În ultimele câteva zile am testat unul dintre cele mai mediatizate smartphone-uri ale anului 2015: Elephone P7000 Pioneer. Acesta ne-a venit în teste chiar de la Elephone şi pot spune că este un terminal surprinzător din punct de vedere al design-ului şi destul de echilibrat la nivel software.

Elephone P7000 Pioneer este un device care merită, un smartphone midrange bine închegat şi o alternativă de luat în calcul pentru cei cu buget limitat. Cu siguranţă veţi reuşi să înţelegeţi mult mai bine ceea ce spun după ce veţi parcurge acest review.

Specificaţii Elephone P7000 Pioneer

specificatii

Design

Elephone P7000 (15)

Elephone a pus în pachetul de retail mai multe accesorii utile, însă din păcate lipsesc căştile pe jack de 3.5 mm. În schimb regăsim telefonul, 3 folii de protecţie (una pusă direct pe display, una de sticlă şi o folie standard), husă de tip flip cover, încărcător de 1A pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0 şi nelipsitul manual de instrucţiuni.

Elephone P7000 Pioneer a sosit la teste în varianta aurie (mai există pe alb şi negru), însă sincer vă spun că este o culoare foarte plăcută ochiului ce bate mai mult spre bej. Logo-ul companiei este prezent destul de elegant doar pe spate, iar rama metalică aurie ce înconjoară telefonul oferă un plus de rigiditate şi de aspect premium device-ului.

La o primă vedere poţi spune că smartphone-ul este destul de mare şi greoi, însă după ce îl iei în mână îţi dai seama că se aşează foarte bine. Elephone P7000 Pioneer este fabricat dintr-un plastic de bună calitate, capacul are o textură plăcută, oferă un grip foarte bun şi dă impresia că este un smartphone mult mai scump decât în realitate. Capacul se scoate foarte uşor şi oferă acces către bateria de 3450 mAh detaşabilă, slotul pentru cele 2 cartele microSIM şi slotul dedicat microSD.

Zona frontală se evidenţiază cu butonul Home de tip capacitiv ce are în jurul său un LED colorat ce poate fi customizat (mi-a plăcut încă de la prima vedere) şi încă 2 taste capacitive care însă nu se văd pe suprafaţa telefonului (tasta Back şi Options). De asemenea există camera frontală de 5 megapixeli, cât şi senzorii de lumină şi de proximitate.

Pe spatele telefonului regăsim camera foto de 13 megapixeli, cititorul de amprentă care funcţionează neaşteptat de bine, flash-ul LED destul de puternic, iar în zona inferioară regăsim logo-ul companiei Elephone.

Ca o scurtă concluzie la nivel de design pot spune că Elephone P7000 Pioneer arată impecabil pentru categoria sa de preţ, materialele utilizate sunt de bună calitate, nu dă impresia de ieftin şi reprezintă cu adevărat un device cu o estetică reuşită.

Ecran și sunet

Elephone P7000 (42)

Display-ul de pe Elephone P7000 Pioneer este unul de tip IPS de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli) şi dispune de sticlă de protecţie Corning Gorilla Glass 3. Ecranul vine cu o folie de protecţie montată din fabrică, dar se mai găsesc încă două de rezervă în pachet (una standard şi una din sticlă mult mai rezistentă). La acest capitol device-ul se prezintă foarte bine.

Calitatea display-ului este una medie (la uşoare apăsări pe ecran cu fundal negru apar rapid urme de culoare deranjante), culorile redate sunt plăcute şi naturale, unghiul de vizualizare foarte bun, răspunsul la comenzi ireproşabil, iar luminozitatea excelentă după update-ul de soft. Pentru a vă face o idee de ce este foarte important update-ul adus de Elephone, vă prezint diferenţele la 100% luminozitate între Elephone P7000 Pioneer şi LG G2-ul personal:

Luminozitate înainte de update (stânga Elephone P7000 Pioneer, dreapta LG G2)

Elephone P7000 (59)

Luminozitate după update (stânga Elephone P7000 Pioneer, dreapta LG G2)

Elephone 62

O altă observaţie la nivel de display pe care am sesizat-o încă de la primul contact cu telefonul au fost acele margini negre din jurul ecranului. Chiar dacă cu timpul ajungi să te obişnuieşti cu ele, acestea par că preiau din spaţiul destinat ecranului iar în rularea de clipuri video sunt uşor deranjante. Pe alocuri aceste margini par că lungesc şi lăţesc forţat telefonul. Personal mi se par inestetice şi nu le găsesc rostul.

Cititorul de amprentă este poziţionat imediat sub camera foto de pe spatele telefonului şi pot spune că are o aşezare destul de intuitivă (unde probabil sunt eu obişnuit cu poziţionarea butoanelor de la LG G2). Acesta funcţionează la parametrii optimi, amprentele sunt recunoscute foarte repede şi oferă un plus de siguranţă utilizatorilor.

