Diverse

Cu câteva zile înainte de startul #mwc14 am primit Fitbit Force spre testare din partea Orange România. Primul contact cu brățările inteligente l-am avut prin intermediul Fitbit Flex. Fitbit Force reprezintă versiunea îmbunătățită a lui Fitbit Flex, cu display integrat, baterie ce oferă autonomie mai mare etc.

Câteva detalii legate de Fitbit Force:

Fitbit-Force (8)

– brățara este puțin mai lată decât Fitbit Flex, sistemul de prindere este același;

– nu mai poți schimba brățara, cipul cu partea display sunt integrate astfel încât nu se mai oferă acces la ele. Nu mai poți utiliza o brățară mai mică și una mai mare. Te mulțumești cu cea standard;

– monitorizează pașii făcuți, distanța parcursă, minutele de activitate, calitatea somnului, afișează ora, scările urcate, caloriile consumate, orele dormite, alertă silențioasă de trezire;

– pe viitor printr-un update de software urmează a afișa și notificări cu privire la apeluri, un feature cerut de multe persoane;

– Fitbit Force este rezistentă la contactul cu apa;

– conexiunea cu smartphone-ul se face prin bluetooth;

– integrează un display OLED de mici dimensiuni;

– mai multe variante de culoare: negru, albastru, portocaliu, verde și gri;

– incluse accelerometru și altimetru;

– baterie de 300 mAh, cântărește 31 de grame.

Design

Fitbit-Force (1)

În pachet dați de Fitbit Force, cablu pe USB 2.0 pentru încărcarea bateriei de 300 mAh, manual de instrucțiuni, adaptor pentru conexiunea la PC. Construcția este diferită de Fitbit Flex unde partea cu cipul și bateria mergeau a fi scoase din brățară și puse în buzunar sau în altă brățară de altă culoare, dimensiune etc. Aici cipul și bateria nu mai pot fi scoase și dacă vrei altă culoare, trebuie să achiziționezi alt device.

Brățara mi s-a părut ceva cam lată, dar m-am obișnuit cu ea. Te înveți rapid cu Fitbit Force, mai ales dacă porți un ceas în viața de zi cu zi. Sistemul de prindere mi-a dat ceva bătăi de cap și de câteva ori când îmi trăgeam geaca pe mine se întâmpla ca Fitbit Force să se deschidă și să alunece pe mânecă. Nu mi s-a întâmplat să se deschidă din greșeală și să o văd pe jos. Totuși, nu mi-a dat impresia că ar fi închisă prea bine și am stat mereu cu grijă, mai ales că nu era produsul meu și știam că la un moment dat îl voi restitui.

Display-ul OLED este punctul PRO major la Fitbit Force și am putea spune într-un fel că brățara inteligentă de la Fitbit poate fi considerată un înlocuitor de smartwatch, până la un punct. Îți arată ceasul, diferite informații legate de activitățile efectuate, nivelul bateriei și pe viitor, notificările de apel.

Funcționare

Fitbit-Force (11)

Partea de setup este identică cu cea de la Fitbit Flex. Conectezi adaptorul la PC și descarci software-ul disponibil pe Fitbit.com. Se interconectează rapid, adaugi Fitbit Force la contul tău și începe a-ți calcula statitisticile. Brățara are un buton pe lateral și prin intermediul său o controlezi. Apăsările concomitente ale butonului respectiv aduc informații legate de pașii făcuți, scările urcate, ceas, minute de activitate etc. Apăsarea prelungă a respectivului control activează sau dezactivează modul sleep, un cronometru începe a fi afișat pe display când l-ai activat.

Există o aplicație dedicată pentru Android și iOS. Am utilizat Fitbit Force în pereche cu LG G Flex. Sincronizarea se face foarte rapid, prin bluetooth și ai tot felul de informații din ultimele 2 săptămâni. Algoritmul de calcul al consumului de calorii mi s-a părut ceva cam suspect. În sensul că pui greutatea și înălțimea, iar el funcționează după anumite setări necunoscute. Înțeleg că poți consuma calorii și când stai pe loc, dar nu m-aș baza prea tare pe informațiile de acest fel.

Pentru cantitatea de lichide consumate și date privind consumul de alimente trebuiesc introduse date în mod manua de către utilizator.

Interfață

Câteva capturi de ecran din aplicația Android, dar și din serviciul web:

Autonomie

Fitbit-Force (7)

Fitbit spune că ar ține între 7 – 10 zile la o singură reîncărcare. Am mers destul de mult prin Barcelona, peste 80 de km și nivelul bateriei era pe la 15 – 20% după 9 zile de utilizare. Bateria de 300 mAh chiar oferă o autonomie bună.

Preț

129 euro în magazinul online al Orange.

Concluzii

Fitbit-Force (9)

Nu am testat prea multe brățări inteligente și prefer să nu trag concluzii, dar Fitbit Force mi s-a părut un companion perfect. Aș zice un fel de all-in-one. Update-ul de software ce permite și afișarea notificărilor aduce un plus major față de alte produse concurente.

PRO

– display OLED integrat, funcția de ceas;

– setările se realizează ușor, nu este vreo bătaie de cap din acest punct de vedere;

– autonomie mare;

– rezistentă la contactul cu apa.

CONTRA

– sistemul de prindere al brățării mi s-a părut ceva cam slab, există șanse să o pierzi de la mână când nu te aștepți;

– ceva cam lată.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.