Samsung a prezentat GALAXY Note 4 în cadrul IFA Berlin 2014. În 2013 am fost prezent la lansarea lui GALAXY Note 3 și am testat phabletul sud-coreean în avanpremieră. Anul ăsta îl voi întoarce cel mai probabil pe toate părțile în cadrul unui eveniment de lansare locală.
Seria GALAXY Note debutează în mod tradițional la IFA. Samsung a reușit să producă cel mai de succes phablet din categoria premium. Mă refer la vânzările de ordinul a milioane unități. Nu știu dacă GALAXY Note 4 va avea succesul precedentelor generații. Concurența se ține aproape și sunt din ce în ce mai multe modele de smartphone-uri cu display de peste 5.5 inch. Apreciez că GALAXY Note 4 nu merge pe trendul anterior, de creștere în dimensiuni a ecranului.
GALAXY Note II – un uriaș pe 5.5 inch lansat în 2012;
Specificațiile detaliate pentru GALAXY Note II, GALAXY Note 3 și GALAXY Note 4 și trebuie să fac o precizare. La GALAXY Note 3 și GALAXY Note 4 am ales versiunile internaționale. Mai sunt și alte variante ce au fost sau urmează a fi vândute prin Asia, cu CPU octa-core.
Click pe imagine pentru mai multe detalii
Elemente comune
Toate cele trei phablete ale companiei sud-coreene folosesc un panel Super AMOLED, dispun de minim 16 GB spațiu de stocare, rulează Android 4.4 KitKat, dispun de tehnologia 4G și au baterii de peste 3000 mAh.
Diferențe
Le observați din tabelul de mai sus. Se vede clar cum Samsung a adus mai mulți pixeli într-un ecran de puțin peste 5.5 inch. GALAXY Note II avea rezoluție HD, Note 3 se evidențiază printr-un panel FHD, iar GALAXY Note 4 pune ștacheta la QHD. Presupun că Note 5 va bate pasul pe loc din acest punct de vedere. O densitate a pixelilor de peste 500 ppi mi se pare de-a dreptul fenomenală, mai ales că de la 300ppi încolo pentru ochiul uman este cam aceeași chestie.
Pe de altă parte în ce privește bateria au cam bătut pasul pe loc. Note II cu display HD, cpu quad-core pe ARM Cortex-A9 avea un acumulator de 3100 mAh, iar GALAXY Note 3 cu o groază de funcții în plus are o baterie cu doar 100 mAh mai mare. În acest context nu m-aș mira dacă Note 4 oferă o automonie mai mică decât precedenta generație.
Samsung GALAXY Note 3 – unul dintre puținele telefoane ce m-a impresionat în 2013;
Pe partea software ar fi multe de scris. Samsung preferă o abordare de tip all-in-one cu o multitudine de funcții și aplicații care să se potrivească pe nevoile de utilizare a unei game cât mai diversificate de utilizatori, de la mediul business și până la cei pasionați de sport și fitness (stylus și scanner pentru amprente pentru partea de business și monitorizarea pulsului pentru sportivi etc).
Estimez un preț de pornire de peste 3500 lei pentru GALAXY Note 4 (display QHD, senzori noi, cameră de 16 Megapixeli, noi senzori integrați, cadru metalic pentru phablet și un plus de eleganță). Asta în contextul în care GALAXY S5 a debutat oficial la peste 2800 – 2900 lei, iar GALAXY Note 3 în 2013 a pornit de la 3199 lei. Personal consider că se lăcomesc prea tare și un preț cuprins între 2500 – 3000 lei ar fi fost de bun augur. Concurența are loc de întors și mă uit în ograda LG care începând de la LG G2 a știut să-și poziționeze smartphone-urile astfel încât să ia fața Samsung și a altor jucători mai mici. Spre exemplu, LG G3 a pornit de la 2200 lei în oferta Orange, 2400 – 2500 lei pe la magazinele online și în acest preț primeai și o tabletă de 7 inch de la LG România.
Samsung GALAXY Note 4 – vârful de gamă actual;
Ar fi de efect și o combinație între Note 4 și un smartwatch al companiei sud-coreene, dar în primă instanță nu vor fi interesați să facă un astfel de pas. Abia când vor mai tăia din preț și mai ales în funcție de modul în care phabletul urmează a fi primit de către clienți. Sfârșitul lui 2014 nu va prinde GALAXY Note 4 cu preț de peste 3000 lei, cu siguranță.