Cel mai rece anotimp din an abia ce a început, dar PC Garage a pregătit deja o unitate dedicată acestui sezon. Vorbim despre un desktop PC ce va fi disponibil în ediție limitată, așadar dacă ceea ce vei afla despre Dragon de Iarnă de la PC Garage te convinge, atunci nu ar trebui să stai prea mult pe gânduri, căci este posibil să nu mai fie stoc.

Specificații PC gaming Dragon de Iarnă de la PC Garage

Date tehnice

Desktop PC
Dragon de Iarnă de la PC Garage
CarcasăMontech Sky Two White, Middle Tower
4 ventilatoare incluse de 120 mm (1 podea + 2 lateral + 1 spate), maxim 6 ventilatoare posibile
Conexiuni: 1 x USB-C, 2 x USB-A 3.0, 1 jack audio combo de 3.5mm, 1 x buton LED, 1 x buton Power
Dimensiuni 490 x 430 x 215 mm
SursăCorsair RM750 White, 80+ Gold, 750W, full modulară, PFC activ
Placă de bazăASUS PRIME B760-PLUS, chipset Intel B760, soclu CPU 1700, interfață grafică PCI Express x16 5.0, placă rețea 2.5 Gbps, 4 x SATA III, 3 x slot M.2, memorie DDR5 maxim 128 GB cu până la 7200 MHz în OC
ProcesorIntel Core i5-13500 Raptor Lake, Intel 7, 14 nuclee cu 6 x Performance-Cores la maxim 4.8 GHz + 8 x Efficient-Cores la maxim 3.5 GHz, 20 fire de execuție, 24 MB Intel Smart Cache, Putere de bază 65W, Putere maximă Turbo 154W
MemorieKingston Fury Renegade RGB DDR5 de 32 GB Dual Channel cu 2 x 16 GB 6000MHz CL32
1 x SSD Samsung 980 de 1 TB pe M.2 2280 NVMe PCIe 3.0 x4
Placă videoGIGABYTE NVIDIA GeForce RTX 4070 AERO OC, 12GB GDDR6X, 192-bit
Sistem de operareFără sistem de operare preinstalat, Windows 11 Pro pentru test

Pachet, design și construcție

Desktop PC gaming Dragon de Iarna de la PC Garage

🔺Abordarea cu totul alb (și puțin gri) mi se pare foarte reușită.

Ca de fiecare dată, unitatea ajunge la client în cutia carcasei, care de această dată este una Montech Sky Two White. Înăuntru, pe lângă sistem, mai există cablul de alimentare, un ghid al carcasei și o coală de atenționare asupra faptului că sunt mai multe elemente de protecție din spumă ce trebuie scoase din carcasă înainte de utilizare:

Eu am făcut asta, am eliminat cele trei protecții, după care am trecut la analiza unității. Trebuie să mărturisesc de la bun început că-mi place abordarea „all white”, mai ales că asta se potrivește de minune cu ideea de a avea un PC „de Iarnă”.

Carcasa Montech Sky Two White în care este asamblat întreg sistemul Dragon de Iarnă de la PC Garage este una de bună calitate, nu am găsit mai nimic în neregulă cu ea. Nu este neapărat una premium, dar este undeva la întrepătrunderea dintre acest segment și cel de volum. 

Pe laterala din stânga avem geam securizat, pentru ca partea frontală să fie din plexiglas. Acesta se va zgâria, cel mai probabil, mult mai repede decât sticla laterală, mai ales că este dispus în față, unde atingi mai des și unde chiar poți lovi unitatea.

Deși aș spune că merită acordată o atenție destul de mare designului acestui PC, mi-am dat seama că am făcut extrem de multe poze. Și cum o imagine face cât o mie de cuvinte, mă gândesc să scutesc câteva paragrafe de text prin următoarea galerie foto, pe care o consider foarte cuprinzătoare și edificatoare:

Aș vrea să spun încă de aici că grilele de aerisire, deși nu par chiar atât de extinse, sunt suficient de mari pentru ca ventilatoarele să-și facă treaba fix așa cum trebuie, fără să apară presiune în carcasă. Vom descoperi că temperaturile pe componente se păstrează la cote joase, iar asta se poate datora și faptului că nu prea există filtre de praf, care să nu permită un airflow atât de lejer. Sigur că asta aduce tocmai dezavantajul ca praful să ajungă prea liber în interiorul carcasei, dar dacă aerisirea este mai importantă pentru tine, atunci va fi nevoie să cureți mai des de praf componentele.

Aș mai vrea să apreciez picioarele carcasei, ce ridică destul de mult unitatea de la sol și astfel se realizează fix acel airflow bun despre care tocmai am vorbit. Aceste picioare au la capăt și bucăți de cauciuc bine dimensionate, așa că aderența pe orice fel de suprafață este ridicată, carcasa nu prea are cum să „plece” prea ușor de la locul ei.

