Evolio Neos este smartphone-ul pe care am avut ocazia să-l testez în ultimele câteva zile. Este un telefon care își dorește să ofere un design deosebit într-o categorie de preț unde, de obicei, terminalele sunt anoste ca aspect. În plus, Evolio recomandă modelul Neos pentru fiabilitate și autonomie bună. Prima caracteristică este greu de evaluat în doar câteva zile, dar despre baterie mă voi pronunța în capitolul dedicat din cadrul acestui review.
Deocamdată o să încep prin a vă prezenta principalele caracteristici pentru Evolio Neos:
Design
În cutia sosită pentru review am găsit pe lângă smartphone și bateria, încărcătorul, cablul micro USB – USB 2.0, folie de protecție pentru ecran, manual de utilizare și certificat de garanție. În pachet nu sunt oferite căști, dar o achiziție ulterioară pentru un astfel de accesoriu nu este costisitoare.
După cum vă spuneam la început, Evolio Neos vrea să fie un produs interesant ca aspect pentru un cost scăzut. Ei bine, chiar reușește acest lucru. Design-ul nu pot spune că este tocmai original, semănând destul de mult cu Xiaomi Mi3, care la rândul său copiază anumite modele Nokia Lumia. Cu toate acestea mi-a plăcut.
Pe partea din față nu există nici un logo sau denumire, singurele elemente vizibile fiind cele trei taste capacitive cu rol de ”înapoi”, ”ieșire pe ecranul de start” și ”opțiuni” (de la dreapta la stânga). Pe spate găsim logo-ul Evolio și mai jos denumirea smartphone-ului. În colțul din stânga-sus se află camera de 8 Megapixeli și LED flash-ul frumos încadrate de o bucată de metal.
Plasticul din care este fabricat capacul ce acoperă bateria este mat și foarte plăcut la atingere. Are și o textură ușor cauciucată ce oferă un grip bun. Singurele materiale ce nu mi-au plăcut, părând ieftine, ar fi cele de pe marginile telefonului. Acolo există niște părți din plastic lucios ce nu își prea aveau rostul. În fine, nu este mare lucru și nu strică imaginea de ansamblu bună a lui Evolio Neos.
Construcția este solidă și telefonul nu scoate sunete ciudate, oricum l-am strânge în mână. Anumite elemente puteau fi mai bine finisate, dar iarăși, pentru această categorie de preț, nu putem cere mai mult.
Per total, la capitolul design, Evolio Neos se prezintă bine și oferă exact ce își propune: un aspect plăcut pentru un cost scăzut.
Ecran și sunet
Trecem la un al doilea aspect care mi-a plăcut și vă prezint ecranul. Acesta este unul IPS de tip OGS, are 4.5 inci în diagonală și oferă o rezoluție de 540 X 960 pixeli. Densitatea de 245 ppi este suficientă și puține sunt momentele în care ți-ai putea dori mai mult.
Culorile sunt vii și foarte plăcute, unghiurile de vizualizare suficiente, iar luminozitatea chiar foarte bună. Adunând toate caracteristicile de mai sus, rezultă că Evolio Neos se prezintă cu un ecran bun, spre foarte bun. Vă rog, totuși, să țineți cont de prețul smartphone-ului. Nu este extraordinar, dar pentru mai puțin de 500 lei nu ai cum să-ți dorești mai mult.
Sunetul reprodus de Evolio Neos prin difuzorul afalt pe spatele dispozitivului, central în partea de jos, nu este tocmai bun. Intensitatea la volum maxim este slabă, în medii zgomotoase fiind insuficientă. Nici calitatea nu impresionează.
Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sound echilibrat, iar în funcție de căștile utilizate, se va dovedi sufient de bun pentru majoritatea utilizatorilor. La volum maxim nu-ți vor fi sparte timpanele, dar nici nu cred că-ți dorești asta. Lăsând gluma la o parte, intensitatea sunetului nu este cea mai ridicată pe care am întâlnit-o.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Evolio Neos adoptă o soluție quad-core la 1.2 GHz pe Cortex-A7, de proveniență Broadcom. Alături de 1 GB de RAM și un accelerator grafic VideoCore IV nu oferă cea mai bună soluție hardware. Acesta se mișcă greoi chiar și în aplicații simple, aduce lag, de multe ori chiar și de ordinul a 1-2 secunde. Și asta fără să-l utilizez în sarcină maximă.
Nu am încercat decât jocuri ca Beach Buggy Blitz sau Subway Surfers, dar și în acestea ansamblul hardware s-a dovedit incapabil. Pot fi jucate, dar apar momente de lag, iar detaliile nu sunt cele mai bune.
Sistemul de operare cu care Evolio Neos se prezintă la apel este Android 4.4.2 KitKat. Nu există nici o schimbare față de versiunea nativă sau cel puțin eu nu am remarcat vreo diferență.
Aplicațiile preinstalate pe acest smartphone sunt destul de reduse. Pe lânge unele de la Google, ca Drive, Gmail, Hangouts, Hărți, Magazin Play și YouTube, mai există cele uzuale, ca Facebook sau Manager Fișiere. Evolio mai adaugă doar:
Call Romania – software ce utilizează conexiunea la internet pentru a efectua apeluri sau trimite mesaje. La crearea unui cont nou, Evolio oferă gratuit un credit inițial de 5 euro;
PresaOnline.com – aduce știri din diferite ziare și oferă informații meteo;
Seenow – serviciu de televiziune online ce oferă posturi TV atât gratuit, cât și cu plată;
Norton Mobile – software antivirus.
