Recunosc că știam de procesorul Tegra K1 în variantă quad-core la 2.2 Ghz pe ARM Cortex-A15. A trebuit să fac un mic research pentru Tegra K1 Denver în variantă dual-core la 2.3 GHz cu accelerator grafic Kepler DX1. Primele teste de benchmark au arătat că această arhitectură este suficient de puternică și se situează ca nivel al performanțelor într-un mod similar cu iMac-ul comercializat în 2012.
Observați că distanța dintre desktop-urile clasice și telefoane & tablete se reduce încetul cu încetul și anumite sarcini rezervate exclusiv unui PC clasic urmează a fi preluate de device-urile portabile ce încap și în buzunarul pantalonilor.
Tegra K1 Denver = Procesor dual-core la 2.3 GHz pe 64-bit, Kepler DX1 încorporează 192 nucle, arhitectură ARMv8.
Google / HTC Nexus 9 – tableta cu performanțe de desktop PC;
NVIDIA promite performanțe similare cu ale unui PC în rularea aplicațiilor, autonomie mai mare și experiență de browsing fără compromis.
De ce s-a mers pe o soluție dual-core?
Nucleele sunt prea mari spre a fi integrate într-o variantă quad-core sau octa-core, dar performanțele sunt peste ceea ce reușește a atinge multe dintre soluțiile quad-core, octa-core sau big.LITTLE existente în acest moment pe piață.
Pe ce se bazează afirmațiile NVIDIA?
NVIDIA Tegra K1 Denver este o adevărată mostră tehnologică. A fost proiectat integral de către compania americană. Încorporează o memorie cache mai mare și permite efectuarea de până la 7 instrucțiuni în paralel vs 3 instrucțiuni cât reușește a atinge ARM Cortex-A15. Performanțele grafice se ridică la nivelul lui NVIDIA GeForce GT630 sau GT635, iar acceleratorul grafic folosește aceeași arhitectură cu cipurile folosite în industria PC-urilor.
Se oferă compatibilitate cu DirectX 11, OpenGL 4.4 și OpenGL ES 3.0. Dyanmic Code Optimization = cod optimizat stocat în 128 MB cache. NVIDIA declara că vor fi multe situații în care telefonul sau tableta Android pentru operațiile de rutină vor folosi doar acest cod optimizat. De aici și sporul în ce privește autonomia.
Aștept să testez un device cu NVIDIA Tegra K1 Denver pe 64-bit și trag concluziile la momentul respectiv. Mi-aș dori să văd un CPU performant care să dea clasă concurenței și pe viitor mă gândesc că și alte companii din industrie vor reveni la un procesor dual-core îmbunătățit și nu se vor mai închinui să înghesuie zeci de core-uri.