Deşi DIGI domină autoritar piaţa de internet fix, cât şi piaţa de televiziune din România, compania nu generează cele mai multe venituri din sectorul telecom

Uite că din când în când cei de la ANCOM mai vin cu câte o statistică interesantă, astfel că în cele ce urmează vom prezenta câteva dintre cele mai importante aspecte ale sectorului telecom din România, unele valabile pentru mijlocul anului 2024.
17/12/2024

România a redus motoarele, până la urmă nici nu se poate altfel în contextul în care populaţia scade de la an la an (nu ai cum să ai creşteri barbare tot timpul).

Când vorbim de internetul fix, numărul conexiunilor a ajuns la 6.7 milioane (+2% YoY), 33% dintre acestea având viteze în download de cel puţin 1 Gbps. Traficul mediu lunar naţional / locuitor a ajuns la 87 GB (+7% YoY). Piaţa este dominată de DIGI cu o cotă de 71%, locurile 2 şi 3 fiind ocupate la mare distanţă de Orange cu o cotă de 17% şi Vodafone cu o cotă de 11%.

Internetul mobil se menţine bine, creşteri impresionante venind doar din segmentul conexiunilor 5G. Aici avem o creştere de 25% YoY, adică un total de 2.9 milioane de conexiuni (13% din total). Traficul mediu lunar naţional / locuitor este de 12 GB (+5% YoY), iar în funcţie de numărul de conexiuni active, Orange este liderul pieţei cu o cotă de 36%, urmată de DIGI cu o cotă de 29% şi Vodafone cu o cotă de 23%.

Cu siguranţă o piaţă cu mulţi bani este cea a telefoniei mobile. Aici avem 22.8 milioane de SIM-uri active (-3% YoY), dintre care 72% sunt abonamente şi 28% cartele preplătite. Această piaţă este una mult mai echilibrată, Orange fiind lider cu o cotă de 35%, urmată la mică distanţă de DIGI cu 27% şi Vodafone cu 26%. Observaţi că şi ANCOM confirmă că DIGI a depăşit Vodafone şi a ajuns astfel al doilea mare jucător.

Televiziunea la rândul său stagnează, numărul abonaţilor la servicii de retransmisie TV menţinându-se la aproximativ 7.8 milioane. Şi această piaţă este dominată de DIGI, compania având o cotă uriaşă de 74%. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate tot la mare distanţă de Orange şi Vodafone cu cote de 14%, respectiv 10%.

Citind aceste cifre, mulţi aţi putea spune că DIGI atrage şi grosul veniturilor, însă nu este deloc aşa. La nivelul întregului sector telecom, Orange atrage 37% din totalul veniturilor, în timp ce DIGI şi Vodafone sunt pe locurile 2 şi 3 cu 28%, respectiv 24%.

Sursa: ancom.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.