Trebuie să fac un scurt prolog la articolul de față. Pe lângă activitatea desfășurată în mediul online prin Gadget.ro sunt și profesor de istorie. Un proiector precum Epson EB-1400Wi sunt conștient că mi-ar ușura munca desfășurată în cadrul orelor de curs, dar mai ales ar aduce un plus de interactivitatea cu efecte benefice, o situație de tip win-win pentru profesor și asistența sa.
Între Epson EB-1400Wi și 1410Wi este o singură diferență, legată de luminozitate. Epson EB-1400Wi are 2600 ANSI lumens față de 3100 la EB-1410Wi. De aceea iau în discuție pe Epson EB-1400Wi, cel pe care am avut ocazia să-l văd la lucru într-o prezentare susținută de către Laurențiu Ciuhan, Business Account Manager la Epson România. A fost special deoarece a fost o ședință particulară în care am avut ocazia să aflu pe larg ce știe să facă proiectorul Epson, care-i sunt funcțiile și să-l testez ca atare.
Cui se adresează Epson EB-1400Wi?
Este conceput pentru segmentul business / corporate, dar fără probleme merge și în segmentul educațional de la sălile de curs ale facultăților până în mediul gimnazial. Numai să existe deschidere către o astfel de unealtă de lucru și buget. Prețul mi s-a părut rezonabil: 1700 de euro și veți vedea că știe să facă o mulțime de lucruri, un adevărat smart projector la nivelul lui 2013.
Hardware
Epson EB-1400Wi se încadrează în segmentul proiectoarelor video de tip ultra short throw. Dimensiunea maximă a proiecției ajunge la 100 inch / puțin peste 2.50 metri. Poate proiecta la o asemenea dimensiune fără a avea nevoie de o distanță mare între proiector și mediul pe care afișează imaginea. EB-1400Wi merge a fi poziționat pe tavan, are un braț flexibil și elemente ce ajută în montarea sa într-un mod facil.
Tehnologia Epson în domeniul proiectoarelor video se numește 3LCD, dezvoltată in-house cu primul astfel de proiector lansat în 1989. Ei spun că 3LCD-ul oferă imagini luminoase și naturale, fără a te agresa vizual. Imaginile sunt reproduse cu ajutorul a trei panouri cu cristale lichide, lumina este divizată în culorile roșu, verde și albastru. Pot să confirm că 3LCD-ul de pe Epson EB-1400Wi asigură profunzime a culorilor. Ai zice că ai în față un monitor LCD pe dimensiunea afișată și nu imaginea furnizată de un proiector video.
În pachet dați de Epson EB-1400Wi, drivere și programe utile pe CD, software pe CD, cablu alimentare, telecomandă ce include și bateriile adiacente, cablu USB, instrucțiuni de folosire pe CD, suport de perete, unitate WLAN, dispozitiv de control, creioane interactive, suport creioane, ghid de pornire rapidă.
Dispozitivul de control îți oferă acces la câteva shortcut-uri pentru activarea a diverse funcții software.
Epson EB-1400Wi știe să proiecteze și pe suprafețe orizontale, să zicem pe masă. Îl reglezi și cu creioanele interactive te aleși cu un fel de masă inteligentă.
Alte detalii legate de Epson EB-1400Wi:
– dimensiun proiecție între 60 – 100 inch;
– 5.6 kg și rezoluție WXGA / 1280×768 pixeli;
– nivel de zgomot situat între 35 dB în modul Normal și 28 dB în modul Economic;
– garanție de 24 luni, 12 luni pentru lampă sau 1000 de ore de funcționare;
– lampa ar ajunge la 3500h de utilizare în modul Normal și 5000h când este pe modul de economisire al consumului de energie electrică.
Software
Un prim punct PRO ar fi faptul că nu are nevoie de conexiunea la un desktop PC sau laptop. Vine cu o interfață gândită de către Epson, interfață ce-ți furnizează un flipchart pe care-ți notezi informațiile cu ajutorul celor două creioane interactive. Aveți câteva imagini din interfață într-o galerie foto.
Interfață merge a fi păstrată și când conectați proiectorul la computer, doar că devine și mai complexă. Permite efectuarea a mai multe sarcini. Creionul interactiv poate fi transformat în mouse ad-hoc. Controlezi PC-ul direct din imaginea afișată de către proiectorul video.
Poți conecta până la patru proiectoare Epson EB-1400Wi din diverse locații, iar imaginea afișată / spațiul de lucru este același. Videoproiectorul Epson știe dual split. Dacă ești conectat la un sistem de videoconferință poți avea imaginea de pe camera web și în cealaltă parte să vezi elementele legate de prezentarea propriu-zisă. Recunoaște cele două creioane interactive și poți adăuga elemente în prezentare sau să imprimi, direct din interfața lui Epson EB-1400Wi, fără a fi neapărat conectat la calculator. Tot din interfața respectivă știe să deschidă un document PDF, Word sau PowerPoint. Își ia documentele de pe stick-ul conectat pe USB 2.0.
Punctez faptul că sistemul se mișcă rapid și fluent prin meniu. Nu există vreun lag deranjant sau chestii de gen.
Conectivitate
Nu am dat de un alt proiector video cu o conectică atât de diversificată: 2 x USB 2.0 de tip A, USB 2.0 tip B, HDMI, intrare VGA, ieșire VGA, DisplayPort, ieșire jack stereo, intrare jack stereo, interfață Ethernet, intrare semnal compus, intrare componentă, intrare RGB, Wi-Fi b/g/n. Nu-i lipsește nimic.
Poți conecta proiectorul video direct la imprimantă fără a fi nevoie de un computer. Găsiți o aplicație Epson în App Store și Google Play ce permite conectarea între smartphone sau tabletă și Epson EB-1400Wi. Se numește iProjection.
Concluzii
Epson WB-1400Wi este un fel de all-in-one proiector video. Ține locul unei table interactive și costă mai puțin, este de sine stătător și poți lucra cu el fără a fi legat la un PC. Este perfect pentru companiile care vor un plus de operabilitate, dar prin funcțiile integrate se dovedește a fi o investiție de bun augur și într-o sală de clasă. A trecut vremea când un profesor stă la catedră și dictează, tablele sunt depășite și un Epson WB-1400Wi livrează o experiență utilă atât pentru cadrele didactice cât și pentru clasa în sine. Interactivitate la maxim.