E-BODA a furat startul la lansarea lui Supreme XL400QC și a anunțat prima lor tabletă quad-core cu câteva zile înainte de o lansare similară a concurenței. E-BODA Supreme XL400QC a fost și prima tabletă cu CPU quad-core sub brand românesc. M-am jucat cu tableta E-BODA în ultimele săptămâni și experiența oferită o regăsiți în articolul de față.

Se spunea acum ceva timp că trecerea de la un CPU single core la unul de tip dual-core aduce și un spor de performanță de aproximativ 50%, iar de la dual-core la quad-core ar fi o creștere de 25%. Presupun că datele astea erau valide la primele generații. Dacă ați trage o privire prin testele de benchmark și aici mă refer în special la Quadrant Standard și AnTuTu Benchmark veți remarca creșteri substanțiale. Se regăsesc aceste rezultate și în experiența oferită de device-urile respective?

Răspunsul rămâne în coadă de pește și poate va trebui să tratăm subiectul într-un articol separat. Fac parte dintre cei care vă recomandă să testați produsele înainte de a le achiziționa și nu vă lăsați atrași în mirajul dat de marketing, un CPU quad-core nu este egal cu experiență de top. Sunt procesoare fabricate în China care se descurcă decent / aici aș avea în calcul pe MediaTek quad-core la 1.2 GHz cu PowerVR SGX544MP2 capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime și alte produse mai puține reușite ce aduc o serie de limitări. Veți descoperi pe parcursurul review-ului care sunt punctele PRO și CONTRA pentru E-BODA Supreme XL400QC. QC-ul ar veni de la Quad Core.

Datele tehnice pentru E-BODA Supreme XL400QC:

Tabletă

Date tehnice

E-BODA Supreme XL400QC

Ecran

IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli

Procesor

Quad-core la 1.2 GHz, Actions ATM7029 pe ARM Cortex-A9

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Vivanti GC1000

Sistem de operare

Android 4.1.1 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, miniHDMI, miniUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

6600 mAh

Greutate

670 gr.

Grosime

13 mm

Design

E-BODA-Supreme-XL400QC (7)

În cutie dați de tabletă, încărcător pe jack micuț și nu pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0 și microUSB – USB 2.0 mamă pentru conectarea unui dongle 3G, certificat de garanție, manual de instrucțiuni.

Marginile ecranului sunt îmbrăcate într-un alb lucios, iar spatele vine cu un design distinct de ce am regăsit până acum la tablete. Există o ramă din aluminiu și un plastic tare acoperit de un fel de folie de plastic. Am avut impresia că trebuie să înlăturez folia, dar presupun că a fost montată în procesul de fabricare prin vreun procedeu. Totuși, pare a fi o tabletă rezistentă la intemperii. Există o distanță generoasă între sticla ecranului și display-ul propriu-zis. Dacă va cădea în vreun colț, se va sparge sticla și mult mai puțin probabil să ajungă la display.

670 gr., 13 mm grosime și concluzia că nu avem de-a face cu o tabletă subțire. La cei 13 mm grosime cred că deține un record negativ. Mai greu să lucrezi pe tableta E-BODA cu o singură mână, dacă nu chiar imposibil. Mă rog, asta-i o caracteristică specifică tabletelor de peste 9 inch. Oferă un grip bun, nu-ți dă impresia că-ți va scăpa din mână. La E-BODA Supreme XL400QC dai de o simplitate dezarmantă în partea frontală și de linii elaborate pe spate.

Nu m-a impresionat din vreun punct de vedere pe partea de design. Mi-aș fi dorit să dau de o tabletă ceva mai subțire și mai ușoară.

Ecran și sunet

E-BODA-Supreme-XL400QC (21)

IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Reflectă spațiul ambiant destul de puternic în condiții de lumină puternică sau sub acțiunea razelor solare. Există și o distanță mare între display și sticla pusă peste el. M-am obișnuit cu tablete și telefoane la care nu se mai observă asta, de zici că sticla și ecranul sunt un singur tot. Nu este cazul la tableta E-BODA.

Sunetul dat de boxa situată pe spate și pe volum maxim se aude încet, fără pic de bass. Pe jack-ul de 3.5 mm se oferă un sound mult mai ok. Așa că vă recomand să vă jucați sau să vizionați un film cu căștile pe cap sau cu tableta conectată la o sursă audio distinctă. Reglarea volumului se face atât direct din meniu cât și de la tastele dedicate de la baza tabletei. După update-ul de firmware oferă un sound ceva mai puternic.

