gAuto

În anul 2021 Euroins deţinea 35% din piaţa de asigurări RCA, iar în momentul deschiderii procedurii de faliment erau în vigoare peste 2 milioane de poliţe RCA emise de Euroins.

Pentru că acest asigurator era liderul pieţei, dezastrul se anunţa încă de la început ca fiind unul de proporţii, iar după primele analize şi verificări furnizate de lichidatorul judiciar CITR, acesta se anunţă ca fiind unul istoric pentru piaţa de asigurări.

Conform CITR falimentul Euroins ar putea costa peste 5 miliarde de lei, adică peste 1 miliard de euro. Vorbim de:

  • 600 de milioane de lei în creanţe admise;
  • 4.47 miliarde de lei în creanţe potenţiale.

Dacă în cazul creanţelor admise vorbim deja de datorii certe, în cazul celor potenţiale vorbim de estimări, inclusiv cele ale unor posibile daune nematerializate încă. La început de septembrie existau în piaţă înca 1.6 milioane de poliţe active, iar fiecare accident ce implică un autoturism cu poliţă RCA Euroins se transformă într-o nouă datorie pentru FGA (Fondul de Garantare a Asiguraţilor).

Ca să înţelegeţi dimensiunile dezastrului, anterior, în România, au mai existat trei mari falimente: Astra Asigurări, Carpatica ASIG și City Insurance. Falimentul Astra Asigurări a costat undeva la 550 milioane de lei, cel al Carpatica ASIG a costat aproximativ 500 milioane lei, iar cel al City Insurance se estimează să depăşească 1 – 1.2 miliarde lei.

Teoretic, falimentul Euroins va fi cam de cinci ori mai scump decât cel al City Insurance 🤯🤯🤯.

Via: digi24.ro

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.