DxOMark a devenit în ultimul timp un etalon în analiza camerelor foto, atât a celor prezente pe smartphone-uri, cât şi a celor DSLR sau compacte. Câteva prezenţe surprinzătoare în topuri au ridicat semne de întrebare, utilizatorii întrebându-se dacă review-urile DxOMark mai sunt obiective sau nu.
Într-un interviu acordat celor de la AndroidHeadlines, vicepreşedintele departamentului de marketing al companiei, Nicolas Touchard, a recunoscut că mai mulţi producători le-au oferit sume de bani pentru un review mai “nuanţat”, însă DxOMark nu se pretează la aşa ceva, refuzând cu eleganţă toate abordările.
Cu toate acestea, DxOMark oferă marilor companii servicii de consultanţă şi seminarii, iar la nevoie acestea pot utiliza tool-ul DxO Analyzer pentru a-şi calcula propriile punctaje.
Nu vreau să fiu răutăcios, însă acest Nicolas Touchard tocmai a scăzut nivelul credibilităţii DxOMark aproape de zero. Negând vehemenet “mita” şi confirmând oferirea de servicii de consultanţă “ajutătoare”, compania franceză a reuşit să ridice şi mai multe semne de întrebare. Atunci când Xiaomi, un producător cunoscut pentru calitatea slabă a camerelor foto, ajunge în top 5 cu un model (fie el şi unul de top), este clar că ceva este putred.
Rămâne de văzut dacă DxOMark va mai rămâne acel etalon cu care ne-am obişnuit.