Evolio este unul dintre primele branduri locale de tablete, alături de Allview. Știți că primul este legat de compania Televoice cu sediul în București, iar Allview aparține Visual Fan din Brașov. Fiecare companie a preferat un model de business distinct. Evolio cu mai puține telefoane și tablete în portofoliu, iar Allview cu noutăți livrate la foc automat. Mai multe detalii într-un articol dedicat.

Evolio X7 este o tabletă de 7 inch cu specificații interesante. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte primele tablete low-cost cu preț de peste 5 – 600 lei, procesor single core la 1 / 1.2 GHz, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare, Android 2.2 Froyo / 2.3 Gingerbread / 4.0 Ice Cream Sandwich. Experiența de utilizare era sub orice critică. Între timp au coborât pe la 200 – 250 – 300 lei. Pe la 5 – 600 – 700 lei au sosit tablete dual-core, display IPS, 1 GB RAM, 8 GB, carcasă metalică. Asta era prin 2013.

Evolio X7 consider că este un fel de preview la modul în care vor arăta tabletele low-cost în prima partea lui 2014: display IPS cu rezoluție HD / 1280×800 pixeli (480×800 pixeli, 1024×600 pixeli trebuiesc abandonate complet), procesor quad-core pe ARM Cortex-A9, minim 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD, Android Jelly Bean. Ar mai fi ceva de spus de acumulator și autonomie, dar mai multe la capitolul dedicat.

Haideți să parcurgem specificațiile detaliate pentru Evolio X7:

Tabletă

Date tehnice

Evolio X7

Ecran

Super IPS HD de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli

Procesor

Rockchip quad-core la 1.4 GHz pe ARM Cortex-A9

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400MP

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth, miniHDMI, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

3000 mAh

Greutate

270 gr.

Grosime

7.35 mm

Design

Evolio-X7-Gadget-2014 (5)

În pahcet dați de tableta de 7 inch, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, cablu pentru stick flash sau modem 3G distinct, cod pentru activarea pe termen limitat a Norton Mobile Security, voucher de 10% pentru accesoriile Evolio din shop-ul online dedicat, certificat de garanție și manual de utilizare.

Carcasă din aluminiu și 270 gr., 7.35 mm grosime. Este cea mai ușoară tabletă de 7 inch din ce am testat în ultimii ani de zile. Cred că decât Lenovo mai are o astfel de tabletă, dar cu spatele din plastic. Am făcut cunoștină cu modelul lor la IFA Berlin 2013. În fine, Evolio X7 este o tabletă ușoară, o poți utiliza fără probleme cu o singură mână, mai ales dacă ești bărbat și ai mâinile mai mari.

Marginile ecranului de 7 inch sunt negre. Apreciez că folia de protecție este preinstalată pe device. Nu am fost inspirat să pun folie de acest fel pe tableta Nexus 7 2012 din dotare și juniorul a reușit să-i tragă câteva zeci de zgârieturi fine.

Pe spate abia se fac remarcate logo-ul X7 și sigla Evolio. Apreciez construcția tabletei, nu scoate vreun zgomot pe la vreo îmbinare nefericită. Când apeși tableta pe spate nu apar puncte de presiune pe display cum se întâmpla la tabletele ieftine de 7 inch de acum ceva timp. Evolio X7 este o tabletă corectă pentru prețul său de 499 lei și nu te face de rușine nici în fața tabletelor de top pe diagonala de 7 inch. Evolio a ales un ODM bun.

Ecran și sunet

Evolio-X7-Gadget-2014 (11)

IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Fonturile sunt mai mici și mai detaliate. Mai multe impresii o să vă formați din galeria de screenshots de la capitolul sistem de operare. Nu uimește nici prin luminozitate, dar unghiul de vizualizare este bun și nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant.

Micuțele boxe sunt poziționate la baza ecranului de 7 inch. Da. Sunt două speakere micuțe pe aceeași latură, la câțiva centimetri unul de altul. Sunetul este foarte slab, la maxim ajunge a fi metalic, distorsionat. Pe la 70 – 805 aș zice că merge a fi ascultat. Era logic să se facă un compromis la 499 lei, iar acesta fost făcut în ce privește calitatea soundului dat de tabletă. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar în funcție de căștile utilizate discutăm de cu totul altceva. Tableta are și bluetooth astfel încât conectarea la o boxă externă dedicată devine și mai ușor de realizat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-X7-Gadget-2014 (13)

Sunt câteva elemente ce definesc tableta Evolio X7 la capitolul hardware: Rockchip quad-core la 1.4 GHz pe ARM Cortex-A9, Mali-400MP, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Este clar unul dintre cele mai puternice procesoare de pe tabletele ieftine. Observ că la momentul actual, doar Evolio a reușit să-l aducă pe o tabletă de 7 inch poziționată ca preț sub 500 de lei. În loc de ARM Cortex-A7 folosește ARM Cortex-A9, livrează un spor de performanță, dar și consumă acumulatorul mai rapid.

Evolio X7 rulează Android 4.2.2 Jelly Bean. Nu sunt modificări la nivel de UI grafic, 4.2 Jelly Bean arhicunoscut, de care am tot vorbit pe aici. Totuși, Evolio aduce câteva aplicații preinstalate. Este bine că au un oarecare aspect practic, deși Norton Mobile Security aș fi preferat să nu-l văd pe tabletă sau măcar să mi se dea posibilitatea în a-l dezinstala.

