Explicația Google în ce privește colaborarea cu Huawei și lipsa Maps, YouTube etc de pe cele mai noi smartphone-uri

22/02/2020

Google a publicat un status în ce privește colaborarea cu Huawei, situația în care se află după ce compania chineză a fost pusă pe lista neagră a Departamentului de Stat al SUA.

Întregul mesaj îl găsiți aici.

Sunt câteva mesaje ce merită a fi evidențiate:

  1. Nu sunt afectate smartphone-urile lansate înainte de 16 mai 2019. Lucrează împreună în continuare spre a aduce update software, patch-uri de securitate etc. Spre exemplu, un utilizator de smartphone din seria P30 nu are de ce să-și facă griji.
  2. Restricțiile guvernamentale americane sunt cele care fac ca aplicațiile Google să nu fie preinstalate pe smartphone-urile Huawei. Teoretic, dacă se ajunge la un acord s-ar putea rezolva în secunda 2. Practic, timpul trece și posibilitatea unui acord mi se pare îndepărtată. SUA este interesată să slăbească prezența 5G a Huawei și divizia de smartphone-uri este cumva o victimă colaterală.
  3. Smartphone-urile Huawei lansate după 16 mai 2019 sunt considerate a fi necertificate și nu vor fi capabile să utilizeze serviciile și aplicațiile Google. Pentru cei ce le încarcă prin diverse metode se spune că funcționarea nu va fi fiabilă. Spre exemplu, Chrome și YouTube pot funcționa. Nu la fel pot spune și de Maps.

Interesant mi se pare că Google nu precizează că le va bloca accesul la Play Store. Teoretic, ei pot vedea de pe ce smartphone le sunt accesate serviciile și aplicațiile. Practic, nu ar fi în interesul lor. Cred că sunt milioane de smartphone-uri prin Asia fără GMS și cu aplicații Google descărcate.

Au trecut luni bune de zile până la o luare de poziție din partea gigantului american. Acum sunt și mai dependenți de Samsung.

Credeți că se va ajunge la un acord?

Pentru Huawei este clar, AppGallery / magazinul propriu de aplicații și jocuri Android este singura soluție pe termen lung.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.