Întotdeauna „mi-a plăcut” că în timp de criză suferă tot omul de rând, muncitorul care deşi îşi face treaba corect, este primul sacrificat. De la reduceri de salariu, până la concedieri, întotdeauna angajatul de execuţie este cel care trebuie să înţeleagă situaţia dificilă prin care trece compania sa.
Cel mai nou astfel de exemplu vine de la Alphabet, adică Google. La începutul acestui an compania anunţa că va concedia peste 12.000 de angajaţi, adică 6.4% din totalul salariaţilor Google la nivel global. La acel moment Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, explica prin ce perioadă grea trece compania şi că aceste decizii au fost luate doar pentru a reduce cheltuielile şi pentru a dirija resursele către priorităţile importante.
Cum mai toate companiile tech făceau şi încă fac anunţuri similare, lucrurile păreau oarecum normale. Totuşi, săptămâna aceasta Google a anunţat că acelaşi Sundar Pichai a primit pentru 2022 compensaţii financiare de 226 milioane de dolari, din care 218 milioane de dolari în acţiuni. Presa americană susţine că această sumă este de peste 800 de ori mai mare decât un salariu mediu al unui angajat Google.
Bănuiesc că este foarte uşor să trimiţi scrisori lacrimogene, mailuri în care transmiţi cât de rău îţi pare că trebuie să iei astfel de decizii grele, atât timp cât tu ai venituri de sute de milioane de dolari.
În acest context pare şi mai mult de apreciat decizia lui Tim Cook, cel care la recomandările acţionarilor a decis ca pentru 2023 să îşi reducă compensaţiile financiare cu cel puţin 40%. De altfel Apple este printre puţinii giganţi tech ce nu anunţă concedieri în masă, asta şi pentru că există puterea exemplului.