Retelistica

Piaţa telecom din Spania trece printr-un moment de organizare, principala schimbare aşteptată fiind fuziunea dintre operatorii Orange şi MásMóvil.

Combinarea operaţiunilor celor două companii ar crea al doilea cel mai mare operator din Spania, unul cu o valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari. Ceilalţi operatori importanţi rămaşi ar fi Telefónica (liderul pieţei) şi Vodafone.

Totuşi, Comisia Europeană este de acord cu aprobarea fuziunii, doar dacă Orange şi MásMóvil sunt dispuse să mai vândă câteva active altor competitori, unele care să menţină ridicat nivelul competiţiei. Deşi initial au fost interesante mai multe companii, se pare că aceste active vor fi preluate de Digi.

Compania românească va cumpăra o parte din spectrul deţinut de cei doi operatori, o divizie responsabilă de relaţiile cu clienţii şi va primi acces la infrastructura acestora.

Pentru a putea finanţa această achiziţie, cât şi pentru a reuşi să susţină ritmul galopant de dezvoltare din Spania, se pare că Digi negociază acorduri cu grupurile financiare Macquarie Capital și Abrdn pentru a separa o parte din rețeaua extinsă de fibră optică la domiciliu (FTTH) din Spania și a o plasa în vehicule specifice deținute de fonduri de investiții.

Strategia celui mai mic preţ practică de Digi dă roade şi în Spania, operatorul atrăgând doar în primele şase luni din 2023 peste 438.000 de spanioli cu abonamente mobile şi de fibră optică.

Sursa: profit.ro