Performanță
După ce a rulat testele de benchmark, am pus în tabelul de mai jos rezultatele obținute de Evolio Neos:
Conectivitate
Evolio Neos este un smartphone dual-sim de tipul dual stand-by, adică va suna ocupat pe o cartelă dacă ești angajat într-o convorbire pe cealaltă. Telefonul acceptă un micro SIM și unul de dimensiuni normale. Pe lângă suportul 3G, smartphone-ul mai oferă Wi-Fi, bluetooth, GPS cu GLONASS, port microUSB și jack de 3.5 mm.
Elementele de conectivitate sunt dispuse astfel: în partea de sus avem jack-ul de 3.5 mm, pe dreapta se află tasta power și cele pentru reglarea volumului, iar jos găsim portul microUSB. Partea stângă este lăsată liberă de astfel de elemente.
Calitatea convorbirilor este bună, volumul în difuzor fiind suficient de înalt chiar și în condiții zgomotoase. Microfonul nu a creat neplăceri, dar au existat momente când Evolio Neos a pierdut semnalul GSM și nu l-a mai recuperat decât după un restart al smartphone-ului. Cu celelalte elemente de conectivitate nu am avut nici un fel de probleme.
Cameră foto și video
Evolio Neos oferă o cameră principală ce se laudă că oferă poze la o rezoluție maximă de 8 Megapixeli și că filmează FullHD 1080 cu 30 fps. Nu este însă un senzor foarte performant, dar probabil că nici ansamblul hardware nu îl prea ajută.
Fotografiile făcute cu Evolio Neos duc lipsa unor detalii suficient de bine conturate, iar zgmotul de imagine apare foarte pronunțat în condiții de iluminare scăzută. În schimb, culorile sunt bine reproduse. LED flash-ul nu oferă o lumină prea puternică și nu ajută prea mult în condiții de lumină scăzută. Totuși, vorbim de un telefon cu preț de sub 500 lei la care nu te aștepți să livreze fotografii de calitatea unui GALAXY S5.
Nici pe partea de filmare senzorul de pe Evolio Neos nu se descurcă prea bine. Reușește cu greu să focalizeze, iar detaliile sunt greu de observat. Sunt momente în care pentru secunde bune nu se înțelege mai nimic din filmare pentru că autofocusul ne se realizează.
Mai jos aveți câteva imagini captate cu Evolio Neos, iar prima poză din galerie este lăsată la rezoluția maximă pentru a vă putea face o impresie mai bună.
Autonomie
Am ajuns la partea cu autonomia. Compania Evolio recomandă smartphne-ul Neos și pentru durata de viață a bateriei. Într-adevăr cu un acumulator de 2000 mAh, telefonul ar fi trebuit să ofere o autonomie decentă. Dar de la datele de pe hârtie și până la viața de zi cu zi este cale lungă.
Folosit moderat, cu câteva zeci de minute în convorbiri, câteva mesaje și ceva internet vei reuși destul de ușor să treci de o zi de autonomie. Dar folosit ca un adevărat smartphone, cu sincronizările activate, cu mult internet, ceva jocuri, poate și muzică sau YouTube, nu vei trece nici de jumătate de zi.
Rulând videoclipuri pe YouTube la luminozitatea maximă a ecranului, Evolio Neos se va opri după numai 4 ore și 20 de minute. Pe de altă parte, cu luminozitatea la 50%, browsing și puțin YouTube, apeluri și mesaje ajunge să treacă o zi de utilizare, destul de bine într-un fel. Ca de obicei, în stabilirea autonomiei contează modul de utilizare (notificări active sau oprite, 3G sau 2G etc).
Preț
Evolio Neos – 479 lei la eMAG.
Concluzii
Evolio Neos este un smartphone ce oferă cu adevărat un design interesant într-o categorie de preț unde majoritatea concurenților sunt banali. Hardware-ul de pe hârtie sună destul de promițător, dar procesorul Broadcom este mai slab decât cel echivalent de la MediaTek, ca să nu mai vorbesc de Qualcomm. Evolio Neos îl recomand celor care își doresc să cheltuie puțin pentru un smartphone arătos și subțire, dar care nu pun prea mare preț pe performanță, cu toate că poate nu este chiar cel mai slab din categoria sa de cost.
Am structurat în încheiere prinpipalele puncte pro sau contra:
PRO
– design mai plăcut decât ceea ce întâlnești în mod normal sub 500 de lei;
– construcție solidă cu materiale corecte;
– ecran foarte plăcut ce oferă culori vii și luminozitate ridicată.
CONTRA
– performanțe slabe pentru un ansamblu hardware cu procesor quad-core și 1 GB de RAM, drept urmare sistemul rulează greoi și oferă lag în unele scenarii de utilizare;
– în ciuda unui acumulator de 2000 mAh, autonomia este nesatisfăcătoare dacă-i folosit la modul intensiv;
– probleme cu pierderea semnalului GSM (poate fi doar cazul exemplarului sosit la test).