Asamblarea este foarte atentă, cel puțin la unitatea Dragon de Iarnă de la PC Garage ajunsă la mine totul este corect fixat, iar managementul cablurilor pe cât se poate de bine realizat.

Performanță

🔺Gamingul la calitate înaltă în 4K poate fi atins cu Dragon de Iarnă de la PC Garage.

Înainte de a analiza cum s-a descurcat Dragon de Iarnă în testele sintetice, să vedem ce are de spus CPU-Z despre ansamblul hardware:

Am rulat testele de benchmark deja uzuale în cazul oricărui PC ce ajunge pe masa mea de test, iar rezultatele, pe care le-am grupat în tabelul de mai jos, relevă un sistem extrem de competent, ce se încadrează fără probleme în categoria High Gaming, unde l-au inclus cei de la PC Garage.

Teste benchmark

Desktop PC
Dragon de Iarnă de la PC Garage
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

730.1
6513.8
Cinebench R20 (puncte)7865
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1821
20708
PCMark 10 (puncte)8229
Novabench (puncte)4785
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

17605
33601
71320
Geekbench 6.2.2 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2591
14468
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


3528.80
2717.81

2076.47
2502.00

945.96
591.37

63.70
243.32
Final Fantasy XV (puncte)
2K High Quality
4K High Quality

13352 (Extremely High)
7572 (High)

Testele de benchmark rulate de sistemul PC gaming Dragon de Iarnă de la PC Garage:

Am monitorizat temperaturile de pe componente încă de la începutul instalării tuturor programelor. Am făcut capturi de ecran din HWMonitor de la CPU-ID după ce toate testele au fost încheiate, iar din ele observăm că temperaturile au fost ținute extrem de bine sub control, pe nicio componentă nu apare absolut nimic îngrijorător:

Am spus deja că aerisirea carcasei este foarte bună, mai adaug aici că atunci când mai toate ventilatoarele prezente urcă spre turațiile maxime, Dragon de Iarnă de la PC Garage face ceva zgomot. Nu-i neapărat cu adevărat grav, am întâlnit și mai gălăgioase de atât, dar și cu mult mai silențioase.

Până la urmă sunt în total 10 ventilatoare: 4 de 120 mm pe carcasă (unul pe latura de jos, ce trage aer de afară, 2 pe laterala din dreapta ce aduc și ele aer înăuntru și unul pe spate ce evacuează aerul), un ventilator la sursă (de 135 mm), 3 pe placa video și 2 pe cooler-ul procesorului.

Deși doar cel de pe spate evacuează aer, grila mare de pe partea superioară lasă aerul să iasă liber și astfel nu se creează presiune. Mai mult, fiindcă această grilă mare este sus, termodinamica ne spune că aerul cald se ridică în mod natural, așa că airflow-ul este corect gândit și eficient, după cum am văzut deja.

Preț

PC gaming BALAUR Legendar Black Friday Edition 20238.600 de lei. 

Prețurile pe componente, așa cum le-am găsit la PC Garage, sunt următoarele:

Dragon de Iarnă de la PC Garage
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, abordare „totul alb” mi se pare foarte reușită;
  • construcție solidă și asamblare fără reproș;
  • ansamblu hardware bine gândit, componente ce se completează corect unele pe celelalte;
  • performanță ridicată, orice joc poate rula în condiții optime la rezoluție 2K;
  • răcire eficientă, nici în cele mai solicitante sarcini temperaturile pe componente rămân la valori scăzute.
Contra
  • la turație maximă, întreg ansamblul de ventilatoare devine ceva cam gălăgios.
Concluzii

Dragon de Iarnă de la PC Garage mi se pare o propunere extrem de bine gândită și poziționată ca preț. Pentru gaming la nivel înalt pe rezoluție 2K în orice fel de joc, oricât de complex, și chiar pe 4K mai mult decât decent pentru mare parte dintre titluri, acest sistem se dovedește unul nu doar arătos, ci și puternic și optimizat excelent pe partea de răcire. În plus, vine la un preț sensibil mai mic decât dacă ai asambla tu aceleași componente, ceea nu poate fi decât încă un bonus. Închei prin ceea ce am spus încă de la început, anume că dacă Dragon de Iarnă de la PC Garage te atrage, atunci trebuie să știi că este în ediție limitată.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Unitatea PC gaming Dragon de Iarnă de la PC Garage a fost testată timp de 5 zile și a fost returnată. Conținutul review-ului aparține strict autorului, nu a fost aprobat sau editat de altcineva.