Diverse

Aţi urmărit vreodată filmul SF “I, Robot” cu Will Smith în rolul principal? În acest film roboţii au ajuns la un asemenea nivel de dezvoltare, încât la un moment dat au ajuns să preia puterea de la oameni. Acest scenariu pare unul SF, însă Stephen Hawking (sper că ştiţi cine este) avertiza în decembrie 2014 că dacă vom dezvolta vreodată o inteligenţă artificială completă, acest lucru ar putea însemna sfârşitul rasei umane.

Din păcate sau din fericire, cercetătorii de la Google au realizat deja un prim pas în această direcţie. Aceştia au creat computerul DeepMind (ce nume sugestiv) care este în stare să execute foarte multe sarcini în funcţie de contextul existent (pe scurt, poate lua de unul singur decizii).

DeepMind a fost capabil să joace 49 de jocuri video, iar rezultate sale au fost mai bune decât cele realizate de un copil de 5 ani. Deşi nu este foarte impresionant, să nu uităm totuşi că cercetătorii Google sunt la început cu acest tip de inteligenţă artificială şi că sunt şanse foarte mari ca în câţiva ani să dezvolte foarte mult acest computer.

Chiar dacă media rezultatelor obţinute au fost la nivelul unui copil de 5 ani, au existat şi 3 jocuri în cadrul cărora rezultate au fost mai bune decât cele obţinute de utilizatori umani profesionişti (Video Pinball, Boxing şi Breakout).

“Avem un sistem informatic care poate învăţa ce să facă bazându-se doar pe ceea ce percepe, adică pixelii. Acelaşi sistem poate juca 49 de jocuri diferite fără nicio programare preliminară. Practic, i se oferă un nou joc, un nou ecran şi îşi dă seama singur, după câteva ore de joc, ce să facă“, a declarat Demis Hassabis, unul dintre cercetătorii Google.

Să fie oare această tehnologie artificială complexă un prim pas către exterminarea oamenilor cum consideră Stephen Hawking?

Sursa: zdnet.com

Categorii: diversegoogle

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.