Software

Windows 7 este – cred eu – cel mai bun sistem de operare produs până în prezent de Microsoft. Totuși există configurații care sunt “mai vesele” cu Windows XP, în special configurațiile de acum 5-6 ani.

Ce se întâmplă însă dacă dorești să faci “downgrade” de la Windows 7 la Windows XP? Teoretic…nimic. Practic însă există o șasă foarte mare să primești o eroare “mare și înspăimântătoare”, chiar după reinstalarea Windows XP:

Error loading operating system

Această eroare persistă chiar dacă hard-disk-ul a fost (re)formatat/partiționat, chiar dacă setezi “C”-ul ca fiind “Active” și “Bootable”, chiar daca vei folosi “fixmbr” și “fixboot”. Pe cât de complicată este această problemă, pe atât de simplă este rezolvarea!

1. Intră în BIOS. De obicei se apasă tasta “Delete” în momentul în care PC-ul pornește;

2. În BIOS accesează opțiunea “Standard CMOS Features”;

3. Selectează hard-disk-ul de pe care dorești să bootezi PC-ul. De obicei este IDE Primary Master, însă configurațiile pot diferi;

4. Selectează opțiunea “Access Mode”;

5. Modifică din “Auto” în “Large”. Dacă nu ai opțiunea “Large” selectează “LBA”;

6. Revino la ecranul principal (de obicei se revine cu tasta “Esc”);

7. Selectează opțiunea “Save & Exit Setup” (de obicei în partea dreaptă);

8. Confirmă cu “Y” si tasta “Enter”;

9. PC-ul se va reporni;

10. Reîncepe procedura de instalare a Windows XP.

IMPORTANT: în momentul reinstalării este obligatoriu sa ștergi/creezi încă o dată toate partițiile! Deci dacă ai date pe disc va fi nevoie să le salvezi pe un hard-disk extern.

În cazul în care nici această metodă nu dă rezultate va trebui să formatezi întregul hard-disk low-level (sau să suprascri cu 0), însă pentru această procedură îți recomandăm un profesionist.

Succes!