Retelistica

Prin intermediul rapoartelor financiare publicate periodic de Digi ştiam că operatorul telecom stă foarte bine în Spania, însă un articol al ziarului The Objective ne dovedeşte că Digi oferă servicii apreciate de către spanioli, totul la un cost acceptabil.

Strategia Digi din Spania este identică cu cea din România şi dacă în 2023 operatori importanţi precum Telefónica, Orange și Vodafone au anunţat deja creşteri de preţ ale abonamentelor, Digi este singura companie care nu va face acest lucru, aspect apreciat de spanioli.

Estimările specialiştilor susţin că la sfârşit de 2023 Digi va ajunge al patrulea operator din Spania, indiferent dacă fuziunea dintre Orange și MásMóvil se va întâmpla. Compania românească ar putea ajunge la venituri de peste 600 de milioane de euro şi 6.8 milioane de abonaţi (la sfârşit de 2022 avea 4.9 milioane de abonaţi).

Preţurile practicate de Digi sunt printre cele mai mici de pe piaţa spaniolă, competiţia fiind nemulţumită de acest lucru (există temeri serioase cu privirea la reducerea marjelor şi a veniturilor din cauza Digi). Se pare că Telefónica, Orange și Vodafone au început să facă presiuni publice, chiar presiuni la Bruxelles pentru a se încerca limitarea dezvoltării şi creşterii business-ului Digi.

Digi are în prezent o cotă de piaţă de 4%, însă previziunile susţin că în 5 ani compania românească ar putea ajunge la o cotă de piaţă de 12%.

PS: Imaginea acestui articol prezintă o insulă Digi fotografiată de mine într-un mall foarte apropiat de locaţia de desfăşurare a MWC Barcelona 2023.