Retelistica

În 2016 Orange şi Telekom anunţau un parteneriat care în acel moment părea potrivit ambelor companii: operatorul magenta primea acces la reţeaua 4G / 4G+ a celor de la Orange, în timp ce operatorul portocaliu primea acces la reţeaua fixă de internet în bandă largă a celor de la Telekom.

Timpul a trecut, contextul s-a schimbat, iar parteneriatul funcţionează în regim de avarie. În februarie anul acesta Telekom a anunţat că renunţă la contractul de colaborare cu Orange pentru reţeaua 4G şi 4G+ a celui din urmă considerând că reţeaua sa 4G este dezvoltată suficient cât să poată susţină de una singură traficul generat de clienţi.

Chiar dacă în acest moment Orange încă foloseşte reţeaua fixă Telekom, se pare că şi aici se vor schimba lucrurile. Ramon Fernandez, director pentru operaţiunile din Europa ale grupului Orange, a transmis presei că închirierea reţelei fixe de la Telekom România implică costuri din ce în ce mai mari, costuri care au redus marja de profit a Orange în ţara noastră.

În situaţia actuală o colaborare pe termen lung nu mai poate avea succes, astfel că Orange România îşi va dezvolta propria reţea de fibră optică. Reprezentantul Orange nu a oferit un termen de dezvoltare a acestei reţele, ci s-a limitat în a spune “curând”.

Sursa: zf.ro