Sunetul este livrat de un speaker poziţionat la baza telefonului. Iniţial am crezut că sunt 2 difuzoare datorită celor două grile, însă la redare mi-am dat seama că una dintre grile oferă doar uniformitate device-ului. Revenind la calitatea sunetului pot spune că acesta este unul de nivel mediu, cu un volum foarte ridicat şi o uşoară distorsionare la volum maxim. Prin căşti sunetul este redat corect, bass suficient şi înalte echilibrate. Din acest punct de vedere Elephone P7000 Pioneer se descurcă excelent raportat la nişa din care face parte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Elephone P7000 (43)

Din punct de vedere hardware, smartphone-ul utilizează procesorul MediaTek MT6752 de tip octa-core pe 64 biţi la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A53, acceleratorul grafic Mali-T760, 3 GB memorie RAM şi 16 GB spaţiu de stocare (în realitate sunt disponibili doar 12.53 GB) + slot pentru card microSD de până la 64 GB.

La nivel software, Elephone P7000 Pioneer vine din fabrică cu o versiune de Android 5.0 Lollipop cu probleme destul de grave. Voi trece rapid în revistă cele mai dese erori întâlnite de mine:

– ecranul are momente când se face alb şi telefonul nu mai fucţionează deloc până la scoaterea bateriei;

– telefonul se încinge destul de tare în aplicaţii nu foarte pretenţioase, iar dacă îi ataşezi husa primită în pachet, la închiderea acesteia îţi apare un ceas care lăsat deschis încâlzeşte destul de urât spatele device-ului;

– bateria se consuma repede, mult prea repede pentru cei 3450 mAh;

– bateria se încarcă foarte, dar foarte greu (cel mai bun timp scos de mine a fost de 5 ore de la 9% la 100% cu încărcător de 2A (nu cel din cutie de 1A);

– există momente când pe display apar anumite fluctuaţii de lumină şi telefonul parcă îţi face cu ochiul.

Acestea sunt câteva probleme vizibile găsite de mine în cele câteva zile de utilizare. Din fericire, aceste erori au fost remediate de Elephone printr-un update care este disponibil în setări încă de când deschizi telefonul. Dar şi aici există o uşoară complicaţie.

Telefoanele care vin preinstalate cu firmware mai vechi de 20150523 nu pot face acest update via Wi-Fi (restul nu au niciun fel de problemă, îl pot downloada şi instala foarte uşor – vezi video).

Cei care au versiuni de soft egale sau mai vechi de 20150523 la încercarea de a face update OTA primesc eroarea „your system was damaged wireless update is disabled”. Pentru aceştia există o singură soluţie: update-ul manual. Acest update se poate face foarte uşor urmând paşii explicaţi aici, pentru a instala firmware-ul 20150529 trebuie să îl descărcaţi de aici. În teorie acest update manual se poate face foarte uşor de către oricine.

După ce instalezi versiunea 20150529 totul devine mai uşor deoarece următoarele update-uri se pot face mult mai rapid via Wi-Fi. Ultima versiune de firmware este 20150608 şi rezolvă foarte multe bug-uri şi erori cu excepţia a două destul de importante: telefonul se încinge la fel de tare în continuare, iar timpul de încărcare al bateriei este la fel de lung. În rest au optimizat camera foto, luminozitatea display-ului, au dispărut fluctuaţiile de lumină etc. Se văd cu ochiul liber foarte multe îmbunătăţiri după update.

Trecând peste acest moment uşor plictisitor, dar util pentru cei interesaţi, mai pot adăuga că Elephone P7000 Pioneer nu are lag sau întârzieri în meniu, iar bloatware-ul este inexistent. Există foarte puţine aplicaţii preinstalate precum: File Manager, Maps, Browser, Clock, Compass, FM Radio, Play Store, Elephone Service, Settings şi Google Settings.

Smartphone-ul rulează majoritatea aplicaţiilor şi jocurilor din Google Play. Am testat câteva jocuri cu cerinţe mai mari precum Real Racing 3, Mortal Kombat X sau Modern Combat 5 şi vă pot spune că Elephone P7000 Pioneer s-a descurcat fără mari emoţii. Nu au existat erori, nu a fost lag, detaliile de o calitate foarte bună, iar experienţa de utilizare corectă.

Performanță

Screenshot_2015-06-13-12-48-43

Am trecut device-ul şi prin câteva teste de benchmark atât cu soft-ul de bază, cât şi după update. Există câteva modificări şi în aceste rapoarte, însă schimbările în bine se simt cel mai bine în utilizarea zilnică. Testele de benchmark încadrează Elephone P7000 Pioneer într-o zonă medie a performanţelor, iar personal le consider mulţumitoare.

benchmark

Conectivitate

Elephone P7000 (17)

La capitolul conectivitate, Elephone P7000 Pioneer putem spune că este un device aproape complet (lipseşte NFC). Acesta este compatibil cu toate reţelele de telefonie din România, este dual-sim (2 x microSIM), cunoaşte 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS etc.