Hardware, sistem de operare și aplicații

E-BODA-Supreme-XL400QC (12)

CPU quad-core Actions ATM7029 cu Vivante GC1000 pe post de GPU, 1 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD până la 32 GB. Spațiul de stocare este ok, există și posibilitatea de a-l extinde. Recunosc spre rușinea mea că nu știam nimic de chipsetul Actions ATM7029 cât și de acceleratorul grafic încorporat. Înțeleg că este o companie chineză.

Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean și a primit două update-uri la nivel de firmware. L-am instalat pe ultimul. Are peste 250 MB și aduce un plus de viteză sesizabil. Procedura de update nu este chiar facilă. Trebuie să instalezi un software oferit pe site-ul E-BODA la secțiunea Download, descarci firmware-ul. Închizi tableta și o conectezi la PC prin portul microUSB. Apeși tastele Volum+ și Reset, ulterior doar Volum+. Pe ecranul PC-ului ar trebui prin softul respectiv să-ți apară că tableta este conectată. Dacă nu vă apare va trebui să vă asigurați că a recunoscut driver-ul. În cazul în care nu l-a recunoscut va trebui instalat manual. După aceea începe procedura propriu-zisă de update. Durează puțin și vă aduce tableta la nivelul inițial, ca și cum ar fi resetată la datele din fabrică. E-BODA recomandă să mai faceți un restart, chiar și în condițiile de mai sus.

Dacă veți avea probleme în ce privește update-ul de firmware vă spun de pe acum că nu veți fi asigurați de garanție. Așa că mare grijă înainte de procedeu. Oare cât de greu ar fi ca un astfel de procedeu să se realizeze via OTA / Over-the-air ca la companiile mari din segment? O simplă notificare care să apară pe tabletă și să nu șteargă toate datele din device. În fine, trecem peste acest aspect.

Integrează un Android 4.1 Jelly Bean cu puține aplicații preinstalate. Asta aș pune la un punct PRO. Ai acces la Google Play și la sute de mii de aplicații. Funcționează YouTube, Facebook, Twitter și alte aplicații de socializare. O mică dezamăgire ar fi pe partea de gaming și asta pentru că nu rulează toate jocurile din Google Play, deși avem un CPU de tip quad-core pe ARM Cortex-A9 la 1.5 GHz. Nici măcar o populară aplicație de benchmark în genul lui AnTuTu Benchmark nu este suportată. Puteți juca Real Racing 3, dar aduce și ceva întârzieri prin meniu cât și în joc.

Cea mai importantă întrebare pentru o tabletă în genul lui E-BODA Supreme XL400QC este legată de lag / întârzierea la comenzile date. Da. Are lag. Se simte de multe ori prin meniu, în jocuri chiar și în genul unor cu cerințe grafice mai puțin elaborate precum Subway Surfer. După update-ul de firmware se mișcă ceva mai bine în meniu cât și în browsing, dar la mare distanță de ceea ce regăsești pe o altă tabletă quad-core de 7 inch / Google Nexus 7 cu Tegra 3.

Aș recomanda tableta E-BODA pentru cei interesați de un preț de achiziție relativ ok pentru o tabletă de 10.1 inch, pentru cei interesați să vizioneze filme la 1080p, YouTube la greu. Dacă vreți viteză în browsing și în jocuri aș recomanda să vă orientați spre alte modele. Procesorul Actions de tip quad-core nu oferă experiența pe care mi-aș dori să o văd de la un CPU din această categorie, este un fel de low-cost cu un firmware insuficient pus la punct. Sunt curios dacă vor aduce Android 4.2 Jelly Bean și dacă experiența oferită va fi la cote decente.

Performanță

Screenshot_2013-06-29-16-22-20

Am făcut câteva teste de benchmark și rezultatele le găsiți în tabel:

Teste de benchmark

E-BODA Supreme XL400QC

Quadrant Standard

2868 puncte

AnTuTu Benchmark

Nu l-a rulat până la final și afișa caractere ilizibile.

CF-Bench

8945 puncte

Vellamo

HTML5 – 931 puncte

METAL – 242 puncte

NenaMark1

51.3 fps

NenaMark2

40.2 fps

3DMark

Am instalat aplicația, dar afișa eroare înainte de a termina testul.

