Este al doilea telefon ajuns la review pe filieră chineză. Primul a fost no name-ul M-Horse S60. Doogee joacă într-o altă ligă. Spre exemplu, Lenovo, Xiaomi, Meizu, Oppo, ZTE, Huawei și OnePlus le-aș încadra într-o divizie A, urmează Doogee, iNew, Coolpad, Jiayu, Gionee, THL, iOcean ce alcătuiesc divizia B, iar în a divizia C aș încadra no name-urile în genul M-Horse. Cum piața chineză este una destul de mare s-ar putea ca unele B-branduri să facă pasul spre o divizie superioară în viitorul apropiat.
Doogee Turbo Mini F1 a sosit la review direct de la omul ce face PR pentru compania chineză. L-a trimis din Singapore, m-a contactat un curier de la DHL (TVA – 28 lei, deși produsul era trimis fără o factură și am încercat să le dovedesc că este sosit la review + 55.8 lei / comision al DHL). Scriu aceste detalii pentru cei interesați de o achiziție directă. M-am bucurat că nu a trebuit să merg direct la vamă și am scăpat cu o sumă modică. Presupun că la un smartphone mai scump m-aș fi trezit cu un TVA cotat mai sus.
Doogee Turbo Mini F1 costă 125.99 dolari la momentul actual / 520 lei, iar transportul din câte știu este gratuit, în funcție de magazinul online chinezesc din care faceți comanda. Observați că prețurile exprimate în dolari nu mai sunt la fel de atractive ca în urmă cu 1 an de zile când dolarul era în jur de 3.2 – 3.3 lei. La peste 4 lei deja se apropie de paritate 1 / 1 cu euro. Totuși, Doogee-ul testat are multe puncte PRO și le veți descoperi în capitolele review-ului.
Specificațiile hardware încorporate de Doogee Turbo Mini F1:
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 2000 mAh, manual cu instrucțiuni în limba engleză, folie de protecție pentru display-ul de 4.5 inch, o bucată de pânză pentru ștergerea ecranului, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0 ce nu necesită adaptor pentru Europa, căști de tip in-ear ce par a fi copiate după cele folosite de Samsung la smartphone-urile sale.
La telefonul sosit la test era aplicată deja o folie peste ecran, cea din pachet are rol de rezervă. Doogee Turbo Mini F1 are doar o mică problemă la partea de design. Capacul spate din plastic mi se pare prins prea serios și când îl îndepărtezi ai impresia că urmează să-l rupi în bucățele. Recomand poziționarea microSIM-ului + SIM, a acumulatorului și cam gata. Dacă schimbi cartele de multe ori și implicit deschizi capacul spate s-ar putea să rămâi cu el în mână. Problema poate fi singulară, doar la sample-ul sosit la test.
În rest, pot spune că Turbo Mini F1 arată a device din segmentul mid-range spre premium. Are o carcasă din metal vizibilă pe toate laturile sale, contribuie la partea de rigiditate structurală, dar îi dă și o notă de eleganță. Capacul spate are o textură plăcută, destul de puțin și lucios, grip foarte bun, mai ales că vorbim de un telefon cu display de 4.5 inch. Logic să ai impresia că nu scapă din mână. Nu scoate zgomote pe la îmbinările nereușite când este strâns în mână. În esență aș putea spune că nu este o pocnitoare, așa cum sunt catalogate unele telefoane de buget și nu numai.
Doogee Turbo Mini F1 = telefon cu design elegant, linii drepte, finisare superioară clasei de preț din care face parte. Și dacă reușeau să fac un capac care să nu se fixeze atât de rigid, chiar nu aș fi avut ce să comentez.
Ecran și sunet
IPS de 4.5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli. Pe o astfel de diagonală nici nu este nevoie de o rezoluție mai mare. Are o luminozitate bună, culori afișate în mod corect. La setările display-ului există posibilitatea de a alege între modul Normal, Vivid sau Personalizat / setările sunt alese de utilizator. La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și customizare a ecranului de start sau mai multe detalii când te afli într-o aplicație, de la dreapta la stânga.
Touch-ul funcționează precis. O folie de protecție este montată peste ecran și alta o găsiți în pachet. Se descurcă și în ce privește lizibilitatea sub acțiunea razelor de soare, nu reflectă spațiul ambiant într-un mod care să deranjeze. Aș reproșa punctele de presiune ce apar pe display când îl apeși mai puternic. O situați de gen am întâlnit la tabletele low-cost cu Android.
Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele smartphone-ului. Pus pe o suprafață plană, cu speaker-ul în jos, se pierde cam 50% din puterea difuzorului. Are o amplitudine ridicată, se transmit ușoare vibrații în carcasă la volum maxim, bass-ul lipsește, iar sunetul în sine l-aș considera metalic. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Căștile din pachet sunt albe, de tip in-ear, pe fir lat și le-aș considera o clonă ieftină a căștilor in-ear de la Samsung. Punctează decent la calitate a sunetului, bass-ul își face simțită prezența, dar claritatea parcă mi-aș fi dorit să fie mai bună.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek MTK6372 este rivalul direct al lui Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53 cu Adreno 306 în rol de accelerator grafic. Concurează cu Orange Roya. Ambele chipseturi oferă conectivitate 4G în segmentul low-cost și se bazează pe ARM Cortex-A53.