În exterior regăsim jack-ul de 3.5 mm şi portul microUSB în zona superioară, în lateral dreapta se află butonul de power, în timp ce în lateral stânga se găsesc tastele pentru reglarea volumului.

În utilizarea telefonului nu am întâmpinat probleme la nivel de conectivitate. Conexiunea la internet prin Wi-Fi, 3G sau 4G a funcţionat fără cusur, semnalul a fost foarte bun, iar apelurile de voce au funcţionat la parametrii optimi (vocea interlocutorului s-a auzit foarte bine, sunetul a fost clar, nu am avut probleme de întrerupere forţată a apelului etc.).

Cameră foto și video

Elephone P7000 (26)

Elephone P7000 Pioneer integrează o cameră foto de 13 megapixeli cu senzor SONY IMX214, autofocus, deschidere f/2.0 şi LED flash + cameră frontală de 5 megapixeli cu senzor OmniVision OV5648. Deşi senzorul Sony este unul destul de bun, soft-ul nu îl ajută foarte mult.

Culorile din fotografii mi se par destul de palide, contrastul este unul întunecat chiar şi în lumină puternică, iar fotografiile par uşor modificate (nu oferă acea senzaţie de naturaleţe). După update-ul de soft am remarcat o uşoară îmbunătăţire la nivelul redării culorilor (par uşor mai vii şi mai realiste) şi a clarităţii imaginilor, însă am observat acelaşi ton uşor întunecat al imaginilor. Camera focusează destul de bine, însă fotografiile nocturne sunt lipsite de speranţă. La acest nivel Elephone mai poate aduce îmbunătăţiri.

Camera frontală este una mediocra, cu rezultate destul de bune pe timp de zi şi poze neutilizabile noaptea.

Am găsit în schimb ceva foarte haios în meniul camerei foto. Există acolo o funcţie care permite realizarea de fotografii prin pronunţarea unor cuvinte, însă acestea sunt setate doar pentru limba chineză (m-am strambat de câteva ori la cameră însă nu am reuşit să le activez).

Screenshot_2015-06-07-00-07-32

Calitatea filmărilor este direct proporţională cu cea a fotografiilor. Clipurile sunt uşor palide, culorile par a nu fi cele naturale, iar contrastul tinde mai mult spre nuanţe închise la culoare.

Poze realizate înainte de update.

Poze realizate după update.

Clip făcut cu Elephone P7000 Pioneer;

Autonomie

Elephone P7000 (45)

Bateria de 3450 mAh se descurcă onorabil, însă sunt sigur că poate fi mai bine optimizată. Câteva clipuri pe Youtube, ceva browsing şi reţele de socializare sunt suficiente pentru ca telefonul să nu prindă 24 de ore de autonomie.

Problema principala pentru Elephone P7000 Pioneer nu este neapărat autonomia, ci timpul de încărcare al bateriei. Vă spun sincer că nu am văzut niciodată un smartphone care să se încarce atât de greu (de la 5-6% la 100% în peste 4-5 ore cu încărcător de 2A). Am crezut că am fost eu ghinionist şi am primit în teste un telefon cu această problemă, însă pe forumul Elephone există numeroşi utilizatori care au semnalat această eroare. Sper să se rezolve cât mai rapid acest inconvenient, mai ales că în pachetul standard se găseşte un încărcător de 1A (cu acesta am dus telefonul de la 10% la 100% în 5-6 ore).

Preț

Elephone P7000 Pioneer costă 230 de dolari, însă au existat şi încă există perioade în care device-ul se comercializează la 160 de dolari (adică aproximativ 640 lei, la care se mai pot adăuga şi TVA + taxe vamale).

Concluzii

Elephone P7000 (35)

Elephone P7000 Pioneer este un device foarte bun pentru nişa din care face parte. Smartphone-ul prezintă un design deosebit, este realizat din materiale de bună calitate, oferă o senzaţie plăcută în utilizare şi reprezintă o investiţie reuşită pe termen lung. Ca orice alt telefon acesta nu este perfect şi aş evidenţia aici un update rapid care să rezolve problema supraîncălzirii şi a timpului de încărcare al bateriei. Vă las în continuare cu cele mai importante aspecte pozitive şi negative ale device-ului.

PRO

– design foarte plăcut şi atrăgător;

– materialele utilizate de bună calitate dau impresia de telefon premium;

– raport calitate-preţ foarte reuşit;

– cititorul de amprentă funcţionează neaşteptat de bine

– nu are lag / întârzieri în meniu, bloatware inexistent;

– display ce redă culori naturale şi placute ochiului + luminozitate excelentă;

– sunet bun atât în difuzor, cât şi în căşti;

CONTRA

– se încinge destul de tare în cele mai simple task-uri zilnice;

– lipsa garanției pe meleagurile autohtone;

– camera foto uşor dezamăgitoare;

– timp foarte mare de încărcare a bateriei;

– autonomie modestă pentru cei 3450 mAh.

Clip aflat în procesare pe YouTube: