Smartphone

Chiar dacă mulţi dintre noi, cei care mai citim presa de specialitate, ne-am lămurit despre credibilitatea celor de la DxOMark, cei de acolo continuă să se discrediteze cu analize făcute pe interese, analize care în multe cazuri nu corespund cu realitatea.

Cel mai nou caz de bătaie de joc din partea DxOMark are legătură cu Nokia 9 PureView. Înainte de publicarea review-ului pentru acest smartphone au apărut informaţii care afirmau că DXO a solicitat fonduri pentru testarea acestui device, iar cei de la HMD Global au refuzat să le ofere. Eram astfel avertizaţi că review-ul va arăta în consecinţă.

La câteva ore de la publicarea acestor informaţii, DxOMark postează review-ul complet pentru Nokia 9 PureView, iar rezultatul este mai sumbru decât ne-am aştepta: 85 de puncte. Pentru a vă face o idee cât de slab consideră DxOMark că este ansamblul foto de pe acest telefon, menţionez că punctajul este similar cu cel obţinut de Crosscall Trekker-X4 (???) şi iPhone 7 (telefon lansat acum 3 ani). Punctajul este puţin peste cel obţinut de Samsung GALAXY S6 Edge (device anunţat acum 4 ani şi jumătate) şi puţin sub cel obţinut de Xiaomi Mi Note 3 (smartphone din perioada în care Xiaomi nu prea le avea cu fotografiile).

Personal m-am jucat puţin cu Nokia 9 PureView şi chiar dacă nu l-am testat amănunţit pot spune că analiza DxOMark este cel puţin rău intenţionată, dacă nu chiar răzbunătoare. Nokia 9 PureView nu merita acest punctaj, însă atunci când nu te numeşti Samsung sau Huawei să îţi permiţi să arunci cu banii, cam asta păţeşti. Din păcate mulţi cred în continuare în analiza DxOMark şi aceasta poate schimba gânduri, idei, păreri.

Cu siguranţă cei 5 senzori de pe Nokia 9 PureView nu sunt atât de buni pe cât şi-ar fi dorit HMD Global, însă nici atât de răi pe cât îi cataloghează DxOMark. Şi unde mai zici că pe pagina oficială apare aşa ceva: “DxOMark is an independent benchmark that scientifically assesses image quality of smartphones, lenses and cameras.”

Categorii: nokia

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Aspire V3-571G.