Am decis să scriu acest articol după ce am primit un comunicat de presă de la Eldrive România. Idee este că am încărcat o mașină electrică pe care am avut-o în test la unul dintre punctele de încărcare Eldrive România, iar experiența a fost cea mai plăcută, facilă și eficientă dintre toate folosite de mine până acum.
După ce am încercat mai multe soluții, cea de la Eldrive România este de departe cea mai corectă. În trecut a fost nevoie nu doar să descarc o aplicație dedicată, care uneori era necesară pentru o rețea de doar câteva puncte de încărcare la nivel la național, dar se cerea alimentarea contului cu o anumită sumă de bani minimă. La unul dintre furnizori am avut o surpriză extrem de neplăcută. Suma minimă pe care o puteai depune în cont era de 100 de lei, dacă îmi amintesc bine. Am încărcat de circa 74 de lei, deci mai aveam 26 lei disponibili. Numai că o nouă încărcare necesita ca în cont să ai minim 30 de lei spre a începe procesul, iar suma minimă pe care o puteai depune era de… ați ghicit – 100 de lei. Nu am mai folosit acea rețea de atunci, deci am „pierdut” 26 de lei.
Însă la Eldrive România nu este așa. Vă spun sincer că în maxim 5 minute (cred că mai degrabă au fost vreo 3 – 4 minute) am descărcat aplicația, mi-am creat cont, am adăugat un card bancar în aplicație și deja puteam încărca mașina. Nu ți se oprește niciun leu anticipat, doar la sfârșitul operațiiunii de încărcare îți sunt retrași banii în mod automat de pe cardul înrolat. Poți solcita direct din aplicație factură fiscală în format PDF, pentru cei care au nevoie de așa ceva. În plus, interfața aplicației este foarte bine structurată, deși plină de opțiuni găsești totul rapid și înțelegi imediat ce și cum.
În fine, iată și ce anunță Eldrive România prin comunicatul de presă emis astăzi.
Eldrive România a atins borna cu numărul 600 în ceea ce privește punctele de încărcare pentru mașini electrice, distribuite la nivel național. În total, puterea instalată pentru a deservi aceste puncte de încărcare este 26 MW. Până la final de 2025, Eldrive România se va apropia de 1.000 de puncte de încărcare, respectiv 43 MW. Principalele instalări din acest an se concentrează pe stații cu puteri de 200 kW și 50 kW.
„Eldrive a ajuns la o poziție robustă pe piața din România și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice continuă într-un ritm mai alert ca oricând”, a declarat Camelia Popescu, Country Manager Eldrive în România.
Mixul de clienți Eldrive România este format din 60% persoane fizice și 40% persoane juridice. Firmele cu flote auto electrice și plug-in hibride cresc constant în portofoliul companiei care, inițial, avea doar clienți persoane fizice.
„Infrastructura de încărcare pentru mașini electrice trebuie să fie mereu înaintea vânzărilor acestui tip de autovehicule pentru ca utilizatorii să găsească mereu stații libere, neocupate. De aceea continuăm investițiile într-un ritm susținut”, a explicat Camelia Popescu.
În rețeaua de încărcare Eldrive România sunt stații pentru toate tipurile de mașini electrice, acoperind o gamă largă de puteri, de la 22 kW AC și până la 400 kW DC.
Eldrive are stații de încărcare în 135 de locații pe teritoriul României, cu o medie de 5 puncte de încărcare în fiecare locație. Compania se concentrează tot mai mult pe crearea de HUB-uri de încărcare, unde să fie active minimum 3 stații, respectiv minimum 6 puncte de încărcare. De regulă, o stație de încărcare modernă are două puncte de încărcare, fiind capabilă să împartă puterea între două mașini electrice aflate la încărcat simultan.
Cele mai mari HUB-uri de încărcare Eldrive România numără 24 de puncte de încărcare (Unirea Shopping Center București și Mega Mall București), iar la mică distanță se află un HUB cu 20 de puncte de încărcare (AFI Palace Cotroceni).
Site-ul oficial al companiei este https://eldrive.eu