Este unul dintre cele mai interesante telefoane dual-sim din categoria low-cost. Evolio a debutat în lumea smartphone-urilor dual-sim cu Evolio Happy din a 2-a parte a lui 2013. Au urcat ștacheta în zona mid-range cu Evolio X6, iar cu Evolio Onyx își doresc a aconta cât mai mult din segmentul smartphone-urilor dual-sim cu adevărat ieftine ca preț de comercializare.

Un prim element ce-l individualizează pe Evolio Onyx față de orice alt smartphone cu preț de sub 350 – 400 lei este dat de display-ul OLED de 4 inch cu o rezoluție atipică, 360×640 pixeli. Acest panel AMOLED de 4 inch cu o astfel de rezoluție a debutat în urmă cu 2 – 3 ani de zile pe unele telefoane Nokia ce rulau SymbianÎntre timp, tehnologia s-a ieftinit, iar un telefon de 350 lei integrează un OLED. Apropo, trebuie să le recomand celor de la Evolio să schimbe rezoluția de 320×640 pixeli afișată pe site. CPU-Z și alt software de gen indică clar 360×640 pixeli.

Evolio-Onyx (1)

Liniile de design ale lui Evolio Onyx amintesc de iPhone 3GS, tasta fizică centrală duce direct cu gândul la smartphone-urile Apple. Să nu mă întind la vorbă și să structurez datele sale hardware, iar telefonul Evolio urmează a fi disecat și expertizat pe capitole.

SmartphoneDate tehnice Evolio Onyx
Ecran OLED de 4 inch cu rezoluție 360×640 pixeli
Procesor MediaTek 6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean
Conectivitate dual-sim (SIM + microSIM), 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1200 mAh
Greutate 130 gr.
Grosime 9.5 mm

Design

Evolio-Onyx (4)

În pachet dați de smartphone, bateria de 1200 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual de utilizare și certificat de garanție. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm. Nici măcar cele de tip negre și clasice nu sunt în pachetul de retail. Presupun că au dorit să obțină un preț cât mai mic și au ales să nu pună un astfel de accesoriu pe care trebuie să-l achiziționați separat.

O ramă argintie înconjoară smartphone-ul de 4 inch, capacul spate este lucios și adună amprentele rapid, dar îi dă și o oarecare notă șic. Se oferă acces la bateria de 1200 mAh, iar pentru a monta cartelele microSIM și SIM sau cardul microSD trebuie îndepărtat acumulatorul. Logo-ul Evolio nu-l găsiți în partea frontală ci doar subtil notat pe capacul spate alături de termenul ONYX.

Interesantă este tasta capacitivă centrală ce pare direct preluată de la telefoanele Apple. În stânga și dreapta sa sunt alte două taste cu rol de Back în dreapta și Mai multe detalii sau customizare a ecranului de start în stânga.

Este un telefon destul de rigid, l-aș caracteriza drept un smartphone drăguț, unul care se diferențiază de oferta existentă în această plajă de preț. Are câteva linii preluate de la iPhone 3GS. Mă rog, asta nu-i un lucru tocmai rău. Evolio Onyx îl văd o alegere inspirată pentru un adolescent sau tânăr care dorește un telefon deosebit la un preț corect.

Ecran și sunet

Evolio-Onyx (13)

OLED de 4 inch cu rezoluție 360×640 pixeli. Eram circumspect în ce privește acel panel și rezoluția afișată de Evolio Onyx, dar mi-am schimbat opinia la 180 de grade după ce am avut ocazia să văd smartphone-ul la lucru. De aceea vă recomand înainte de achiziția unui smartphone să-i faceți măcar un scurt hands-on. La Evolio puteți face asta și la sediul lor central din București situat pe lângă parcul Cișmigiu.

Display-ul OLED punctează bine de tot la luminozitate, unghi de vizualizare, culori destul de plăcute. Da. O rezoluție de 480×800 pixeli l-ar fi făcut și mai atractiv, dar nu vezi pixeli pe display și la 360×640 pixeli. Este cel mai bun display de pe un smartphone de sub 400 lei. Se evidențiază față de IPS-urile șterse sau TN-urile regăsite pe telefoanele concurente.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spate, la bază. Livrează un sunet destul de amplu, ușor prea ascuțit pentru gusturile mele. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Onyx (16)

MediaTek 6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400MP, 512 MB RAM și 4 GB spațiu de stocare din care în jur de 2 – 2.5 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB – acestea sunt specificațiile ce caracterizează hardware-ul lui Evolio Onyx. 1 GB RAM l-ar fi făcut și mai interesant.

Totuși, livrează o experiență de utilizare fără lag, în cele mai multe scenarii de utilizare. Touch-ul este ușor imprecis și preia comenzile după ce le repeți. În rest nu am ce să-i reproșez. Mă rog, vă dați seama că nu este capabil a rula jocuri Android cu dimensiunea de peste 1 GB. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean fără vreo customizare la nivel de UI din partea Evolio. De aici și viteza afișată prin interfața sa grafică.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Evolio Onyx:

Autovit – acces la cel mai mare site cu anunțuri auto din țara noastră;

Presa Online – revista presei;

Seenow – aplicație ce permite vizionarea posturilor TV, a diverse emisiuni înregistrate, filme artistice și seriale.

