gAuto

Stellantis, unul dintre cele mai mari grupuri auto din lume (include mărci precum Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram și Vauxhall), susţine că maşinile cu motoare termice vor circula pe străzi fără probleme şi după anul 2050.

Acest lucru va fi posibil datorită combustibililor sintetici, unii prietenoşi cu mediul. Conform unor teste făcute în cadrul grupului, se pare că cel puţin 24 de motoare produse din 2014 încoace pot funcţiona fără niciun fel de probleme cu acest tip de combustibil al viitorului. Stellantis estimează că aproximativ 28 de milioane de maşini ale grupului care circulă în prezent în Europa sunt compatibile cu carburanţi sustenabili, iar la acestea se vor mai adăuga alte milioane vândute până în 2035.

Deşi viitorul este clar al maşinilor electrice, cele cu motoare termice vor avea în continuare şansa de a circula mulţi ani de acum înainte.

Singura mare problemă pe care o văd eu este aceea a costurilor. În primul rând aceşti carburanţi sintetici vor fi destul de scumpi şi nu vor fi o alternativă deloc ieftină. În al doilea rând combustibilii sustenabili nu vor avea emisii 0, ci mult reduse, tocmai de aceea sunt şanse ca pentru aceste maşini să existe taxe împovărătoare. În al treilea rând această categorie va avea restricţii de circulaţie în anumite zone sau acces contra cost.

Da, sunt de acord că vom avea pe străzile noastre maşini termice şi după 2050, însă tind să cred că numărul va fi extrem de redus, în general acestea urmând a fi conduse de pasionaţi, de nostalgici, de oameni cu bani în general. În anul 2050 maşina electrică va fi cel mai probabil varianta maselor, varianta accesibilă.

Sursa: reuters.com