Evolio Aria Mini – review

03/03/2013

Mi-a sosit la review direct de la evenimentul de lansare. Vorbim de una dintre cele mai interesante tablete sub brand românesc în acest moment. Iese în evidență printr-un CPU dual-core Rockchip care-i sensibil mai puternic decât Amlogic dual-core la 1.5 GHz de pe Evolio Aria. Se poate spune că Evolio Aria Mini este noul vârf de gamă al companiei Televoice, cei care se află în spatele acestui brand.

Tabletele se află la mare căutare de ceva timp. România este o piață emergentă și device-urile de tip best-buy sunt cele mai apreciate. Evolio Aria Mini dorește a oferi multe în nișa sa, tablete de 8 inch cu sistem de operare Android. Vor fi două variante. Prima este cea cu Wi-Fi ce a debutat în oferta magazinelor românești de câteva zile și a doua va integra și 3G la un preț de puțin peste 1000 de lei. Specificațiile sunt identice la nivel de hardware.

Pot să spun direct din intro că Evolio Aria Mini se numără printre cele mai puternice tablete dual-core de sub brand românesc. Veți trage această concluzie și după ce parcurgeți capitolul dedicat testelor de benchmark.

Să vedem care sunt specificațiile de la care pornim analiza lui Evolio Aria Mini:

Tabletă
Date tehnice
Evolio Aria Mini
Ecran IPS de 8 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli
Procesor Dual-core la 1.5 GHz, Rockchip RK3066
Memorie 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean
Conectivitate 3G prin modem dedicat, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 4500 mAh
Greutate 450 gr.
Grosime 9.5 mm
Preț 799 lei

Design

Evolio-Aria-Mini (4)

Deschiderea din cutie, ce găsiți în pachetul cu tableta și primele impresii le regăsiți într-un articol scris la momentul în care tableta Evolio Aria Mini a fost primită pentru review. Tableta are 8 inch, aspect 4:3 ce face ca diferența dintre modul landscape și cel portrait să fie aproape insesizabilă și de puține ori te vei folosi de modul landscape / tableta în mod orizontal.

Vorbim de o tabletă solidă, 450 gr. și 9.5 mm la o tabletă de 8 inch. Dă impresia de rezistență în timp. Are o margine metalică și un capac de plastic ce dă un grip destul de ok, nu se va zgâria ușor. Toată partea de conectivitate a fost poziționată pe o singură latură, la bază. Butonul de power și cel pentru reglarea volumului sunt dispuse într-un mod mai interesant și vedeți detaliile în clipul video de la finalul articolului.

Logo-ul Evolio lipsește în partea frontală și doar pe spate se regăsește denumirea tabletei: Aria Mini. Ca și concluzie la capitolul design, Evolio Aria Mini este o tabletă bine închegată, rezistentă, nu dă impresia de tabletă low-cost.

Ecran și sunet

Evolio-Aria-Mini (5)

IPS de 8 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli. Uimește la capitolul luminozitate. Dispune de un unghi de vizualizare bun și nu reflectă spațiul înconjurător. Pot spune că este o plăcere să faci browsing, să te uiți la clipuri din YouTube, etc.

Sunetul este adus de o boxă poziționată în spatele tabletei. Se transmit ușoare vibrații în carcasă. Și la volum maxim se aude clar și au reglat volumul destul de sus. Jack-ul de 3.5 mm este la bază și în funcție de calitatea căștilor utilizate vei primi un sound mult mai puternic. Există și posibilitatea de a conecta tableta la un sistem de boxe distinct.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Aria-Mini (15)

Utilizează un CPU Rockchip de tip dual-core. Evolio spune că ar fi tactat la 1.5 GHz, dar în realitate merge până la 1.6 GHz. Această informație a fost atestată atât de către Quadrant Standard cât și de AnTuTu Benchmark. Pe lângă procesorul Rockchip dual-core RK3066 mai dați de 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Ca spațiu de stocare poate să ajungă până la aprox. 40 de GB. Destul de bine. Slotul pentru microSD se află la baza tabletei.

Rulează Android 4.1 Jelly Bean cu o customizare destul de redusă și asta-i un punct pozitiv. Există un ușor lag și-l simți atunci când iei tableta ceva mai tare, când instalezi mai multe update-uri, chestii de gen. Am reușit să instalez Need For Speed: Most Wanted și-l rulează fără probleme. Este un joc cu ceva grafică. A fost o supriză plăcută să văd că nu-mi dă eroare ca alte tablete dual-core aflate sub brand local.

