Hardware

Au trecut primele 3 zile din 2018 și avem un anunț major făcut de către Samsung: detalii concrete legate de procesorul Exynos 9810 ce-l vom vedea integrat pe vârfurile de gamă (Samsung GALAXY S9, GALAXY S9 Plus și GALAXY Note9). 

Exynos 9 Series 9810 este realizat pe un proces de litografiere în 10nm FinFET, aduce modem Gigabit LTE de viteză mare și încorporează un algoritm software sofisticat de analiză a imaginilor.

Este un procesor octa-core, cu 4 nuclee optimizate să livreze performanță ce sunt tactate la 2.9 GHz și alte 4 nuclee pentru momentele în care smartphone-ul execută sarcini de rutină. Performanțele multi-core ar fi cu 40% peste ceea ce livra Exynos 8895 integrat de GALAXY S8 și S8 Plus.

Samsung merge pe calea deschisă de către Huawei prin Mate 10 Pro și Kirin 970, iar pe Exynos 9810 au implementat o matrice neurală ce ajută pe partea de securitate, procesare a imaginilor, dar și în ce privește învățarea obiceiurilor utilizatorului.

Ce aduce inteligența artificială pe Exynos 9810 de la Samsung?

  • recunoașterea persoanelor, dar și a altor itemi în fotografii spre a realiza o mai bună organizare în categorii (Google Photos are o astfel de funcție);
  • scanarea feței unui utilizator în 3D și folosirea unui model hibrid de recunoaștere;
  • procesorul încorporează o unitate separată ce stochează datele personale folosite pentru logarea cu cititorul de amprentă, scanerul de iris sau recunoașterea facială 3D (funcție adusă de către Apple pe iPhone X);

Alte detalii legate de Exynos 9810:

  • modem gigabit cu viteze de până la 1.2 Gbps în LTE prin agregare de spectru în șase benzi, 200 Mbps în upload (Mate 10 Pro se laudă cu 1.2 Gbps, dar nu atinge 200 Mbps la upload);
  • 4 x 4 MIMO + 256-QAM și tehnologie eLAA (enhanced Licensed-Assisted Access);
  • playback de conținut 4K la 120 fps, 10-bit HEVC și posibilitatea de a reda 1024 de tonuri diferite pentru culorile primare: roșu, verde și albastru, de aici rezultă redarea a 1.07 miliarde culori, de 64 de ori peste procesarea 8-bit ce aducea 16.7 milioane culori.

Procesorul Exynos 9810 se află deja în etapa de producție. Cu siguranță îl vom regăsi pe GALAXY S9 și S9 Plus, smartphone-urile pe care Samsung le va lansa în viitorul apropiat.

Sursa: Samsung.com

Categorii: hardware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.