Când termenul Pro nu este utilizat în mod corect în universul smartphone-urilor?

29/09/2020

Apple în 2019 a ales să lanseze iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max. În 2020 vor crește linia de iPhone-uri prin nou venitul iPhone 12 Mini (cel puțin așa se vorbește la bursa zvonurilor).

Samsung s-a plictisit de termenul Plus și din 2020 l-a adus pe Ultra (cu dorința de a imprima un plus de prestanță). Avem 2 configurații cu Ultra (GALAXY S20 Ultra și Note20 Ultra).

De ce spun că nu ar trebui să mai avem configurații cu Pro / Ultra etc? 

Sunt companii ce-și individualizează gama și cumva înțelegi pentru ce plătești mai mult sau mai puțin, dar alte branduri, pur și simplu, folosesc termenul din rațiuni strict de marketing. Mă uit la ASUS și Zenfone 7 / Zenfone 7 Pro. Singurele diferențe sunt:

  • Qualcomm Snapdragon 865 Plus vs Qualcomm Snapdragon 865;
  • cameră principală cu OIS vs cameră fără OIS.

Bineînțeles și în jur de 3 – 400 lei ca diferență de preț.

OnePlus la 8 și 8 Pro mi se pare un alt exemplu.  Sunt diferențe, dar nu le-aș considera a fi capitale spre a acoperi ecartul imens de preț. Bine că înțeleg că pentru seria T nu vor mai veni cu 8T Pro și ne mulțumim strict cu OnePlus 8T.

Mi se pare că avem de-a face cu o aglomerație de multe ori inutilă de terminale, în loc ca pe segmentul premium să fie cumva desemnate clare câteva game de produse. Cum la Huawei sunt seriile P și Mate (cu relativ puține add-on-uri față de concurență). Samsung la GALAXY S20 l-a adus în mix și pe GALAXY S20 FE (cred că sunt vreo 6 – 7 configurații, cu fără 5G etc).

Militez pentru simplitate, pentru întoarcerea la bază. Nu să fie adăugate particule doar de dragul de a le avea, în speranță că generează vânzări, fără diferențieri clare. Apropo, Pro Max-ul de la iPhone a fost adoptat rapid de către clientelă. Un Pro Mini cum ar fi? :)

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.