Elephone M2 – review

30/11/2015

În ultimele 3 săptămâni am utilizat ca telefon secundar smartphone-ul Elephone M2. Acesta ne-a venit în teste chiar de la producătorul său, Elephone, iar alături de Elephone M1 alcătuiesc împreună segmentul business al companiei chinezeşti.

Elephone a crescut foarte mult în ultima perioadă, iar dacă la început comercializau doar smartphone-uri, în acest moment şi-au diversificat oferta (au lansat o ţigără electronică, o cameră video de acţiune 4K, o baterie externă, un TV Box etc.). Dacă vor asculta şi de sfaturile utilizatorilor, cred că acest producător ar putea ajunge noul Xiaomi.

Elephone M2 este un telefon elegant, realizat în proporţie de 90% din metal, robust, pe care l-aş încadra lejer în segmentul premium din punct de vedere al construcţiei. Este un terminal mid-range din punct de vedere al specificaţiilor, destul de lat (de aceea nu l-aş recomanda fetelor sau celor ce au mâinile mai mici), nu foarte greu ţinând cont că este un terminal metalic şi denotă în foarte multe momente un plus de seriozitate.

Un avantaj foarte mare pentru Elephone M2 este şi preţul. Personal nu am găsit prea multe telefoane metalice cu asemenea hardware şi construcţie la sub 200 dolari. Elephone a lucrat destul de mult şi la nivel software, iar pe acest terminal nu am mai găsit erorile neobişnuite de la modelele anterioare.

Specificaţii Elephone M2

specificatii

Design

elephone m2 (25)

Elephone M2 a venit într-un pachet de retail simplu, fără elemente care să îţi atragă atenţia. În cutie am găsit smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul de 1A, agrafa ce permite accesul la cele două sloturi microSIM şi 2 folii de protecţie. Mai există încă o folie aplicată direct pe display, deci din acest punct de vedere Elephone M2 stă foarte bine. Fiind un device metalic acesta adună destul de repede zgârieturi, de aceea aş recomanda şi achiziţia unei huse de protecţie.

Noi am primit în teste versiunea aurie, însă mai există şi una neagră. Elephone M2 este smartphone unibody realizat în proporţie de 90% din metal, de aceea putem spune că este un telefon elegant, cu prestanţă, ce poate atrage foarte repede privirile curioşilor. Construcţia sa este foarte bună, cu o mică excepţie. Tastele de volum şi butonul power sunt realizate tot din metal, însă îmbinarea acestora cu restul telefonului se putea face mai bine. Acestea au un mic joc care nu deranjează, însă este vizibil.

Tot pentru aceste taste, Elephone a ales o aşezare uşor neobişnuită. Ele sunt poziţionate pe latura stângă a device-ului, în condiţiile în care majoritatea telefoanelor le au poziţionate pe latura dreaptă sau mixt. Nu aş putea spune că este un minus, însă necesită timp pentru adaptare.

Restul construcţiei este excelentă. Am observat atenţie la finisare, colţuri bine şlefuite, îmbinări foarte bune, aliajul utilizat de foarte bună calitate ce nu adună amprente excesiv, se simţe graţie şi eleganţă. Elephone M2 este cu adevărat un smartphone premium, cu un design modern, atrăgător, uşor masculin, care te prinde.

Elephone a creat acest terminal combinând 3 tipuri de estetică: zona frontală pare a fi asemănătoare cu cea de pe Smasung Galaxy S2, rama metalică te duce cu gândul Samsung Galaxy S6, iar spatele pare a fi o creaţie proprie Elephone. Luate ca un întreg pot spune că Elephone M2 place ochiului.

În exterior găsim la baza telefonului 2 taste capacitive şi o tastă fizică cu două roluri: buton home şi cititor de amprente. Chiar dacă este o tastă fizică, aceasta răspunde foarte repede la comenzi, iar senzorul pentru scanarea amprentelor se descurcă foarte bine: timpul de răspuns sub 1 secundă cu recunoaştere la 360 grade.

Pe spate nu avem elemente deosebite: logo-ul Elephone, flash-ul, camera foto de 13 megapixeli şi cele 2 benzi din sticlă poziţionate la extreme pentru antene. Tot spatele este acoperit dintr-un metal foarte fin (nu am găsit prea multe detalii, însă cred ca este aluminiu), care oferă o senzaţie plăcută la atingere.

Ecran și sunet

elephone m2 (27)

Elephone M2 este dotat cu un display IPS de 5.5 inch cu rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli) şi o densitate a pixelilor de 401 ppi. Conform informaţiilor primite de la Elephone, ecranul este realizat de LG, de aici şi calitatea sa. Nu este un display de top, însă îşi face treaba cu prisosinţă. Culorile sunt redate corect, natural, unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, luminozitatea excelentă ce se luptă de la egal la egal cu alte display-uri superioare, timpul de răspuns al touch-ului foarte scurt, iar contrastele puternice sunt evidenţiate destul de exact. Este un ecran corect pentru categoria sa de preţ.

