Este sigur să facem comenzi din China în această perioadă în care epidemia de coronavirus este în plină dezvoltare ?

/
/
9 feb.
/

Epidemia de coronavirus îşi face de cap în China (în special în zona Wuhan), iar la nivel global oamenii încearcă să evite orice tip de contact cu orice sau oricine are legătură cu această ţară. În acest context vânzările retailerilor chinezi sunt la pământ.

Şi totuşi, este sigur să facem comenzi din China în acest moment ?

Se pare că da, putem comanda produse din această ţară. Din informaţiile existente până în acest moment, virusul nu poate rezista foarte mult timp în afara unui organism viu. Pe internet circulă ideea că noul coronavirus nu ar rezista mai mult de 48 de ore în afara unei gazde, însă organizaţiile globale ce se ocupă cu analiza situaţiei actuale nu au oferit până în acest moment cifre exacte.

CDC-ul american (Centers for Disease Control and Prevention) susţine că riscurile de infectare prin intermediul unui pachet / colet sunt foarte reduse şi că până în acest moment nu există niciun exemplu de infectare prin transmiterea virusului de la produse importate din China.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) merge pe aceeaşi idee şi susţine că este sigur să primim comenzi din China. Aceasta declară că din analizele făcute până în acest moment se ştie că această clasă a coronavirusurilor nu supravieţuiesc mult pe obiecte.

În plus, China Post a anunţat că face operaţiuni speciale de dezinfectare a pachetelor / coletelor înainte de a pleca de pe teritoriul chinez.

Dacă mă hotărăsc să fac o comandă, cât trebuie să aştept până o primesc ?

Din păcate şi aici este o problemă:

  • această epidemie este foarte serios tratată în China, tocmai de aceea guvernul chinez obligă oamenii să stea în case. Astfel, depozitele întârzie să livreze coletele (deja există numeroase comenzi făcute în ianuarie neprocesate încă) şi de la un maxim de 60 de zile de aşteptare, perioada poate creşte substanţial (estimez până la 120 zile de aşteptare);
  • această aşteptare poate fi prelungită şi de către Poşta Română. Operatorul român de servicii poştale a anunţat deja că angajaţii ce vor prelua coletele venite din China vor avea la dispoziţie dozatoare cu gel dezinfectant, mânuşi şi măşti speciale pentru un plus de siguranţă, iar procesele de recepţie vor fi astfel întârziate. De asemenea, am citit în diverse locuri că nici doamnele de la ghişeele Poştei Române nu vor să intre în contact cu coletele din China şi refuză să le predea (sper să fie totuşi reacţii punctuale şi nu generalizări).

Preţurile produselor pot creşte în viitor ?

Bănuiala mea şi nu doar a mea este că da. Foarte mulţi producători globali au principalele fabrici în China, iar multe dintre ele sunt închise de ceva timp. Stocurile par a fi pe final, iar dacă producţia nu începe imediat, sunt destul de sigur că preţurile vor creşte (o să apară clasicul proces de speculă atunci când cererea depăşeşte cu mult oferta).

Ca o concluzie personală, aş putea spune că din informaţiile existente la ora actuală putem comanda fără riscuri din China, cu menţiunea că livrările vor ajunge mai greu decât de obicei.

Categorii: Opinie
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

Cum funcţionează tehnica de marketing abonament pe 24 de luni şi telefoane în rate pe 36 de luni la operatorii telecom din România (un raspuns împotriva portării) ?

Retelistica
/
/
3 mai
Una dintre modalităţile clasice de a atrage clienţi noi este aceea de a oferi smartphone-uri în rate, de preferat şi cu o reducere de preţ şi fără dobândă. Un parteneriat de tipul win-win dacă mă întrebaţi pe mine.

Cui mai răspundem la telefon?

Opinie
/
/
2 mai
Observaţi şi voi cum s-au înmulţit tentivele de fraudă, de escrocherie, internetul este plin de mii de exemple de apeluri spam, suspecte, făcute cu voci umane clonate 1 la 1 şi cazuri din ce în ce mai personalizate (sună atât de bine, încât chiar şi cu informaţii la bază, tot parcă ai senzaţia de a…

Urăsc reclamele cu voice-over generat de inteligenţa artificială

Opinie
/
/
22 apr.
Până de curând reclamele nu mă mai deranjau absolut deloc, creierul meu intra într-o oarece formă de pilot automat, astfel că atunci când auzea o reclamă, mă trimitea cu gândul în altă parte. E ca şi cum avea un buton de switch în reflex (btw, ştiaţi că zilnic avem peste 80.000 de gânduri şi peste…