Opinie

Unul dintre cele mai citite articole publicate în ultima săptămână este legat de viitorul vârf de gamă al HMD Global, Nokia 8 / 9. Nu se știe sigur ce denumire va fi utilizată la debutul oficial. 

Câteva din specificațiile sale cheie sunt scăpate în online: display de 5.3 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, procesor Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB RAM și 64 GB stocare, 6 GB RAM și 128 GB stocare, ar urma să ruleze Android 7.1 Nougat, camera principală este de tip dual – 2 x 13 Megapixeli cu detecție de fază și autofocus prin tehnologia laser, dual-LED flash. Camera frontală ar aduce 12 Megapixeli.

Repet, bursa zvonurilor și nu confirmare oficială. Prețul s-ar situa în jurul a 600 euro. Mă gândesc că pe la 600 euro sunt destule variante, unele cu preț mai așezat: OnePlus 5, Xiaomi Mi6, Samsung GALAXY S8 în viitorul apropiat după ce se aplică reducerile din dot com și pe la noi, LG G6, HTC U11 etc.

Înțeleg nostalgia din spatele Nokia, element pe care HMD Global știe să-l exploateze cu brio (cel mai bun exemplu – Nokia 3310 în ediție actualizată, colaborarea cu Zeiss etc). În opinia mea, este doar un alt flagship Android din 2017. Totuși, sper ca să fie cumva diferit față de ceea ce avem în piață. Mi-aș dori să văd o calitate foto la nivelul a ceea ce aducea Nokia față de concurență în urmă cu niște ani, aștept o calitate a construcției ridicată. Dacă aceste elemente sunt livrate să zicem că merită așteptarea și interesul.

Știm cu toții că în spatele Nokia se află HMD Global, ce are drept acționar important pe Foxconn. Au păstrat o parte din echipa Nokia și încearcă să readucă brandul finlandez în prim plan. Chinezii pot investi cu cap, au dovedit asta în diverse domenii. Aș lua un exemplu din lumea auto: Volvo.

Sunt și companii chinezești care nu știu ce să facă cu un brand de tradiție. Aici mă duc cu gândul la Lenovo și drumul stabilit pentru Motorola. Mă rog, și în cazul lor aștept o politică mai așezată în perioada imediat următoare și o mai bună definire a gamei de dispozitive din portofoliu.

Aveți așteptări ridicate pentru Nokia 8 / 9 sau doar un alt flagship Android la orizont? 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.