Am instalat câteva jocuri Android uzuale și le-a adus fără nicio problemă: Plants vs Zombies 2, Subway Surfer, Temple Run 2. Repet. Nu este conceput spre a rula FIFA 2014, Need for Speed sau alte jocuri cu grafică elaborată. În browsing mi s-a părut destul de sprinten. O ușoară întârziere la comenzile date a avut doar atunci când descărcam mai multe aplicații și încercam să fac și browsing simultan. În rest s-a descurcat neașteptat de bine pentru un smartphone cu preț de sub 70 – 80 euro, la liber.

Performanță

Screenshots-Evolio-Onyx (23)

Nu putem discuta de performanță în adevăratul sens al termenului, dar Evolio Onyx a rulat câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute le-am structurat în tabel:

SmartphoneTeste de benchmark Evolio Onyx Orange Yomi
Quadrant Standard 3308 puncte 2887 puncte
AnTuTu Benchmark 10541 puncte 9596 puncte
NenaMark 1 71.5 fps 58.0 fps
NenaMark 2 48.9 fps 50.1 fps
CF-Bench 7939 puncte 6157 puncte;
Vellamo HTML5 – 1560 puncte;METAL – 467 puncte. HTML5 – 1524 puncte;METAL – 422 puncte.
Linpack Single Thread – 44.951 MFLOPS;Multi-Thread – 70.898 MFLOPS Single Thread – 45.661 MFLOPS;Multi-Thread – 70.542 MFLOPS.
HTML5test 406 puncte cu browserul integrat. 406 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Evolio-Onyx (10)

Evolio Onyx este un smartphone dual-sim, cu suport pentru o cartelă SIM de dimensiuni normale și pentru o cartelă microSIM. Ambele SIM-uri sunt active în stand-by, iar când ești sunat pe una dintre cartele, pe cealaltă respinge apelurile primite. Nu permite apel în așteptare pe al doilea SIM când primul este în uz.

Pe partea de conectivitate include date regăsite pe mai toate telefoanele Android: 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, A-GPS. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB, în lateral dreapta de tasta pentru reglarea volumului și butonul power cu rol în blocarea / deblocarea display-ului de 4 inch.

În ce privește apelurile de voce nu sunt prea multe de spus. L-aș încadra în limitele categoriei sale. Auzi clar pe interlocutorul tău și nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet, indiferent de utilizarea 3G-ului sau a Wi-Fi-ul încorporat.

Cameră foto și video

Evolio-Onyx (8)

5 Megapixeli, LED flash, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. LED-ul flash este o adiție importantă, la nevoie se transformă în lanternă ad-hoc. Camera de 5 Megapixeli filmează la 720p. Dispune de autofocus, dar uneori se mișcă mai lent și un pic de răbdare se dovedește necesară spre a focaliza subiectul aflat în fața obiectivului.

Mai multe fotografii făcute cu Evolio Onyx:

Autonomie

Bateria de 1200 mAh s-a descurcat neașteptat de bine. Tehnologia OLED consumă mai puține resurse decât un IPS sau un TN clasic, de aici un comportament decent al acumulatorului de doar 1200 mAh. Livrează o zi de autonomie în condiții de utilizare moderată. Durata se reduce drastic la o folosire intensivă, pe la 6 – 7 – 8 ore. Noroc că bateria se încarcă rapid de la un acumulator extern sau de la încărcătorul din mașină.

Preț

Evolio Onyx – 329 lei la eMAG.

Concluzii

Evolio-Onyx (21)

Evolio Onyx este unul dintre cele mai interesante telefoane Android de tip dual-sim, din categoria de preț situată sub 350 lei. Îl găsiți la 329 lei prin eMAG și îl văd drept un prim smartphone cu software-ul Google pentru un adolescent, un copil. Este tipul de smartphone pe care dacă-l strici sau distrugi nu îți pare așa rău ca după un telefon cu preț de la 7 – 800 de lei în sus.

PRO

– display OLED ce punctează bine la capitole precum luminozitatea, afișarea negrului în mod natural, unghi mare de vizualizare;

– Android 4.2 Jelly Bean, fără o interfață grafică portată de Evolio, bloatware la minim și o funcționare aproape fără lag;

– camera de 5 Megapixeli se descurcă decent, dispune de autofocus și LED flash, elemente destul de greu de întâlnit în această plajă de costuri;

– dual-sim;

– raport preț / specificații.

CONTRA

– senzația că este o copie de iPhone 3GS ( tasta capacitivă centrală, capacul spate lucios și rama argintie ce înconjoară telefonul);

– o baterie de 1500 mAh sau 1700 mAh ar fi contribut la un plus de autonomie;

– fără căști pe jack de 3.5 mm în pachet.