BrowserMark 2.0

1280 puncte

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

E-BODA-Supreme-XL400QC (9)

Wi-Fi în standardele b/g/n, miniUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm. La baza tabletei veți da de toate elementele de conectivitate: miniHDMI, jack de 3.5 mm, slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB, jack micuț pentru încărcător, miniUSB, taste dedicate pentru reglarea volumului și butonul de power. Pe celelalte laterale nu veți da de niciun conector.

Nu am sesizat probleme în ce privește conexiunea via Wi-Fi. Ar fi un element ușor deranjant. Atunci când intri în stand-by se oprește și Wi-Fi-ul. Când scoți tableta din stand-by îi ia câteva secunde să reia conexiunea. Devine ușor deranjant în timp.

Cameră foto și video

E-BODA-Supreme-XL400QC (4)

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Senzorul frontal se dovedește util în apelurile video via Skype sau orice altă aplicație de benchmark. Vă las cu câteva fotografii făcute cu tableta ca să vă formați o impresie.

Autonomie

Screenshot_2013-06-29-16-17-46

Baterie de 6600 mAh pentru display de 10.1 inch și CPU quad-core. Se încarcă destul de greu, deși vine cu încărcător special. Și se descarcă ușor la o utilizare îndelungată cu luminozitate display-ului la maxim. Ajungi la 3.5 – 4h de utilizare ceva mai puternică, destul de puțin.

Preț – 949 lei pe eMAG.ro

Concluzii

E-BODA-Supreme-XL400QC (14)

E-BODA Supreme XL400QC este prima tabletă quad-core de sub brand românesc. Acesta ar fi și unul dintre puținele elemente cu care iese în față. După ce-i faceți update-ul de firmware veți vedea că experiența oferită se schimbă semnificativ în bine. Este o tabletă ce-și dorește a fi axată pe entertainment și merge fără probleme în vizionarea de filme la 1080p sau pe YouTube, socializare prin Facebook, Twitter etc. Aș zice că merge destul de ok și în browsing.

Pot fi instalate și jocuri în genul Real Racing 3, dar veți descoperi și un lag ușor deranjant. Cu un Task Manager setat și uzitat din când în când s-ar putea ca tableta E-BODA să se dovedească un companion plăcut și, relativ, ieftin pentru ce interesați de o tabletă cu diagonala de 10.1 inch.

PRO

– preț relativ ok pentru o tabletă de 10.1 inch cu CPU quad-core;

– dă impresia de rezistență în timp, muchia este din aluminiu, o tabletă solidă;

– recomandată pentru vizionat filme și YouTube la maxim;

– conectivitate destul de bună, spațiu de stocare extensibil.

CONTRA

– display care reflectă spațiul ambiant în condiții de luminozitate puternică;

– sunet destul de slab ca amplitudine pentru o tabletă axată pe entertainment;

– lag existent în meniu la o utilizare intensivă cât și în unele jocuri sau aplicații;

– baterie care se încarcă greu și nu impresionează deloc ca și autonomie oferită;

– prea grea și groasă.

Update: Am primit o notificare în ce privește procedura de update de firmware.

“ATENTIE: Inainte de a incepe procesul de update trebuie sa va asigurati ca ati citit si ati inteles bine instructiunile, ca aveti toate cele necesare pentru a avea o instalare in conditii optime. Daca nu sunteti siguri ca puteti instala softul NU O FACETI, puteti intra in contact cu un reprezentant tehnic la adresa de mail support@e-boda.ro, pentru a primii mai multe detalii si nelamuriri pe partea de software.

Daca pe perioada rescrierii de soft blocati tableta, nerespectand intocmai instructiunile de update din Manualul de update, si doriti ca departamentul service sa o repuna in functiune va trebui sa suportati costurile de transport catre si dinspre unitatea de service (costuri de curier), iar interventia se va face gratuit. Desi tableta va ramane in garantie, aceasta operatiune nu se va incadra inregulile legale de garantie din punctul de vedere al duratei de solutionare. In acest caz solutionarea poate dura pana la 30 de zile calendaristice.

Utilizatorii produselor E-Boda au creat un forum dedicat tabletelor. Desi acesta nu este un forum oficial si nu ne asumam nici un fel de responsabilitate pentru continut, va recomandam sa cititi sectiunea cu referinta la modelul DVS de unde veti obtine informatii despre utilizarea acestuia, tricks and tips, Software homemade, etc.”