Mă bucur că nu au încărcat tableta cu prea multe aplicații și te lasă să alegi ce vrei să pui pe device. Dintre aplicațiile preinstalate:

– Accesorii, Apk Installer, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare vocală via Google;
– Căutați via Google, Ceas, Descărcări, E-mail, E-manual, EvoBook, Explorer, Galerie, Google Talk, Hărți, Înregistrare sunet;
– Kingsoft Office, Local, Google Play, Muzică, Navigare;
– Persoane, Setări, Setări Google, Studio de film, Video.

Concluzia la capitolul acesta ar fi că se descurcă destul de bine în rularea Android 4.1 Jelly Bean. Evolio Aria Mini este o tabletă cu performanțe de nivel mediu, se pretează la rularea aplicațiilor cu ceva cerințe grafice din Play Store, browsing intensiv.

Performanță

Teste-benchmark-Evolio-Aria-Mini (1)

Am efectuat o serie de teste benchmark și rezultatele sunt în tabelul alăturat:

Tabletă
Teste de benchmark
Evolio Aria Mini
Quadrant Standard 4481 puncte
AnTuTu Benchmark 11000 de puncte
NenaMark1 59.4 fps
NenaMark2 59.2 fps
CF-Bench 7800 puncte
Vellamo 1645 puncte în HTML5
505 puncte în Metal
BrowserMark 2.0  3041 puncte, nu-mi explic cum a luat acest punctaj ce o face superioară față de 99% dintre device-urile din piață. Să nu fie doar un bug al benchmark-ului.
HTML5test 416 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Evolio-Aria-Mini (11)

Stă destul de bine la acest capitol. Integrează Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. La bază regăsiți slotul pentru microSD de până la 32 GB, miniHDMI, microUSB, jack de 3.5 mm, jack pentru încărcător. Nu au trecut pe încărcător pe microUSB la tabletele Evolio, dar am înțeles că tableta poate fi încărcată la nevoie și pe microUSB.

În lateral dreapta se află butonul de power și lângă acesta dați de tasta pentru reglarea volumului. Există suport pentru 3G printr-un modem USB dedicat. În pachet a fost pus și un cablu microUSB – USB 2.0 mamă.

Cameră foto și video

Evolio-Aria-Mini (7)

2 Megapixeli pe spate și 0.3 Megapixeli în față pentru cei interesați de apelurile video. Vă las cu câteva sample-uri foto spre a vă forma o impresie.

Autonomie

Evolio-Aria-Mini (2)

4500 mAh, display de 8 inch, procesor dual-core, Android 4.1 Jelly Bean. Nu impresionează ca valoare a autonomiei și se cantonează pe la 4 – 5h. S-ar putea să scoateți mai mult dacă nu folosiți tableta intensiv, fără sincronizarea conturilor de Gmail, Facebook, etc și cu luminozitatea ceva mai redusă.

Concluzii

Evolio Aria Mini este un pas înainte pentru compania Televoice. Mi se pare o tabletă destul de reușită pentru prețul său de comercializare. Apreciez faptul că aduce un CPU mai puternic, dar asta se vede și la capitolul autonomie. Vă dați seama că nu ai cum să ceri o tabletă high-end la 799 lei. Faci un compromis. Să trecem în revistă care-i sunt punctele forte și care sunt cele slabe.

PRO
– display IPS de bună calitate;
– CPU mai puternice permite rularea unor jocuri ce cerințe grafice mai elaborate;
– Android 4.1 Jelly Bean;
– conectivitate mare;
– dispune de un receptor GPS dedicat ce aduce o localizare mai bună;
– preț de best buy și raport preț / performanță destul de bun.

CONTRA
– autonomie redusă;
– greutate și grosime ceva cam mari pentru un device de 8 inch;
– cameră foto mediocră, oricum eu nu aș cumpăra o tabletă pentru această caracteristică.

httpvh://youtu.be/ihwShmuTvV0

Update: Mai multe date legate de Evolio Aria Mini găsiți pe GIZ.ro

Evolio Aria Mini este o tabletă ieftină de 8” care impresionează prin ecranul IPS de calitate. Este potrivită pentru browsing şi cărţi electronice, iar platforma hardware îţi permite să rulezi filme HD sau jocuri mai puţin pretenţioase, însă autonomia este destul de redusă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.