Aplicații preinstalate pe Evolio X7:

Aldiko – book reader;

ApkInstaller – nu cred că mai are rost să vă spun ce face;

Autovit – aplicație dedicată pentru telefoane și tablete cu Android;

ES Task Manager – una dintre cele mai utilizate aplicații de tip task manager;

Norton Mobile Security – soluție antivirus pentru Android;

PresaOnline – agregator de știri;

Seenow HD – aplicație ce oferă acces la conținut video sub forma emisiunilor TV preînregistrate, seriale TV, filme, posturi TV transmise online.

E-manual – manual în format electronic pentru Evolio X7

Restul de aplicații sunt obișnuite pentru telefoanele și tabletele Android: Browser, Calculator, Calendar, Camera, Clock, Downloads, Email, Facebook, Hangouts, Facebook, Voice Search, YouTube etc.

Aplicațiile sunt dispuse pe 5 coloane și 7 rânduri / mod portrait. Tableta funcționează excelent pe partea de browsing, aplicații. Nu am reușit să am vreun pic de lag la instalarea mai multor aplicații, sincronizare activată în fundal. Elementele de control sunt de tip touch, integrate pe display (Captura de ecran, Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente).

Performanță

Screenshot_2014-01-12-00-51-34

A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark:

Tabletă

Teste de benchmark

Evolio X7

Quadrant Standard

4805 puncte

AnTuTu Benchmark

17786 puncte

NenaMark 1

57.2 fps

NenaMark 2

57.2 fps

CF-Bench

13090 puncte

Vellamo

HTML5 – 2068 puncte

METAL – 485 puncte

3DMark

Ice Storm – 3235 puncte

Ice Storm Extreme – 2399 puncte

Ice Storm Unlimited – 3274 puncte

BrowserMark 2.0

1393 puncte

HTML5test

303 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Evolio-X7-Gadget-2014 (3)

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, microUSB, miniHDMI, slotul pentru microSD de până la 32 GB. În lateral stânga sunt poziționate butonul de power și tasta pentru reglarea volumului. Nu-mi amintesc nicio altă tabletă cu o astfel de poziționare a butonului de power. Pentru reglarea volumului am mai întânit poziționare în stânga.

Butonul de power și cel de pentru volum sunt prea apropiate și de aici apăsarea din greșeală a volumului în loc de power și invers. De aceea mi-aș dori ca mai toate tabletele să poziționeze aceste controale pe mai multe laturi. Spre exemplu, la Evolio X7 sunt două laturi fără niciun element de conectivitate (la bază și lateral dreapta).

Nu am sesizat probleme în ce privește funcționarea Wi-Fi. S-a descurcat exemplar în download-ul de aplicații, jocuri, browsing, streaming via YouTube.

Cameră foto și video

Evolio-X7-Gadget-2014 (8)

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Aș fi optat pentru cameră frontală de 2 Mgpx și atât. Am făcut câteva fotografii cu Evolio X7:

Autonomie

Screenshot_2011-02-11-09-29-45

CPU quad-core pe ARM Cortex-A9 la 1.4 GHz, display IPS cu rezoluție 1280×800 pixeli și mă așteptam ca bateria de 3000 mAh să fie un fiasco total. Totuși, la utilizare continuă rezistă în jur de 3 – 4h. Da. Este puțin. La utilizare moderată cu display-ul pe luminozitate 50%, ceva jocuri și browsing ajunge pe la 7 – 8h. Așteptările mele erau de maxim 1.5 – 2h.

Preț

Evolio X7 – 499 lei pe PCfun.ro.

Concluzii

Evolio-X7-Gadget-2014 (10)

Evolio X7 este cea mai bună tabletă de 7 inch de sub brand românesc și mă refer la ce am testat până acum pentru Gadget.ro. La 499 lei mi se pare logic să avem și câteva compromisuri, dar una peste alta pentru puțin peste 100 de euro primești o tabletă completă, când sunt completă mă refer la experiența de utilizare ce suprinde în mod plăcut.

PRO

– rezoluția de 1280×800 pixeli pe 7 inch;

– funcționează fără întârzieri în meniu, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– browsing în viteză;

– conectivitate asigurată de Wi-Fi, bluetooth, microUSB, miniHDMI, Wi-Fi display, cablu inclus în pachet pentru stick-urile de memorie flash sau 3G;

– puține aplicații preinstalate;

– raport bun pe axa preț / specificații / experiență oferită.

CONTRA

– display-ul IPS are o luminozitate mai redusă față de așteptările mele;

– bateria de 3000 mAh livrează o autonomie mediocră;

– sunet strident la volum maxim pe micuțele speakere integrate.

Nota finală

Evolio-X7-Gadget-2014 (15)

8.25 din 10 maxim. Destul de bine pentru o tabletă de 499 lei.

Tabletă

Evolio X7

Design

9

Display

8

Sunet

7

Hardware, sistem de operare și aplicații

9

Conectivitate

9

Cameră foto și video

7

Autonomie

7

Preț

10

Nota finală

8.25

Review-ul video aflat în procesare pe YouTube: