Data de 12 octombrie 2017 va rămâne în istoria României ca una marcantă în ceea ce privește industria auto. Poate că unora nu li se va părea atât de importantă această știre, însă este nevoie să te uiți la doar câteva cifre ca să înțelegi cât contează începerea producției unui nou model de automobil într-o țară precum a noastră.

De la venirea Ford în România, în 2008, și până la sfârșitul acestui an, investițiile făcute de compania americană în fabrica de la Craiova vor depăși un miliard de euro. Locurile de muncă create până la această dată sunt de circa 2.200 de posturi, urmând ca până la final de 2017 să se ajungă la un total de 3900 de angajați. Asta înseamnă că vor fi create în doar câteva luni circa 1700 de noi locuri de muncă.

Evenimentul de lansare a producției noului Ford EcoSport la Craiova a fost unul de mare amploare. Printre personalități de rang înalt în cadrul Ford, precum vicepreședintele companiei și președinte al Ford Motor Company Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Steven Armstrong, au fost prezenți și înalți oficiali de stat din țara noastră – Președintele României Klaus Iohannis și șeful Guvernului, Premierul Mihai Tudose.

Gazda evenimentului a fost Simone Tempestini, campion mondial în Junior WRC și dublu campion național de raliu.

Producția noului EcoSport la uzina din Craiova începe pe fondul cererii în creștere a clienților din acest segment. Vânzările de SUV-uri pe cele 20 de piețe tradiționale europene importante pentru Ford au crescut anul trecut cu 27% și au adunat un sfert din totalul înmatriculărilor de autoturisme. SUV-urile Ford au crescut în vânzări cu mai mult de 30 de procente în 2016 și plusează cu o creștere de 27% în primele opt luni ale anului 2017.

Așadar, decizia de a construi noul EcoSport în Europa, în locul continuării importului său de la fabrica Ford din Chennai, India, este pe cât se poate de naturală. Uzina de la Craiova a demonstrat că poate asigura un nivel al calității fabricației deosebit de înalt, așa cum așteaptă exigenții clienți europeni.

Craiova va fi singura sursă de producție EcoSport pentru Europa (cu excepția Rusiei). În total, fabrica va livra SUV-ul Ford pe 56 de piețe de pe patru continente. Acestea includ piețe foarte diverse, precum Marea Britanie, Noua Caledonie (Oceania), Turkmenistan (Asia Centrală) sau Africa de Sud.

”EcoSport este un nou exemplu al modului în care Ford își construiește operațiunile pe baza avantajelor propriei game – implicit pe baza unor SUV-uri de clasă mondială”, a declarat Steven
Armstrong, vicepreședinte al grupului și președinte al Ford Motor Company Europa, Orientul Mijlociu și Africa. ”Odată cu creșterea cererilor pentru EcoSport și în general pentru SUV-urile din această categorie, este momentul oportun pentru a reloca producția în Europa pentru a ne ridica le nivelul cerințelor clienților noștri.”

Președintele României Klaus Iohannis a declarat: „Prin lansarea noului model Ford, industria auto din România își creează o reputație tot mai puternică pe piața auto europeană. Aceste performanțe trebuie consolidate în continuare, prin asemenea proiecte de investiții ambițioase, prin profesionalism și competitivitate. România are un potențial economic deosebit, fapt confirmat deja de Ford și de mulți alți investitori importanți. Îmi exprim speranța că modelul Ford EcoSport va deveni o nouă poveste de succes a companiei Ford şi a industriei auto românești.”

După evenimentul ce a marcat începerea producției noului Ford EcoSport la uzina din Craiova am avut și șansa de a vedea de aproape SUV-ul de clasă mică. Voi reveni cu primele impresii într-un articol separat, când voi prezenta noutățile introduse pe actuala generație.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.