed Quad cu CPU quad-core la 1 GHz, 2 GB memorie RAM și display de 9.7 inch cu retina display și 2048×1536 pixeli;

c. E-BODA – zilele trecute a sosit E-BODA Supreme XL400QC cu CPU quad-core;

d. InfoTouch cu ale sale iTab / 4 modele.

Nu am cum să nu remarc evoluția de la tablete ce abia le puteai utiliza spre cele din prezent care încep a livra specificații decente și o experiență pe măsură.

Este imposibil în acest moment să ceri unui brand local să aibă partea de dezvoltare pentru o tabletă în genul companiilor de renume sau măcar a celor din China. Vorbim de investiții care cifrate se ridică la ordinul zecilor dacă nu sutelor de milioane de euro. Nici măcar prin Germania sau Marea Britanie nu a răsărit vreun brand care să se lupte de la egal la egal cu Samsung, ASUS, Lenovo, Acer etc.

Sunt tablete din China rebranduite. Puțin îmi pasă acest aspect. Mă interesează cum se mișcă aceste tablete, dacă merită a fi investit prețul de achiziție în ele, dacă oferă un plus față de alte tablete concurente sau în aceeași categorie de preț. Știu că uneori se fac excese pe partea de marketing și printr-o denumirea ușor forțată încearcă să aibă un impact cât mai puternic. Nu pot să-i judec pentru asta. Nu pun preț pe ambalajul comercial ci pe device / tabletă în sine. Ce știe să facă? Aceasta-i singura întrebare ce merită a fi pusă.

Și acum să încerc a răspunde la întrebarea din titlu.

1. Tabletele sub branduri de renume (ASUS, Samsung etc) nu coboară sub pragul a 200 de euro. Excepția o reprezintă ASUS Memo Pad. Nu aș da nici 100 de euro pe acest device. Asta pentru că experiența pe care o oferă situează device-ul ASUS sub primul Galaxy Tab de prin 2010. Ar mai fi Lenovo cu o tabletă de 7 inch supracotată ca și preț în raport cu specificațiile tehnice, Acer Iconia B1 – altă tabletă făcută în mare viteză și livrată în piață.

2. Tablete de diferite forme, specificații și pe plaje de preț ce încep de pe la 250 – 300 lei. Dacă ai buget pentru o tabletă Nexus nu te oprește nimeni să o cumperi, dar ce te faci dacă ai un buget limitat  sau dorești să cumperi una pentru junior și nu ai vrea să investești salariul pe o lună? Nu ai de ales decât dintre tabletele sub brand local.

3. Garanția. Cumperi tabletă de 100 euro și primești garanție de cel puțin doi ani de zile. Evolio plusează la unele modele cu 5 ani de zile în afară de baterie. Puteți citi pe forumuri și veți vedea că sunt destul de prompți în rezolvarea problemelor pe partea de service. Atât Allview cât și Evolio am remarcat de-a lungul timpului că s-au preocupat și să aducă update de software pentru produsele lor.

4. Concurența dintre companiile locale face ca prețurile de comercializare să scadă rapid.

Tabletele sub brand românesc aduc diversitate în universul tabletelor Android de sub pragul a 1000 de lei. Au utilitatea lor și unele modele chiar se comportă exemplar.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.