Diverse

România are în prezent două bănci ce aparţin statului român: CEC Bank şi Exim Banca Românească. Conform celui mai recent raport valabil pentru anul 2022, CEC Bank este a şasea bancă din sistemul bancar cu active de 61.8 miliarde lei, în timp ce Exim Banca Românească este a opta cu active de 23 miliarde lei.

Se pare totuşi că cele două bănci nu sunt suficiente, iar în curând România va avea o nouă bancă de stat – Banca de Dezvoltare a României (BDR). Aceasta va fi înfiinţată în luna iunie, informaţia fiind promovată chiar de Adrian Câciu, ministrul finanţelor.

“În acest timp am reușit să capitalizăm și să întărim băncile românești și nu vreau să se înțeleagă greșit, este nevoie ca pentru politicile publice să ai market maker, dacă vreți, care să conducă programele și apoi, prin atracție vor veni și celelalte elemente ale sistemului bancar deopotrivă să ajute. Și în felul acesta cel puțin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Exim Bank, închidere a fuziunii cu Banca Românească și mai nou, construcția noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înființată”, a declarat acesta presei.

Banca de Dezvoltare a României (BDR) va avea un capital social iniţial de 3 miliarde de lei şi va fi o instituţie de credit ce va susţine dezvoltarea întreprinderilor româneşti şi alte entităţi ce aparţin sectorului public şi privat. Înţeleg că noua bancă va prelua parte din atribuţiile fostului EximBank, bancă ce după achiziţia Banca Românească a devenit o bancă comercială ce acoperă întreaga piaţă de creditare (inclusiv persoane fizice).

Sursa: agerpres.ro, sursa foto