MediaTek MTK6372 = 4 x ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz + Mali-T760MP2 GPU. Se adaugă 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB. Rulează Android 4.4 KitKat cu mici modificări la nivel de interfață grafică, dar mici de tot. Aplicațiile au un alt font, notificările și organizarea meniului sunt identice cu cele de la 4.4 KitKat nativ, doar câteva opțiuni în plus (screenshot la trecerea a trei degete peste ecran, double tap pe butonul de meniu ce oferă acces la aplicații și ecranul intră în stand-by, atingi ecranul cu 2 degete și se deschide reglarea volumului.
Există și un Power-saving mode preinstalat ce aduce un plus de autonomie, dar cu sacrificarea performanței și a notificărilor din fundal. Smart Gestures permite desenarea unor simboluri pe display și deschiderea automată a unor aplicații sau funcții (Dublă apăsare și se activează ecranul de deblocare, desenezi e pe ecran și pornește browser-ul, O și se deschide Play Store etc). Nu are lag în meniu, nici atunci când aplicațiile își fac update în fundal și concomitent dorești a face browsing, a accesa YouTube etc.
Rulează majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Apropo, are acces la magazinul de aplicații Android. Am instalat Asphalt 8, joc de 1.5 GB și l-a rulat în condiții optime. Need for Speed: Most Wanted a refuzat să-l ruleze, cel mai probabil pentru că nu există compatibilitate cu acest CPU MediaTek.
Aplicații preinstalate:
AppLock – setezi o parolă pentru accesul la meniul cu aplicații;
CameraBox – diverse efecte ce pot fi aplicate înainte a capta o fotografie;
DocumentsToGo – suită pentru documente Office (Word, Excel, PowerPoint);
Radio FM;
GO Keyboard – tastatură qwerty touch de tip third party;
Sound Recorder – înregistrare de sunet;
ToDo – setezi remindere;
Torch – lanternă.
Sunt puține aplicații preinstalate, bloatware inexistent, de aici și fluența la nivel de interfață grafică.
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele sunt poziționate în tabel, comparativ și cu Orange Roya:
Conectivitate
4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooh 4.0, A-GPS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta regăsiți butonul de pornire, iar în lateral stânga dați de reglarea volumului. Ambele controale sunt ușor de accesat.
Este un telefon dual-sim cu suport pentru o cartelă de tip microSIM și alta de tip SIM la dimensiuni clasice. Am folosit telefonul Doogee cu SIM-ul de la Digi Mobil. A făcut imediat conexiunea la rețea și pe partea de trafic de date, fără a avea nevoie de setări suplimentare. Semnalul mi s-a părut a se menține la valori bune.
Sunetul din difuzor mi s-a părut a fi cam redus și metalic. Totuși, nu se compară cu alte telefoane ieftine ce uneori sunt sub orice critică la acest capitol. Totuși, putea fi mai bune la acest capitol.
Cameră foto și video
Cameră principală de 8 Megapixeli cu autofocus, LED flash + cameră frontală de 5 Megapixeli de tip fixed focus = senzori implementați pe Doogee Turbo Mini F1. Meniul aplicației pentru foto și video îl consider intuitiv, ușor de parcurs și înțeles. Senzorul principal livrează fotografii de efect, mai ales când lumina cade în mod corect. Cu LED-ul flash activ îi ia 2 – 3 – 4 secunde până focalizează, calculează și aprinde LED-ul flash, ulterior livrând și imaginea în folderul dedicat.
Clip facut cu Doogee Turbo Mini F1;
Fotografii făcute cu Doogee Turbo Mini F1:
Autonomie
Bateria de 2000 mAh se descurcă neașteptat de bine. Asta pentru că au pus un acumulator de bună calitate, ajută rezoluția qHD și procesul optimizat să consume puțini mAh. Cu luminozitatea la 50% reușește să treacă 1 zi de utilizare în condiții destul de intense.
Preț
Doogee Turbo Mini F1 – 125.99 dolari pe Banggood.com.
Concluzii
Doogee Turbo Mini F1 este un telefon cu un raport pret / specificatii / experiență de utilizare destul de bun. L-aș pune în fața altor smartphone-uri cu preț de 5 – 600 lei din țara noastra și asta mai ales grație procesorului MediaTek de ultimă generație ce oferă performanțe superioare concurentului Snapdragon 410 cu Adreno 306.
Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
– design elegant și materiale + finisare de bună calitate, grip bun;
– display corect pentru categoria sa de preț;
– hardware actualizat, capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;
– 4G + conectivitate dual-sim;
– dual-band;
– autonomie rezonabilă;
CONTRA
– fără garanție în țara noastră;
– la cei 125.99 dolari se adaugă și TVA-ul, comision plătit spre DHL și ajunge să coste în jur de 600 de lei;
– autofocus deficitar în unele fotografii făcute cu camera de 8 Megapixeli;
– 4.59 GB oferiți în mod real ca spațiu de stocare preinstalat;
– capacul spate se îndepărtează destul de greu.
Partea de unboxing și primele impresii: