Enel X, divizia de servicii avansate de energie a grupului Enel, a anunţat prin intermediul unei conferinţe de presă planurile pentru România perioadei 2019 – 2023. Compania doreşte ca în aceşti 5 ani să instaleze în ţara noastră 2500 de puncte de încărcare pentru automobilele electrice.
Investiţia totală se va apropia de suma de 20 milioane de euro şi va include pe lângă punctele de încărcare fizice şi mentenanţa acestora. În 2019 vor fi instalate peste 300 astfel de puncte, primele oraşe vizate fiind Bucureşti, Timişoara şi Constanţa, urmând ca în următorii ani să fie acoperite toate zonele importante din ţară.
Echipamentele de încărcare vor fi instalate în preajma aşa numiţilor “Parteneri de reîncărcare”, adică centre comerciale, supermarketuri, restaurante, hoteluri sau chiar parcări administrate de primării. Aceşti parteneri vor contribui cu parcarea, în timp ce Enel X va asigura buna funcţionare a punctelor de încărare.
Enel X pune la dispoziţie 3 tipuri de staţii:
- JuicePole: stație de încărcare ce va fi instalată în orașe, facilitând experiența de încărcare cu ajutorul noului ecran și integrării cu aplicația Enel X Recharge. Aceasta poate asigura încărcarea simultană a două vehicule, prin curent alternativ și este echipată cu cele mai noi tehnologii de conectivitate. Juice Pole poate fi activat cu ajutorul Enel X Recharge App, care permite utilizatorilor să identifice o stație din apropiere, să rezerve un punct de încărcare, precum și să monitorizeze încărcarea bateriei în timp real, prin intermediul telefonului mobil.
- JuiceBox: noua stație tip box care poate fi instalată la locuințe individuale, fiind disponibilă și în versiune comercială pentru încărcarea flotelor de vehicule.
- JuiceLamp: soluția creată de Enel X care integrează infrastructura de iluminat public cu cea de încărcare. Aceasta este o ”lampă LED inteligentă” care pe lângă asigurarea unei eficiențe ridicate și a controlului de la distanță, oferă posibilitatea de a încărca două vehicule în același timp. JuiceLamp poate fi de asemenea configurată pentru supraveghere video, monitorizarea calității aerului, conectivitate prin fibră optică sau Wi-Fi urban.
Aceste puncte de încărcare vor avea 3 tipuri de putere: 22 kw (Quick), 50 kw (Fast) şi 150 kw (Ultrafast).
„Enel X România se angajează să ofere posesorilor şi flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa în toată ţara, de la nord la sud şi de la est la vest, fără să se îngrijoreze unde vor găsi următorul punct de încărcare. Prin acest plan ambiţios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de încărcare în următorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat şi mai sustenabil în toată România.” a declarat Marius Chiriac, director al Enel X România.