gAuto

Aşa cum vă informam în primăvara anului trecut, în foarte scurt timp nu vă veţi mai putea vinde maşina înmatriculată pe România fără certificatul RAR Auto Pass. Acest document va fi obligatoriu în procesul de vânzare – cumpărare conform legii 142 din 2023 şi OMTI 210 din 2024.

Registrul Auto Român este în plin proces de finalizare a aplicaţiei RAR Auto Pass, aceasta urmând a fi gata la sfârşitul lunii mai. În următoarea perioadă această aplicaţie va fi distribuită către toate entităţile obligate să completeze informaţii, iar aici avem service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografice, cât şi producătorii de vehicule rutiere.

Practic aplicaţia va trebui să fie pregătită pentru data de 1 decembrie 2024, zi din care certificatul RAR Auto Pass va deveni obligatoriu.

Informaţiile oferite de viitorul certificat sunt strânse încă de la momentul intrării maşinii în România. Cumpărătorii vor găsi informaţii despre „istoricul maşinii respective, începând cu valoarea kilometrajului, a odometrului, numărul de identificare al autovehiculului, data şi natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție precum și tipurile de intervenții pe care vehiculul le-a avut, respectiv întreținere, reparație, actualizare de soft și așa mai departe. Acest istoric digital va conține inclusiv reviziile făcute în service.”

În cazul în care la solicitarea RAR Auto Pass nu se găsesc informaţii, Registrul Auto Român va elibera solicitantului gratuit un certificat de negare.

Costul pentru obţinerea unui certificat RAR Auto Pass va fi de 50 de lei, iar documentul va putea fi solicitat şi online.

Sursa: autotestmagazin.ro, sursa foto