Luminozitate 100% între HTC One M9 vs Elephone M2 vs OnePlus X

elephone m2 (23)

Dacă din punct de vedere al ecranului Elephone M2 nu dezamăgeşte, nu acelaşi lucru aş putea spune şi despre sunetul emis de difuzorul încorporat. Acest difuzor este aşezat la baza telefonului, pe latura inferioară. Acolo există două grătare, însă doar în spatele celui din dreapta există sunet, celălalt fiind doar pentru uniformitate. Sunetul redat este destul de puternic, însă pare foarte strident, iar la volum maxim poate fi chiar distorsionat. Difuzorul implementat pare a fi uşor depăşit de situaţie, iar calitatea lasă de dorit.

Suntel emis prin jack-ul de 3.5 mm stă puţin mai bine. Depinde foarte mult ce căşti foloseşti. Am testat cu o pereche de căşti Pioneer şi am fost foarte mulţumit: bass, claritate, volum, tot ce îţi trebuie. Am vrut să fac o comparaţie şi am testat şi cu o pereche de căşti mai ieftine, iar diferenţa este mare. La acest capitol căştile utilizate sunt esenţiale.

Hardware, sistem de operare și aplicații

elephone m2 (20)

Elephone M2 este un smartphone mid-range la capitolul hardware. Aceasta aduce un procesor MediaTek MT6753 de tip octa-core la 1.3 GHz, 3 GB RAM DDR 3, 32 GB memorie internă şi slot pentru card microSD de până la 32 GB şi accelerator grafic Mali-T720 MP3 la 450 MHz. Îmi place faptul că Elephone a ales un spaţiu de stocare de 32 GB (25.42 GB reali) deoarece o capacitate de stocare de 16 GB cât există pe majoritatea smartphone-urilor din această categorie de preţ este de multe ori insuficientă.

Din punct de vedere software Elephone a evoluat. Dacă la primele terminale testate de noi (Elephone P7000 şi Elephone P8000) existau destul de multe bug-uri, producătorul chinez a prins experienţă şi şi-a rafinat cultura software. Elephone M2 vine cu Android 5.1 Lollipop peste care a fost aplicată propria interfaţă denumită ELE UI.

Pe toată perioada testelor, Elephone M2 s-a comportat exemplar. Interfaţa rulează fluent, nu avem erori, bug-uri, opriri neforţate sau alte surprize neplăcute. În mare parte primim experienţa Android stock, cu mici elemente de grafică modificate şi rearanjate. Pe acest device bloatware-ul este minim, iar numărul de aplicaţii este redus: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Ceas, Email, Galeri, Gmail, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager fişiere, Mesagerie, Muzică, Radio FM, Setări, Setări Google, Smart wake (diverse scurtături ajutătoare, precum Double Tab), Videoclipuri şi Youtube.

Cum este normal, am testat Elephone M2 în mai multe jocuri ce pun la treabă procesorul şi acceleratorul grafic. Surprinzător sau nu, acest smartphone s-a descurcat foarte bine în toate jocurile. Chiar şi pretenţiosul FIFA 2016 a rulat fluent fără niciun fel de problemă. Din acest punct de vedere aş putea spune că MediaTek MT6753 cu Mali-T720 MP3 surclasează procesorul Qualcomm Snapdragon 615 cu Adreno 405.

Performanță

Screenshot_2015-11-21-13-47-53

Am rulat şi câteva teste de benchmark, iar rezultatele confirmă segmentarea acestui smartphone în zona mid-range a telefoanelor inteligente.

benchmark

Conectivitate

elephone m2 (11)

Elephone M2 aduce utilizatorului toate tipurile de conectivitate de care are nevoie: dual-sim (2 x microSIM), 4G / LTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm, radio FM, senzor pentru citirea amprentei etc. Lipseşte doar conectivitatea NFC care oricum nu este foarte dezvoltată în România, iar cei care doresc să achiziţioneze acest telefon pentru reţeaua RDS & RCS ar trebui să se gândească de două ori înainte: Elephone M2 nu suportă 4G în banda 38 pe frecvenţa de 2600 MHz.

Elephone M2 s-a descurcat foarte bine la conectarea 3G, 4G sau Wi-Fi, GPS-ul destul de exact, însă am avut ceva emoţii în apelurile de voce. Au existat momente când auzeam ca şi cum aş fi într-un tunel, sunetul era uşor înfundat. Nu am întâmpinat probleme de conectare sau întreruperi, singurul lucru deranjant a fost modul în care auzeam persoana „de la capătul firului”.

