Efectele apariției inteligenței artificiale se produc mai repede și cu consecințe mult mai profunde decât am prevăzut

16/02/2023

Acum câteva săptămâni ați citit pe site un articol despre ChatGPT și ce poate face el ca sursă de inteligență artificială. Nimeni nu și-a imaginat atunci că succesul ChatGPT (site-ul fiind de cele mai multe ori blocat din cauza accesărilor) îi va pune în alertă pe cei mai puternici participați din piața IT – Google și Microsoft.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat în săptămâna ce tocmai s-a încheiat. După ce a investit peste 10.000.000.000 $ (zece miliarde de dolari), Microsoft a prezentat o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care încorporează acum inteligență artificială. În spatele acestei tehnologii stă de fapt OpenAI, laboratorul de cercetare din San Francisco care a creat ChatGPT. Se pare că de acum noul Bing pe lângă rezultatele de căutare cu care ne-a obișnuit, poate, de exemplu, crea instantaneu un itinerariu de vacanță, poate adnota rezultatele căutării cu linkuri, citate și context în partea dreaptă a ecranului, sau dacă vom căuta o rețetă poate face substituții de ingrediente în cazul în care nu le avem. 

Dar ce se întâmplă cu dezinformarea, mai ales că avem tendința de a lua de bune rezultatele date de un robot?

Chiar în timpul demonstrației făcute de Microsoft, unul din reporteri a vrut să întrebe Bing dacă alegerile prezidențiale din anul 2020 din SUA au fost furate. Angajata a refuzat categoric argumentând că nu pot fi puse întrebări sensibile. Mai târziu reprezentanții Microsoft au încercat să clarifice situația și au oferit acces deplin reporterilor la noul Bing, iar la întrebarea privitoare la alegeri, răspunsul a fost “Nu, alegerile din 2020 nu au fost furate”, urmat de o detaliere pe larg.

Din păcate, la Google lucrurile au mers mult mai prost. După ce a lansat Bart, un competitor pentru noul Bing cu ChatGPT, cu câteva ore înainte ca reprezentanții Google să-l prezinte drept viitorul companiei în cadrul unui eveniment desfășurat la Paris, pe rețelele de socializare circula deja prima mare eroare a lui Bart. 

Astfel, la întrebarea “Despre ce descoperiri noi ale telescopului spațial James Webb îi pot spune copilului meu de 9 ani?”, Bart a răspuns că a făcut fotografii cu planete sau exoplanete din afara sistemului nostru solar, încheind cu afirmația:  “Aceste descoperiri pot stârni imaginația unui copil despre minunile infinite ale universului”.

Dar telescopul James Webb nu a descoperit exoplanete. Ironia face că o căutare simplă pe Google ar fi dat răspunsul corect. Consecințele nu s-au lăsat așteptate și acțiunile Google au scăzut cu 100.000.000.000 $ (o sută de miliarde dolari), în timp ce acțiunile Microsoft au crescut cu 3%. Până la sfârșitul zilei de tranzacționare lucrurile s-au mai echilibrat. 

Iar toate acestea se întâmplă pe fondul unor reduceri masive de personal atât din partea Microsoft (peste 10.000 angajați) cât și din partea Google (peste 12.000 angajați). 

Dacă toate acestea s-au întâmplat într-o săptămână, să vedem ce ne așteaptă în noul an. 

Sursa: NPR.org
Categorii
Tag-uri
Cosmin Pană
Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.