Retelistica

VoLTE și VoWiFi au debutat și în rețeaua de telecomunicații a Vodafone din 26 septembrie 2019. Asta după ce VoLTE  era anunțat cu surle și trâmbițe în noiembrie 2014.

Eram curios să aflu de ce nu l-au mai adus, care a fost cauza pentru care au trecut 5 ani de zile până la implementare. În primul rând, este clar că ar fi trebuit să-l lanseze comercial, mai ales că au promis asta.

Motivația este strict financiară. 

VoLTE este o funcționalitate a rețelei 4G. Pentru a avea această funcție plătești suplimentar către vendor-ul de la care ți-ai configurat rețeaua de telecomunicații (Huawei, Cisco, Ericsson etc).

Probabil, Vodafone a remarcat că nu are multe smartphone-uri capabile să suporte VoLTE în rețea și a decis că ar fi bine să facă economii și să implementeze VoLTE strict când se atinge o masă critică de utilizatori.

Până la urmă, totul este bine când se termină cu bine. VoLTE și VoWiFi le consider a fi necesare în contextul în care rețeaua devine din ce în ce mai aglomerată, celulele trebuie să livreze semnal către cât mai multe terminale. VoWiFi te scutește de momentele în care semnalul din locuință este modest, iar VoLTE aduce un plus de calitate în apeluri, stabilitate etc.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.