A ajuns în România în luna august 2010 și am avut posibilitatea de a-i face o recenzie în decembrie. Este o tabletă ce poate deveni o opțiune în acest moment mai ales că prețul a coborât de la peste 2.600 de lei la 1.499 lei. Pentru suma respectivă primești singura tabletă ce încape fără probleme în buzunarul de la haină. Galaxy Tab avea o reclamă în acest sens, dar în haina mea nu a intrat deloc și cei 7 inch plus cele peste 350 de grame o fac o adevărată cărămidă.
Hai să punctez datele tehnice ce animă tableta minionă – eu îi spuneam smartblet de la smartphone și tablet:
– ecran TFT de 5 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16.7 milioane culori, protejat de gorilla glass;
– procesor de 1 Ghz, Adreno 200 GPU, 512 Mb RAM, 512 Mb ROM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB, Android 2.2.2 FroYo;
– Wi-Fi b/g, 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.0, GPS, jack de 3.5 mm;
– cameră foto de 5 Megapixeli cu dublu led flash ce filmează HD după ce se face update la 2.2 FroYo (disponibil în România încă de la 1 decembrie 2010 și zilele trecute s-a făcut trecerea la 2.2.2 ce aduce un browsing mai stabil);
– baterie de 1530 mAh, 220 gr, 10 mm grosime.
1. Design și ecran – când faci unboxing vei da de o tabletă ce vine îmbrăcată, cu ghilimele de rigoare, într-un negru foarte plăcut – un adevărat cavaler în zona de tablete, unul micuț ca stat. Designul este minimalist și superok. În partea superioară și inferioară este rotunjită și atunci când o țineți cu ambele mâini se ajunge foarte ușor în oricare parte a displayului touchscreen. Pe lateral dreapta sunt dispuse jackul de 3.5 mm – se aude foarte bine în căști cât și la difuzorul poziționat în spate, tastele de reglare rapidă a volumului, butonul de power ce la o atingere rapidă blochează ecranul spre a împiedica atingerea accidentală și cel dedicat camerei foto. Capacul bateriei este din metal și trebuie înlăturat pentru a monta cardul microSD sau pentru a introduce cartela sim. Și bateria trebuie înlăturată spre a face aceste operații. Bateria de 1530 mAh este fabricată în Japonia – mai rar, majoritatea vin din China.
Ecranul este bazat pe o tehnologia TFT și se descurcă foarte bine la interior. Cei 5 inch sunt suficienți și să parcurgi readerul plin cu știri este o adevărată plăcere și browsingul la fel. Tastatura qwerty touch poate fi accesată în ambele moduri foarte facil.
2. Hardware și sistem de operare – la 1 decembrie a fost disponibil pe plan local update-ul la Android 2.2 FroYo și chiar mi-a făcut plăcere să îl instalez din nou pe sample-ul de test. A sosit un alt upgrade minor la versiunea 2.2 și într-o imagine observați care sunt noutățile aduse. Ca și performanțe în testul Quadrant s-a situat între Samsung Galaxy S și HTC Desire. Am instalat o serie de jocuri gratuite din Android Market și le-a rulat fără probleme după cum vă dați seama și singuri din clipurile respective. Android vă deschide un univers cu peste 200.000 de aplicații și 90% din ele cu siguranță merg instalate și pe Streak.
3. Conectivitate – pachet complet de la 3G, Wi-Fi, GPS. Se descurcă bine și în convorbiri deși pe stradă se vor uita unele persoane mai ciudat la tine, suntem în România. Poți să treci pe speaker dacă ești la birou sau acasă. Având și o cameră dedicată VGA pentru videoapeluri chiar devine recomandă pentru conferințe video. Cu ai săi 5 inch cu un car dock poate deveni cu ușurință și GPS pentru automobil. Integrează suport dedicat și va fi floare la ureche să te lași ghidat la fix de Streak. Și Galaxy Tab sau iPad au receptor GPS, dar display-urile de 7 și respectiv 9.7 inch le fac aproape imposibil de pus pe bordul automobilului. Browsingul este o plăcere pe Streak și paginile web se încarcă rapid, flash 10.2 face ca orice site din www să se încarce cu toate elementele de rigoare.
4. Camera foto integrează un senzor de 5 Megapixeli cu autofocus, însotiță de un dublu led flash ușor anemic. O serie de fotografii spre a vă face o opinie în galeria dedicată. Am citit că la trecerea pe Android 2.2 ar filma HD la 720p și nu doar VGA cu 20 fps precum venea standard cu Android 1.6. Nu am reușit să activez filmarea HD, dar găsesc o soluție și revin cu un clip.
[nggallery id=27]
5. Autonomie – se consumă ca și restul tabletelor destul de rapid, depinde ce faceți cu ea. Utilizat în continuu rezistă în jur de 6 ore și zic că este bine. La o utilizare moderată se duce spre 1 zi și jumătate – 2 zile. Ținând cont de cei 1530 mAh și ecranul de 5 inch spun că este decent spre bine.
Concluzie: Vine întrebarea firească – de ce să îți cumperi Dell Streak?
Răspunsul meu conține următoarele elemente:
– cea mai portabilă tabletă ca dimensiuni;
– pachet complet de conectivitate – 3G și Wi-Fi;
– prețul de achiziție.
Decizia vă aparține. :)
[nggallery id=26]