Elementele de conectivitate externe sunt cele clasice: jack-ul de 3.5 mm şi microfonul în zona superioră, portul microUSB, microfonul şi difuzorul în zona inferioară, tastele de volum şi butonul de power pe laterala stângă şi lăcaşul pentru sloturile microSIM pe laterala dreaptă. Elephone M2 este un smartphone dual-sim, însă dacă doreşti să adaugi un card microSD acesta devine single-sim.

Cameră foto și video

elephone m2 (9)

Elephone M2 utilizează o cameră foto de 13 megapixeli cu senzor Sony IMX214, deschidere f/2.0, LED flash, HDR, ce filmează la 1080p şi o cameră frontală de 5 megapixeli cu deschidere f/2.0.

Nu este un smartphone care să exceleze la acest capitol. Imaginile realizate cu camera foto de 13 megapixeli sunt decente, chiar reuşite pe timp de zi. Acestea sunt clare, luminoase, culorile redate plăcut, contrastele bine definite, iar calitatea per ansamblu este ok. Dacă încercăm să realizăm fotografii în condiţii vitrege de lumină, nu vom obţine cele mai atractive imagini. Flash-ul este destul de slab, iar pozele vor fi întunecoase şi cu zgomot de imagine din belşug.

Camera frontală se descurcă bine în aceleaşi condiţii precum camera foto de pe spate. Cu lumină suficientă se pot obţine niste selfie-uri excelente pentru a fi uploadate pe Facebook sau Instagram. Calitatea filmărilor este cât de cât reuşită în condiţii favorabile. Dacă veţi încerca să faceţi poze sau filmări pe timp de zi, senzorul Sony IMX214 îşi va face treaba cu prisosinţă.

Clip făcut cu Elephone M2

Galerie de imagini făcute cu Elephone M2;

Autonomie

Elephone M2 nu este unul din acele telefoane care să strălucească când vine vorba de autonomie. Producătorul chinez a trebuit să facă anumite sacrificii pentru a obţine un corp atat de elegant şi suplu, iar unul dintre acestea a fost acumulatorul. Pe Elephone M2 există o baterie de 2600 mAh care te poate duce până la o autonomie de 24 ore cu ceva sacrificii (fără 3G / 4G / Wi-Fi activ în permananţă, jocuri mai puţine, luminozitatea display-ului sub 50% etc.). Nu sunt „jertfe” supreme, însă trebuie făcute dacă vrei ca bateria să te ţină.

În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet), Elephone M2 a obţinut un rezultat sub medie: 3 ore şi 45 de minute. Nu este un rezultat reuşit, dar nici dezamăgitor. Menţionez doar că se putea mai bine.

autonomie

Preț

Elephone M2 are un preţ standard de 199 dolari (aproximativ 800 lei), însă există numeroase perioade promoţionale la diverşi retaileri chinezi când preţul scade la 149 dolari (aproximativ 600 lei). Pentru această sumă primiţi un smartphone care merită chiar mai mult.

Elephone M2
8.3 / 5 Reviewer
Pros
  • display reuşit pentru segmentul său de preţ;
  • construcţie 90% metalică cu valenţe premium;
  • raport calitate-preţ foarte bun;
  • ansamblu hardware echilibrat cu rezultate bune în jocurile cu grafică complexă;
  • software stabil ce rulează fluent;
  • spaţiu de stocare suficient chiar şi pentru utilizatorii pretenţiosi;
  • pachet complet la capitolul conectivitate;
  • camera foto de 13 megapixeli cu rezultate decente în condiţii bune de lumină.
Cons
  • lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
  • sunet strident, deranjant în anumite momente;
  • un plus de atenţie nu ar fi stricat la îmbinarea tastelor de volum şi a butonului power cu restul telefonului;
  • destul de lat, nu îl recomand celor cu palme de dimensiuni reduse;
  • autonomie cu rezultate mediocre.
Summary

Elephone M2 este telefonul gândit pentru cei pretenţioşi din punct de vedere estetic. Dacă sunteţi în căutarea unui smartphone elegant, metalic, cu construcţie premium şi display de 5.5 inci, Elephone M2 este una dintre soluţiile perfecte. Dacă vreţi un telefon cu autonomie ridicată sau cameră foto senzaţională, ar trebui să mai căutaţi. Însă nu trebuie să uităm că vorbim de un terminal de 150 dolari care arată într-un mare fel. Era clar că nu putea excela la toate capitolele.

Există o îmbunătăţire vizibilă la capitolul software, iar din acest punct de vedere Elephone a evoluat foarte mult. Pe Elephone M2 avem un Android 5.1 stabil ce rulează fin, un display bun, spaţiu de stocare mai mult decât suficient şi conectivitate dual-sim 4G.

Rating9

Material de tip unboxing si primele impresii:

httpvh://youtu.be/q-Rs3g5R0T8

Galerie de imagimi cu Elephone M2;

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.