Software

Cei de la Xiaomi sunt foarte deschiși când vine vorba despre modificarea sistemului preinstalat pe terminalele proprii oferind de câțiva ani utilizatorilor posibilitatea de a instala ROM-uri Beta sau Developer. Însă în ultima vreme aceștia au început să comercializeze terminale ce au bootloaderul blocat (Redmi Note 3, Mi 5), iar pe unele mai vechi chiar să-l blocheze cu ajutorul unei actualizări OTA (Mi 4c, Mi Note Pro).

Această măsură a fost luată pentru a respecta condițiile de siguranță a datelor cerute de Google. În comunitatea dezvoltatorilor Android procesul de deblocare al bootloaderului nu este unul nou, majoritatea producătorilor practicând acest lucru de multă vreme. Problema cu terminalele Xiaomi este dată de modul în care ți se acordă permisiunea de a-l debloca, procesul fiind unul manual ce poate dura până la 3 săptămâni.

Din acest motiv voi împărți acest tutorial în două etape, și anume etapa obținerii accesului de a debloca bootloaderul terminalului tău și cea prin care poți face deblocarea propriu-zisă.

1. Obține acces

Voi începe prin a menționa faptul că permisiunea de a debloca bootloaderul nu este asociată terminalului ci contului tău Xiaomi. Astfel, odată obținut acest drept vei putea folosi același cont Mi pentru a debloca bootloaderul a mai multor terminale Xiaomi.

1.1. Mergi la adresa en.miui.com/unlock/ și fă click pe butonul Unlock Now. Vei fi redirecționat către pagina de autentificare.

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

1.2. Pagina următoare va fi afișată în chineză însă sub formularul de autentificare vei găsi un buton marcat cu English ce îți va afișa pagina în limba engleză. Folosește același cont Mi ce îl vei folosi pe terminalul a cărui bootloader dorești să-l deblochezi.

1.3. După autentificare vei fi redirecționat către un formular asemănător celui din imaginea de mai jos. Aici va trebui să completezi câmpurile cu numele tău, numărul de telefon și motivul pentru care dorești să deblochezi bootloaderul.

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

NOTĂ 1: Folosește un număr de telefon la care ai acces. La acest număr ți se va trimite un cod de verificare pe care va trebui să-l introduci pe următoarea pagină.

NOTĂ 2: Nu lăsa gol câmpul Please input your unlocking reason. Aici va trebui să scrii, în engleză, motivul pentru care dorești să faci deblocarea. Câteva exemple scurte ar fi:

  • “I want to get ROOT access on my Xiaomi device.” – Vreau să obțin acces ROOT pe deviceul meu Xiaomi.
  • “I need to install a custom recovery on my phone.” – Am nevoie să instalez un custom recovery pe telefonul meu.
  • “I want to try a custom ROM for my device.” – Vreau să încerc un custom ROM pentru deviceul meu.

1.4. Pe pagina următoare va trebui să introduci codul primit prin SMS la numărul de telefon folosit în formularul precedent. Ține cont că acest cod este valabil aproximativ 5-10 minute, ceea ce înseamnă că va trebui să-l introduci cât mai repede posibil.

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

NOTĂ: Câteodata SMS-ul cu codul de validare va întârzia. Nu fă abuz de butonul Resend deoarece ți se va bloca accesul către site. Îți recomand să aștepți cel puțin 10 minute înainte de a folosi butonul pentru a retrimite codul de confirmare.

Gata! Ai aplicat pentru permisiunea de a debloca bootloaderul unui terminal Xiaomi. Acest proces poate dura între 10 și 12 zile și vei fi notificat printr-un SMS în momentul aprobării. Însă dacă după 12 zile încă nu ai primit mesajul de confirmare va trebui să mergi la adresa en.miui.com/thread-202290-1-1.html și să postezi un răspuns cu numele/numărul de cont Xiaomi pentru ca dezvoltatorii să verifice statusul cererii tale.

2. Deblochează bootloaderul

Odată obținută permisiunea poți trece direct la deblocarea bootloaderului, un proces destul de simplu.

ATENȚIE! Acest tutorial nu va șterge datele și informațiile personale stocate în memoria telefonului. Însă este recomandat ca înainte de a merge mai departe să faci un backup al datelor și informațiilor personale stocate în memoria telefonului. Mai multe detalii despre acest proces vei găsi făcând click aici.

De ce ai nevoie?

  • un terminal Xiaomi ce rulează varianta chinezească a versiunii Developer MIUI. Dacă deții un Mi 5 sau Redmi Note 3 Qualcoom atunci poți debloca bootloaderul și folosind varianta stabilă globală a MIUI. Mai multe detalii despre acestea vei găsi aici.
  • un cont Mi cu permisiunea de a debloca bootloaderul
  • un PC cu Microsoft Windows
  • driver ADBlink
  • un cablu de date de calitate, de preferat cel original (OEM)
  • aplicația MiFlash Unlockthread oficial | mirror v1.1.0317.1
  • răbdare

2.1. Descarcă aplicația MiFlash Unlock și dezarhivează fișierul .ZIP într-un loc ușor accesibil (ex. Desktop) astfel încât structura folderului obținut să semene cu cea din imaginea de mai jos.

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

2.2. Rulează aplicația MiFlash Unlock executând fișierul MiFlashUnlock.exe. Acceptă termenii și condițiile apăsând butonul Agree și autentifică-te folosind contul Mi pe care ai primit permisiunea de a debloca bootloaderul.

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

Odată autentificat vei fi întâmpinat cu mesajul No phone connected. Acum va trebui să urmezi câțiva pași pe deviceul tău Xiaomi.

2.3. Conectează telefonul la o rețea wireless / de date și autentifică-te pe acesta folosind același cont Mi.

2.4. Închide telefonul și pornește-l în modul bootloader/fastboot. Pentru acest lucru va trebui să apeși simultan tastele Volum minus și Power până vei vedea texul FASTBOOT pe ecranul telefonului, asemănător celui din imaginea de mai jos.

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

2.5. Conectează telefonul la PC folosind cablul de date și așteaptă câteva secunde ca acesta să fie recunoscut corect.

2.6. Odată telefonul detectat corect, aplicația MiFlash Unlock va afișa mesajul Phone connected. Acum vei putea face click pe butonul Unlock pentru a începe procesul de deblocare. Acesta va dura aproximativ 15-20 de secunde iar la sfârșit va trebui să apeși butonul Reboot phone pentru a reporni telefonul în modul normal.

Felicitări! Ai deblocat bootloaderul unui terminal Xiaomi. Acum vei avea acces la comanda fastboot ce va deschide noi posibilități de modificare a deviceului tău.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau întâmpini probleme te rog să folosești secțiunea de comentarii.

Sursă: miui.com