Arhiva-Opinii

Acum doi ani Emil se întreba cât timp va rezista SerialePeNet. Se pare că vom primi răspunsul mai repede decât ne-am fi aşteptat.

Vă amintiţi de “scandalul” dintre MediaPro şi SerialePeNet? Dar despre “scandalul” dintre RDS şi vPlay? Se pare că astăzi, conform Mediafax, “luptatorii împotriva pirateriei” mai au încă un aliat: Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Nu ştiu ce simţiţi voi, însă eu am sentimentul că toată această poveste începe să aibă un iz extrem de “OTeVist”; asta aşa, ca să vorbim în “termeni de specialitate”.

Personal nu sunt deacord cu pirateria. Nu piratez aplicaţiile din AppStore sau din Google Play. Am abonament la Voyo (3 euro/lună) şi la Zonga  (5 euro/lună). Utilizez GIMP şi editoare open-source. Sunt utilizator Ubuntu şi prefer să achiziţionez PC-uri cu licenta Windows. De ce atâta “zel”? Pentru că – haideţi să fim realişti – 35ron pe lună nu reprezintă o problemă pentru mine sau pentru tine, în ideea în care un pachet de ţigări costă 12-15ron şi o ţitro la terasă costă cam tot atât. Deci haideţi să nu fim ipocriţi.

Totuşi am o mare problemă: nu îmi plac comuniştii. Am eu problema asta, pur şi simplu nu îmi plac! Nu îmi place modul de gândire tipic românesc, bazat pe o educaţie comunistă de lungă durată. În comunism toţi trebuia să facem la fel. Să fim şoimi ai patriei, să purtăm aceeaşi uniformă, să mâncăm acelaşi salam. Nu conta că poţi să oferi mai mult, sau că vrei mai mult, sau că măcar aspiri la mai mult. Trebuia să stai cuminte în banca ta. Părinţii noştrii au încă în minte cozile “de la ulei şi lapte” la care stăteau pentru că pur şi simplu nu aveau alternative. Cred că noi, cei tineri, am uitat mult prea repede aceste lucruri.

Haideţi acum să facem legătura dintre cele două subiecte.

Sunt de acord ca SerialePeNet, vPlay, FileList, etc să fie închise. Însă DUPĂ, CÂND şi DACĂ vom avea alternative legale similare!

Haideţi să luăm un exemplu practic. M-am apucat, împreună cu soţia, să vizionez din nou seria Lost. Ia ghiciţi, la cine am plătit? La Voyo? Nu. La HBO? Nu. Am vrut, am căutat, însă în final a trebuit să plătesc vreo 10 euro unui individ “dubios”; unui pirat. De ce? Pentru că el este singurul care mi-a oferit o soluţie decentă. Pentru că nu îmi place nici “Pariu cu viaţa”, nici “Las fierbinţi”, nici “Tanti Florica”, nici alte seriale autohtone la limita penibilului. Mie – şi altor câteva sute de mii de persoane care consumă conţinut online – ne plac serialele de calitate. Ce să facem, aşa suntem noi, mai pretenţioşi.

Vreau sa fiu corect. Vreau sa plătesc. Sunt de acord să plătesc 7,99 euro pe lună pentru a avea acces la o listă decentă cu filme şi seriale. Problema e că nu am la cine să plătesc, şi nici nu cred că voi avea în urmatorii 2-3 ani.

În concluzie, dragă trust media care te plângi pe la toate colţurile, dragă CNA: înainte să daţi cu parul, înainte să băgaţi pumnul în gură şi să trimiteţi mascaţii, oferiţi-ne soluţii! Până atunci însă…vă luptaţi cu morile de vânt.