Exynos 2200 – dezvoltat pe 4nm EUV, arhitectură AMD RDNA2, primul chipset cu ray tracing pentru smartphone-uri

19/01/2022

Samsung a prezentat Exynos 22000, procesorul ce îl vom găsi pe seria Galaxy S22 în țara noastră (dacă se respectă politica dusă de către compania sud-coreeană la generațiile precedente).

Am extras câteva informații interesante legate de Exynos 2200:

🔵 dezvoltat într-un proces de litografiere pe 4nm EUV + arhitectură AMD RDNA2 (de aici vine și partea de ray tracing și variable rate shading – primul procesor pentru smartphone-uri cu suport pentru ray tracing);

🔵 procesor octa-core cu nucleu Core-X2, 3 x Cortex-A710 ce îmbină puterea de calcul cu eficiența energetică și 4 x Cortex-A510 ce aduc consum redus în task-urile uzuale. Funcționează cu memorie RAM de tip LPDDR5 și stocare UFS 3.1;

🔵 acceleratorul grafic este dezvoltat intern și se numește Xclipse;

🔵 suport pentru camere cu senzori de până la 200 Megapixeli, înregistrează materiale video în rezoluție 8K, suportă ecrane cu rezoluție 4K cu 120Hz sau QHD+ și 144Hz;

🔵 suport pentru 5G în spectrul sub-6GHz sau mmWave;

🔵 NPU cu performanțe duble față de Exynos 2100.

Ce este ray tracing?

Ray tracing este o tehnologie ce simulează comportamentul luminii ca în viața reala. Calculează mișcarea și culoarea obiectelor sub acțiunea razelor de lumină, iar de aici reies efecte ce par desprinse din realitate + grafică cu un plus de imersivitate.

Ce este variable rate shading?

Avem o altă tehnologie specifică PC-urilor și consolelor de jocuri. Pentru un plus pe partea de fps-uri se aplică o grafică mai slabă în zonele în care calitatea nu ar fi afectată.

Au și apărut primele teste de benchmark cu noul chipset. A obținut 965874 puncte în AnTuTu, 1108 puncte în GeekBench 5 (single-core) și 3516 puncte în multi-core = rezultate identice cu Exynos 2100. Mă rog, este prea devreme să tragem concluzii legat de performanța sa.

Este cumva clar că Samsung a depus un efort suplimentar în Exynos 2200 și s-a aliat cu AMD spre a oferi un procesor care să fie peste concurența de la Qualcomm.

Declarații oficiale:

„Construit prin cel mai avansat proces EUV (litografie ultravioletă extremă) de 4 nanometri (nm) și îmbinat cu tehnologia mobilă, GPU și NPU de ultimă generație, Samsung a creat Exynos 2200 pentru a le oferi utilizatorilor de smartphone-uri cea mai bună experiență posibilă. Cu Xclipse, noul nostru GPU mobil construit cu tehnologia grafică RDNA 2 de la AMD, lider în industrie, Exynos 2200 va redefini experiența de mobile gaming printr-o grafică îmbunătățită și o performanță AI. Pe lângă faptul că le va oferi utilizatorilor cea mai bună experiență mobilă, Samsung va continua să-și concentreze eforturile pe inovarea în sectorul cipurilor de tip logic”, a declarat Yongin Park, President of System LSI Business în cadrul Samsung Electronics.

„Arhitectura grafică AMD RDNA 2 extinde soluțiile grafice avansate și eficiența, din punct de vedere energetic, la PC-uri, laptopuri, console, automobile și, mai nou, la telefoanele mobile. GPU-ul Xclipse de la Samsung este primul rezultat al mai multor generații planificate de grafică AMD RDNA în SoC-uri Exynos. Abia așteptăm ca utilizatorii de telefoane mobile să experimenteze experiențele impecabile de joc bazate pe colaborarea noastră tehnologică”, a declarat David Wang, Senior Vice President of Radeon Technologies Group în cadrul AMD.

„Experiența digitală de mâine necesită noi niveluri de performanță, securitate și eficiență. Fiind unul dintre primele procesoare care încorporează noile nuclee CPU Armv9, Samsung Exynos 2200 profită de strategia Total Compute Arm și de caracteristicile cheie de securitate, precum Memory Tagging Extension (MTE), pentru a oferi un nivel de calcul special conceput și o procesare specializată necesare pentru a susține experiențele mobile viitoare”, a declarat Rene Haas, President of IP Products Group (IPG) din cadrul Arm.

Sursa: Samsung.com
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.